Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

For dårlig søppelsortering

Reidar Dahl Rasmussen (t.v.) fra Asplan Viak, Ove Tønne og Michael Olnils fra Assemblin går gjennom stikkprøver av søppel fra tre containere i Longyearbyen. Målet er å få en indikasjon på hvordan søppelsorteringen fungerer. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

For dårlig søppelsortering

Når noen er for dårlige med å sortere søppelet, går kostnadene ut over fellesskapet. Nå tar Longyearbyen lokalstyre grep for å gjøre folk mer bevisst på søppelsorteringen.

Tekst:

Publisert:

To personer fra Asplan Viak og to lokale rørleggere går gjennom søppelposer på et stort bord inne på avfallsanlegget.

Cathrine Lyche fra Asplan Viak holder fram en halv maiskolbe.

– Skulle denne gått i matavfallskverna? spør hun.

– Ja, svarer driftsingeniør Rasmus Bøckman fra Longyearbyen lokalstyre og Petter Lauritsen som er sjef på avfallsanlegget.

Longyearbyen lokalstyre skal nå lage en ny avfallsplan. Før de lager den, skal de se om målene i den gamle planen er nådd. Det gjør de blant annet ved å gå gjennom søppel fra tre av byens konteinere med husholdningsavfall.

– Vi har hentet dem fra deler av byen som vi mener er representative. Vi veier totalen og det som er sortert feil. Vi håper å gå gjennom minst 300 kilo søppel i løpet av dagen, sier Bøckman.

– Årsaken til at rørleggerne hjelper oss er at de har de nødvendige vaksinene, legger han til.

I poser bak de som sorterer er det matavall, papir og bokser som vitner om at en del ikke var sortert som det skulle.

– Vi får mye matavfall, det er en foreløpig konklusjon, sier Lyche.

– Noen er for dårlige

Noen dager senere er resultatet av undersøkelsen klar, og Bøckman kan fortelle at det var 27 vektprosent med matavfall. Verken mer eller mindre enn forventet, men det blir betegnet som ganske mye.

– Inntrykket er at noen er veldig flinke til å sortere, og de skal ha all honnør for det. Så er det noen som er for dårlige på sorteringen, sier Bøckman.

Prøvene er gjort med tanke på å få et tverrsnitt av befolkningen, som barnefamilier, folk som er her midlertidig og mer etablerte. I den nye avfallsplanen for 2017 til 2020, vil man nå gjøre grep for at folk skal bli enda flinkere.

Mangel på informasjon

Mangel på informasjon er noe som har blitt påpekt, og tiltak som nå vurderes er bedre skilting på containere og brosjyrer på flere språk.

– Jo flinkere folk er til å sortere søppel, jo billigere blir det for brukerne. Hvis det er 10 prosent av befolkningen som ikke er flinke nok til å sortere, så driver det opp kostnaden for alle, sier Bøckman, og utdyper:

– Vi har en avtale som sier at det kan tolereres en del feilsortering, men blir det for ille og mye må sorteres for hånd, må man begynne å betale for det. Og da går jo dessverre den utgiften tilbake til kundene våre.

Når det gjelder annet avfall, som for eksempel papp og aluminium, er det også mange som er for slappe.

– Vi sliter med en god del plastikk i pappen, som da må håndsorteres ut. Hvis folk hiver hele poser med aliminium og ikke gidder å tømme det ut, så må det åpnes og posen tas bort.

– Isopor i papp kan også ødelegge hele fraksjonen som skal resirkuleres, og matavfall i brennbart fører til nedskitning av hele anlegget, sier Bøckman.

Se bildet større

Driftsingeniør Rasmus Bøckman har inntrykk av at mange er flinke til å sortere søppel, men også at noen er alt for dårlige. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!