Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Føler seg presset ut

Julia Navarsete drar til fastlandet for å føde neste uke. Hun er usikker på om hun har en jobb å komme tilbake til etter endt fødselspermisjon. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Føler seg presset ut

Gruvearbeider Julia Navarsete (29) ble bedt om å se seg om etter en ny jobb rett før hun går ut i fødselspermisjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2009 kl 14:03

Julia Navarsete har jobbet som gruvearbeider i Store Norske siden 2006. De første årene i Svea, men etter at hun fikk sin første datter for halvannet år siden ble hun flyttet til Gruve 7. Der har hun vært siden april i år, med en tilrettelagt arbeidstidsordning fordi hun er småbarnsmor.

Samboeren Trond Melting jobber også i gruveselskapet. Han har arbeidssted i Svea, med en uke på jobb og en uke fri. De ukene han er på jobb må Navarsete levere datteren i barnehagen, som åpner klokken halv åtte. Da rekker hun ikke å være på plass i Gruve 7 før åtte. Egentlig begynner arbeidsdagen én time tidligere.

Føler seg presset ut

Nå er Julia Navarsete høygravid med parets andre barn. For to uker siden, bare tre uker før hun skulle reise til fastlandet for å føde, fikk hun en overraskende telefon fra en personalkonsulent i Store Norske.

– Først spurte hun hvordan det gikk, og så sa hun at Store Norske ikke kunne fortsette å tilrettelegge arbeidstiden for meg etter permisjonen, så jeg burde kanskje finne meg en annen arbeidsgiver, sier Navarsete.

Innholdet i telefonsamtalen ble bekreftet med et notat og en skriftlig innkalling til et møte en uke senere.

Navarsete reagerte med vantro og forteller at hun ikke føler seg velkommen tilbake på jobb.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de skulle si noe sånt tre uker før jeg skulle ut i fødselspermisjon hvis de ikke ønsker å presse meg ut. Det er noe som heter å være løsningsorientert, og hvis man vil, klarer man å løse et problem, sier hun.

– Barn er et problem

Tirsdag i forrige uke møtte hun og samboeren personalledelsen i Store Norske, sammen med hovedverneombudet i Store Norske og tillitsvalgt Odd Egil Hofstad. Under møtet påpekte Navarsete at selskapet må tilrettelegge for arbeidstakere som har omsorg for barn, i henhold til arbeidsmiljøloven. 

– De proklamerer seg som en fantastisk familiebedrift, men når man får barn blir man bedt om å finne på noe annet. Å få barn blir sett på som et problem og en spesiell livssituasjon, sier Navarsete.

I møtereferatet kommer det fram at det ikke vil bli noen avklaring i saken med det første, og at den må drøftes med gruveledelsen og den nye gruvesjefen.

Ingen beklagelse

Navarsete var så misfornøyd med det som kom ut av møtet at hun kontaktet administrerende direktør Bjørn Arnestad.

– Han sa at jeg selvsagt var velkommen tilbake på jobb, og at dette var en sak de skulle løse, sier Navarsete.

Men det eneste hun fikk var en epost fra personaldirektør Ingrid Dahn, med en bekreftelse på at hun er ansatt som gruvearbeider i Store Norske med arbeidssted i Gruve 7. Ikke et ord om arbeidstidsordningen eller konflikten, eller noen beklagelse for telefonsamtalen eller notatet.

– Store Norske skjønner ikke at deres uttalelse har gjort et sterkt inntrykk på meg. Hvis det er det hun mener med å løse saken, er hun en slett personaldirektør. Det er utrolig dårlig. Jeg ville vite at jeg har en jobb å komme tilbake til. Det kunne de ikke garantere, det står i referatet. Jeg er forbannet og skuffet over at de ikke kom med noen beklagelse, og at de ikke skjønner at det er tøft å få en slik beskjed tre uker før fødselen, sier Navarsete, som etterlyser en unnskyldning fra Ingrid Dahn. 

Vil ikke kommentere

Store Norske ønsker ikke å kommentere Julia Navarsete sine uttalelser.

– Jeg synes vi skal løse slike saker på kontoret her hos Store Norske. Jeg mener jeg vil bryte personvernloven dersom jeg kommenterer en personalsak i media, sier personaldirektør i Store Norske, Ingrid Dahn.

Hun legger til at hun på et generelt grunnlag mener det er greit å ha en dialog med de ansatte før de går ut i permisjon, slik at de er informert om hvordan situasjonen er.

– Dere ringte Julia Navarsete og fortalte henne at Store Norske ikke kunne tilrettelegge arbeidstiden for henne etter permisjonen, og at hun kanskje burde finne seg en annen arbeidsgiver, er dette et eksempel på en slik dialog?

– Jeg vil ikke kommentere den konkrete saken, men arbeidsmiljøloven er klar. Vi har plikter og rettigheter i henhold til arbeidsmiljøloven. Det er vi som har bevisbyrden dersom vi ikke kan tilrettelegge for arbeidstakerne, svarer Dahn.

Les hele saken i dagens utgave av Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!