Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Følger Viljars vei tilbake

NRK Brennpunkt var på plass da Viljar Hanssen kom tilbake til Longyearbyen i oktober i fjor. I kveld sendes resultatet på NRK1. FOTO: Birger Amundsen

Følger Viljars vei tilbake

Viljar Hanssen har blitt fulgt av TV-kameraer siden midten av august. I kveld vises dokumentaren om hans vei tilbake.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2012 kl 10:02

Dokumentaren «Tilbake» sendes i kveld på NRK1. I programmet får seerne følge tre ungdommers vei tilbake til hverdagen etter 22. juli. Viljar Hanssen pådro seg alvorlige skuddskader, men overlevde.

Vil bidra

Opptakene startet i midten av august, og for 18-åringen fra Longyearbyen har det gått greit å ha et kamera rundt seg i prosessen.

– Jeg la ikke så mye merke til dem i begynnelsen, og følte egentlig ikke noe forskjell da kameraet var til stede, sier Viljar Hanssen.

– Hvorfor sa du ja til å la Brennpunkt følge deg?

– Først og fremst fordi jeg fikk mellom seks og åtte medieforespørsler daglig i tida etter 22. Siden jeg da hadde en avtale med NRK, kunne jeg si nei til alle andre. Dette gjør også at jeg får bidra til å fortelle min historie og kanskje inspirere andre, sier Viljar.

Litt distanse

NRK har også fulgt Lara Rashid fra Nesodden, som mistet storesøsteren Bano på Utøya. Woria Kamil Ahmad (18) fra Hamar er den tredje ungdommen seerne får møte i kveldens dokumentar. Viljar har selv sett dokumentaren.

– Det var litt merkelig å se den. De har tatt bort mye av det jeg har gjort, og det har blitt veldig mye om det følelsesmessige. Det er mye jeg skulle hatt med, sier 18-åringen og legger til:

– Jeg gir litt av meg selv, men jeg har ikke brettet meg helt ut. Det er viktig å holde litt distanse.

Han skal ikke se dokumentaren på nytt i kveld.

– Da skal jeg i middag, ler han.

Plastøye

Den siste tida har Viljar vært i Oslo for å få et proteseøye, noe seerne kunne følge på NRKs helseprogram «Puls» mandag kveld.

– Proteseøyet er egentlig en tjukk plastlinse med et øye på. Det er helt fascinerende hva de får til. Det er veldig flinke folk på Ullevål sykehus, sier Viljar.

– Nå er jeg endelig ferdig, og nå skal jeg bare være i Longyearbyen og nyte været og tida framover. Det blir veldig godt, sier han. 

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!