Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folk ga ved dørene

Einar Eliassen var en av mange som fikk besøk av bøssebærerne sist søndag. Og han ga med et smil til Malin Nilssen Alexandersen (t.v.) og Kristin Foss Telstø. FOTO: Anders Fjellestad

Folk ga ved dørene

Pengene satt nok en gang løst hos folk i Longyearbyen. Også i år havnet øygruppa på landstoppen i giverglede til tv-aksjonen.

Tekst:

Publisert:

Oktobermørket er i ferd med å legge seg over en døsig by denne søndagen, men i banken er det hektisk aktivitet og folksomt.

– Rode nummer åtte, sier aksjonsleder Lene Villumsen og fordeler bøsser, reflekser og navnelapper til de drøyt 40 som har møtt opp for å være bøsse­bærere for Amnesty International.


Aksjon i ukevis

Svalbardposten slår følge med konfirmantene Malin Nilssen Alexandersen (13) og Kristin Foss Telstø (14). Jentene skal innom husstandene i Elvesletta Nord og forskerhotellet til Unis.

– Jeg gikk med bøsse i fjor også. Det er fint, for vi får samlet inn til noe bra, sier Kristin.

De er to av flere titalls tusen bøssebærere som strømmer ut i landets gater og tun. For størstedelen av landet, er det denne dagen som er selve tv-aksjonen.

Heldigvis er ikke Longyearbyen som resten av landet. Ukene i forveien har det blitt arrangert både bilvask, auksjoner, stafett, foreldrekvelder og loppemarkeder rundt om i byen. Alle har vært i sving: barnehagene, Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen, næringslivet, skolen og Unis. Allerede før bøsseinnsamlingen har byen samlet inn 825.000 kroner.


Oppsøkende virksomhet

Jentene ringer på første dør. En familie sitter midt i middagen, men åpner likevel døra med et smil. En seddel puttes oppi bøssa, og jentene takker. I løpet av halvannen time har de to konfirmantene ringt på og banket på flere titalls dører. Det klirrer liflig i bøssene, og jentene er fornøyde.

– Dette har vært veldig koselig, folk er hyggelige, sier Malin.

– Hva vet dere om Amnesty?

– De jobber for menneskerettigheter, sier Malin.

– Og de står opp mot urett i verden, legger Kristin til.

Konfirmantene har fått litt informasjon om organisasjonen gjennom konfirmasjonsundervisningen, og de har også solgt sodd på skolen til inntekt for Amnesty.


Gir, gir og gir

Vel tilbake i banken, tar aksjonsleder Lene Villumsen imot bøssene. De bankansatte heller mynter i tellemaskinen, mens sedlene telles opp og legges i bankhvelvet. Snaue tre timer etter at bøsseaksjonen startet, er alle bøssene tilbake. Til sammen er det samlet inn 55.824 kroner. Med pengebidrag per telefon i tillegg, runder Longyearbyen 907.000 kroner. Det tilsvarer 449,89 kroner per innbygger i byen, ifølge tv-aksjonens egne tall. Også i år troner Longyearbyen suverent på landstoppen, og Villumsen er naturligvis strålende fornøyd.

– Du ser vel at jeg gliser hele veien, ler hun og legger til:

– Dette er helt fantastisk, og jeg kan ikke gjøre annet enn å skryte av alle som har gitt og gitt – og gitt enda litt til. Dette er så fantastisk at jeg har meldt meg som aksjonsleder også neste år, sier Villumsen.

Men årets tv-aksjon er ennå ikke over i Arktis. Neste helg er det duket for den årlige thaifestivalen Loy Krathong, og overskuddet herfra går rett til Amnesty. Aksjonskomiteen i Longyearbyen har, i tillegg til Villumsen, bestått av Gustav Halsvik, Lars Erik Alfheim, Laurits Finjord og Synnøve Polden.

Se bildet større

Bøssepengene telles opp i banken av Emelie Våtvik og Svenn Are Johansen (t.v.). Gunn Bente Krøger Vanebo og Kristin Furu Grøtting (i døra) følger spent med. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Tv-aksjonen 2012

Årets tv-aksjon går til Amnesty International. Fredag var det samlet inn over 200 millioner kroner. 907.428 kroner har foreløpig kommet fra Svalbard, noe som tilsvarer 449,89 kroner per innbygger.

Ennå vil beløpet fra Longyearbyen øke. Overskuddet fra thaifestivalen Loy Krathong neste helg, går direkte til tv-aksjonen.

Fjorårets aksjon til Norsk Folkehjelp, innbrakte 1.047.871 kroner fra Svalbard. 55.248 av disse kronene kom fra bøsseaksjonen.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!