Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folk får flytte hjem

Evakueringen av husene i nærheten av raset som gikk 19. desember er over. Snømassene har stabilisert seg i fjellsiden, ifølge NGI. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Ferdselsforbudet opphevet:

Folk får flytte hjem

Anser området for å være trygt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.01.2016 kl 07:29

Ferdselsforbudet i skredutsatte områder ved Sukkertoppen er over, melder Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen under et folkemøte i Kulturhuset tirsdag kveld.

Sysselmann Kjerstin Askholt opplyser at evakueringen er over. Fra tirsdag kveld klokka 20.00 får 80 personer får dermed flytte hjem til husene i Vei 228, Vei 226, Vei 224 og Vei 222, som ble evakuert før jul på grunn av skredfaren.

På det meste var 114 boenheter og rundt 200 personer evakuert etter skredet som rammet 19. desember.

Kjetil Brattlien, sivilingeniør og skredekspert hos NGI, var i ettermiddag på befaring i det skredutsatte området. Både NVE og de anser området som trygt.

– Kulda har stabilisert snøen godt, sier han til Svalbardposten.

De daglige skredvarslene vil fortsette.

– NGI vil på oppdrag fra NVE gjennomføre samme type skredvarsling som under evakueringsfasen fram til 28. januar. Fra 28. januar vil NVE utarbeide regionalt varsel som for andre regioner på fastlandet. Dette publiseres på varsom.no, opplyser Sysselmannen.

Alle de elleve spisshusene i Vei 230 som ble rammet av skredet anses for å være totalskadd, ifølge NRK Troms..

– Nå blir det organisert gjennom lokalstyret og huseierne at det kan hentes ut gjenstander av stor personlig betydning, og utstyr som ikke er blitt ødelagt, sier storskade-konsulent Tom Skarstein i Gjensidige til NRK.

Saken oppdateres.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!