Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Følger opp Svalbard Huskies

Veterinær Harald Os i Mattilsynet kunne konstatere at forholdene i hundegården var langt bedre da han var på befaring i forrige uke enn da bekymringsmeldingen kom inn. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Følger opp Svalbard Huskies

Situasjonen i hundegården til Svalbard Huskies i romjula vil få konsekvenser for selskapet, ifølge Mattilsynet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2010 kl 11:19

– Vi vil gå tungt inn i forholdene i denne hundegården. Det som har skjedd vil få konsekvenser. Det er et ikke ukjent problem at hundegården snør ned, så mange spørsmål blir stilt i dette tilfellet. Også plassering av ansvar, sier veterinær Harald Os i Mattilsynet.

Tilsynet har flere virkemidler de kan bruke, som å gi dagbøter eller fradømme retten til å ha dyr.

– Vi har mange virkemidler, som er forsterket etter den nye dyrevelferdsloven. Der står det helt klart hvordan dyr skal ha det. Hensikten med å bruke de virkemidlene vi har, er at det som har skjedd ikke skal gjenta seg, sier Os.

Han vil imidlertid ikke utdype hvilke konsekvenser Svalbard Huskies kan vente seg.

– Det må avpasses etter alvorlighetsgraden. Hovedsaken er at dyrene ikke skal lide, sier Os.

Slåsskamper

Mattilsynet opprettet sak mot turoperatøren Svalbard Huskies etter at det nyttårsaften kom inn bekymringsmelding om forholdene i hundegården, som ligger i Todalen. Der bor det rundt 45 hunder som brukes til turistkjøring. Hundene er mye overlatt til seg selv, og etter det kraftige snøfallet i jula, hadde flere av dem kommet seg løs og begynt å slåss. De fleste hundehusene snødde helt ned.

Ifølge kvinnen som meldte fra til Sysselmannen, hadde hundene heller ikke fått ordentlig mat eller vann, bare tørrfôr som var slengt på bakken. Kvinnen dokumenterte det hun så med kamera, og bildene er oversendt både Sysselmannen og Mattilsynet. Kvinnen tok også over ansvaret i noen dager sammen med en venninne.

Sterke bilder

Torsdag i forrige uke kom Harald Os til Svalbard for å ta hundegården i selvsyn. Da var snøen fjernet, og forholdene betraktelig bedret, takket være alle de frivillige som har stilt opp.

– De har gjort en helt fantastisk jobb og har reddet en kritisk situasjon. Jeg berømmer dem for det, sier Os.

Han forteller at det er bygget flere hundehus, og at alle hundene som var skadet nå er tilbake i hundegården og på bedringens vei.

– Jeg har sett på alle sårene, og de gror veldig fint. Dyrene er i fin form nå og i bra hold, sier Os.

Han er fortsatt forsiktig med å uttale seg i denne konkrete saken og sier han nå vil gå gjennom alt han har av dokumentasjon.

– Bildene som ble tatt før rydding taler sitt eget språk og viser noe helt annet enn da jeg var i hundegården, sier Os.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!