Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Føler seg diskriminert

Generaldirektør Aleksander P. Veselov syns ikke Barentsburg får nok igjen for skatten som betales. FOTO: Birger Amundsen

Føler seg diskriminert

Generaldirektør Aleksander P. Veselov føler at innbyggerne i Barentsburg blir diskriminert i skattesaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2013 kl 08:24

I et brev til Sysselmannen har Veselov bedt om å få greie på hvilken form og hvilket omfang skatt som betales av Trust Arktikugol og dens ansatte blir brukt til offentlige tiltak i den russiske bosetningen.

Av brevet går det fram at generaldirektøren er overbevist om at en stor del av skattebeløpet som betales går til «å støtte driften av norske bosetninger og anlegg».

Ikke riktig å kommentere

Kjerstin Askholt, ekspedisjonssjef i Polaravdelingen, ønsker ikke å kommentere brevet fra generaldirektøren på nåværende tidspunkt.

– Generaldirektør Veselov skal få et saklig og godt svar fra oss, men før det skjer er det ikke riktig av meg å kommentere hans brev eller det svar vi kommer til å gi konkret gjennom media, sier hun.

En reaksjon

Brevet fra Veselov er en reaksjon på et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet i november i fjor, hvor det ble gjort rede for den norske holdningen i skattesaken. Fra å ha betalt såkalt kopfskatt (hodeskatt), har innbyggerne i Barentsburg gått over til å betale en prosentskatt som alle andre arbeidstakere på Svalbard. En prosentvis beskatning er etter norsk syn bedre og mer rettferdig.

Videre står det i brevet fra i fjor at «Skattenivået på 8 prosent er så lavt for alle at det ikke kan forsvare at skatt innbetalt fra et lokalsamfunn på Svalbard skal øremerkes særskilte behov i det samme lokalsamfunnet».

Ønsker 2 mill

Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere framhevet de tjenester som innbyggerne i Barentsburg nyter godt av over skatteseddelen. Polititjeneste og opprettelse av orden, ulykkesberedskap, redningstjeneste og medisinsk nødhjelp, og ikke minst at det er flyplass på øya, er ting alle nyter godt av uansett hvilken bosetting de tilhører.

Veselov mener brevet fra i fjor er «formelt og av diskriminerende karakter», og han foreslår at den norske stat i 2014 bevilger 2 millioner kroner til driften av sykehuset, kultur- og idrettshuset, og gruveredningskorpset i Barentsburg.

– Forespørselen om støtte til de ulike formålene er ny, og noe vi må svare Veselov på, sier Askholt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!