Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Føler seg diskriminert

Generaldirektør Aleksander P. Veselov syns ikke Barentsburg får nok igjen for skatten som betales. FOTO: Birger Amundsen

Føler seg diskriminert

Generaldirektør Aleksander P. Veselov føler at innbyggerne i Barentsburg blir diskriminert i skattesaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2013 kl 08:24

I et brev til Sysselmannen har Veselov bedt om å få greie på hvilken form og hvilket omfang skatt som betales av Trust Arktikugol og dens ansatte blir brukt til offentlige tiltak i den russiske bosetningen.

Av brevet går det fram at generaldirektøren er overbevist om at en stor del av skattebeløpet som betales går til «å støtte driften av norske bosetninger og anlegg».

Ikke riktig å kommentere

Kjerstin Askholt, ekspedisjonssjef i Polaravdelingen, ønsker ikke å kommentere brevet fra generaldirektøren på nåværende tidspunkt.

– Generaldirektør Veselov skal få et saklig og godt svar fra oss, men før det skjer er det ikke riktig av meg å kommentere hans brev eller det svar vi kommer til å gi konkret gjennom media, sier hun.

En reaksjon

Brevet fra Veselov er en reaksjon på et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet i november i fjor, hvor det ble gjort rede for den norske holdningen i skattesaken. Fra å ha betalt såkalt kopfskatt (hodeskatt), har innbyggerne i Barentsburg gått over til å betale en prosentskatt som alle andre arbeidstakere på Svalbard. En prosentvis beskatning er etter norsk syn bedre og mer rettferdig.

Videre står det i brevet fra i fjor at «Skattenivået på 8 prosent er så lavt for alle at det ikke kan forsvare at skatt innbetalt fra et lokalsamfunn på Svalbard skal øremerkes særskilte behov i det samme lokalsamfunnet».

Ønsker 2 mill

Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere framhevet de tjenester som innbyggerne i Barentsburg nyter godt av over skatteseddelen. Polititjeneste og opprettelse av orden, ulykkesberedskap, redningstjeneste og medisinsk nødhjelp, og ikke minst at det er flyplass på øya, er ting alle nyter godt av uansett hvilken bosetting de tilhører.

Veselov mener brevet fra i fjor er «formelt og av diskriminerende karakter», og han foreslår at den norske stat i 2014 bevilger 2 millioner kroner til driften av sykehuset, kultur- og idrettshuset, og gruveredningskorpset i Barentsburg.

– Forespørselen om støtte til de ulike formålene er ny, og noe vi må svare Veselov på, sier Askholt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!