Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folkevett og isbjørn

Ei binne med to årsunger har den siste tiden lokket mange til å legge veien om østkysten av Spitsbergen med snøskuter. Ikke alle oppfører seg like pent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2012 kl 09:00

Svalbardposten har mottatt bekymringsmeldinger fra folk i Longyearbyen om at enkelte som tar turen over til østkysten slett ikke oppfører seg som de bør overfor ei binne med to sårbare unger.

Ifølge våre kilder, som ikke ønsker å stå fram i avisen, er det stort sett lokale skuterkjørere, og andre som ikke kjører på organiserte turer, som ikke viser hensyn. Ifølge guideansvarlig hos Spitsbergen Travel og Svalbard Snøscooterutleie forholder turistguidene seg strengt etter svalbardmiljøloven.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra våre guider om uvettig oppførsel blant enkelte som besøker østkysten, sier Sveinung Toppe i Spitsbergen Travel.

Victor Eklund, som er guide­ansvarlig i Svalbard Snøscooterutleie (SSU), sier at han har fått melding fra sine guider om folk som slipper bjørnene innpå seg, for så å kjøre unna.

– Guidene føler at det er vanskelig å forsvare egne holdinger overfor turistene, når andre ikke bryr seg. Det vi sier til våre gjester er at slik oppførsel ikke er lovlig, sier Eklund.

Han sier at det er observert mye isbjørn på østkysten, men at SSU ikke legger av gårde med fokus på isbjørn.

Sårbare bjørner

Binna med de to ungene åpnet hiet i fjellsiden et sted i området ved Mohnbukta for kort tid siden, og har siden jevnlig blitt oppsøkt av ivrige amatørfotografer.

Drektige isbjørnbinner graver hi utpå seinhøsten en gang i snørike områder, ofte høyt til fjells. Ungene blir født rundt årsskiftet og blir tatt med ut av hiet først i disse dager. Binna er tynn og skranten etter måneder uten næring, men oppholder seg ofte i opptil to uker i hiområdet for at ungene skal få vent seg til å ferdes i terrenget.

Det ei binne med unger trenger aller mest er ro. I så måte har binna i Mohnbukta gjort et dårlig valg.

Politiet

Overbetjent Erik Nygaard hos Sysselmannen sier at de ikke har mottatt anmeldelser på uvettig oppførsel.

– Vi har hatt et par inspeksjonsrunder over på østkysten, og har hørt snakk om bjørn. Men ikke noe mer konkret, sier han.

Miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen minner om svalbardmiljøloven, og at det er forbudt å lokke til seg eller oppsøke isbjørn.

Aktsomhet

– Vi vet at det er mye isbjørn på østkysten, og er derfor svært oppmerksomme før vi kjører ut på isen i Mohnbukta. Vi bruker kikkert og gjør ikke forsøk på å komme nær isbjørn. Det er enkeltindivider som ødelegger for alle, også for de fastboende, sier Victor Eklund i SSU.

Sveinung Toppe synes at det er frustrerende at folk oppfører seg dårlig, samtidig som de har en hale med turister etter seg som de har innprentet miljøbevissthet og korrekt opptreden.

Etter det Svalbardposten kjenner til, skal det de siste dagene være observert ei binne med én årsunge i Mohnbukta. Hvorvidt det er samme binne som har mistet en av ungene sine, er ikke uten videre mulig å finne ut av. Heller ikke som vi er blitt fortalt, at knapt et døgn etter at binna hadde brutt ut av hiet med ungene, tok folk seg opp til hiåpningen.

 

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!