Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Folkene i Store Norske fortjener ikke dette

Det er ikke aktuelt med mer oppfaring i den nye Lunckefjellgruva foreløpig. Her er Per Andersson i samtale med ordfører Christin Kristoffersen etter åpningen i feburar. FOTO: Eirik Palm

- Folkene i Store Norske fortjener ikke dette

For hvert kilo kull Store Norske produserer, taper det penger. Løsningen må komme fort, for i januar er kassa nesten tom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2014 kl 00:47

Situasjonen er med andre ord svært dramatisk for kullselskapet, som direkte og indirekte sørger for 600 arbeidsplasser på Svalbard.

Presenterte planen

I januar skal styret møte eieren, Nærings- og fiskeridepartementet, og legge fram planen for videre virksomhet, men i realiteten er selskapet helt avhengig av ny kapital.

Tirsdag ble det kjent at selskapet blant annet vil kutte 100 stillinger for å få ned kostnadene. Av de 100 kommer 30 fra gruvearbeiderne som i sommer ble ansatt på årskontrakt for å få i gang kulldrift i randsonen i Svea Nord. Samtidig vil trolig flere velge å slutte etter at ordningen med svalbardskatten blir strammet inn ved nyttår, men det er usikkert om det er nok.

I tillegg skal driften tas kraftig ned. Planen ble i går presentert for de tillitsvalgte i Store Norske.

- Dette er vår plan for hvordan vi skal møte en svært utfordrende markedssituasjon, sier administrerende direktør Per Andersson, som tirsdag reiste ned til Oslo for å delta på møter om den videre prosessen i kullselskapet.

- Hvordan tok de ansatte det?

- Jeg måtte dessverre sette meg på flyet etter orienteringen, men det er jo ikke ukjent for de ansatte at vi sliter, og vi har holdt de tillitsvalgte løpende orientert. Jeg har stor forståelse for at mange synes det er kjempetrist, men om det er noen trøst er det mange i bransjen som har store problemer, sier han.

De ansatte har vært forberedt på nytt uvær.

Taper
Store Norske hadde et underskudd etter tredje kvartal på hele 225 millioner kroner, og kommer trolig til å ende opp med et underskudd nær 400 millioner når 2014 er over.

For hvert kilo kull som produseres, taper selskapet penger, og i januar er det meste av penger brukt opp. Kullselskapet som er hjørnesteinsbedrift og industriell motor i samfunnet er avhengig av en snarlig avtale med bank og eier.

Mandag 24. november møtes styret for å ta stilling til kuttforslagene.

Billig drift
Store Norske kommer nå til å hente ut kull der hvor det er billigst, mens arbeidet med oppfaring til nye paneler opphører og driften reduseres til kullproduksjon fra ett panel i Lunckefjell samt randsonen i Svea Nord.

- Oppfaring er veldig dyrt og vi kan ikke fortsette med det, for det har vi ikke penger til, sier Andersson, som håper situasjonen vil stabilisere seg i løpet av et par år.

I tillegg til kullpriser som har stupt, har steininnholdet i Svea økt. Trolig vil så mye som 800 tonn av bruttoproduksjonen i 2014 være stein. Det betyr at de ansatte må produsere enda mer kull for å klare forpliktelsene, samtidig som de har jobbet med å ferdigstille Lunckefjellgruva for ordinær drift. Andersson mener de ansatte har gjort en formidabel jobb i en vanskelig tid.

- Folkene i Store Norske fortjener ikke dette, men vi er feid av banen på grunn av kullprisene, sier han.

Se bildet større

Lønnsomheten i driften av Gruve 7 skal vurderes senere i prosessen. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!