Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Føler de er blitt utnyttet

Maneesita Jaidee (t.v.) og Wilaiwan Donkeawprai har kofferter og pass klare på hybelen som de deler i Vei 222. Donkeawprai har flybillett tilbake til Thailand i dag, Jaidee senere denne måneden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Tekst:

Publisert:

– Det er vondt at thaier kan gjøre slikt mot andre thaier, at de ikke respekterer oss, sier Maneesita Jaidee med tårer i øynene.

Fredag kom hun inn på kontoret til Svalbardposten. Hun er ansatt på kafeen Taste of thai, men hevder at hun ikke har fått lønn siden hun startet 4. august.

Fant jobb på Facebook

Taste of thai er et spisested som startet opp i Lompensenteret i 2012. Thailandske Rung-Arun Sianglam er daglig leder i bedriften, mens mannen hennes Wiggo Lund er styreleder.

Jaidee fant jobben på Taste of thai på en facebookside for thaikokker som ser etter jobb rundt om i verden. Hun kommer fra turiststedet Koh Kood øst i Thailand. Der jobbet hun på et gjestehus, både som kokk og servitør i restauranten og med rengjøring av rom.

– En dag ble det postet at det var behov for en thaikokk i Norge. Lønnen var 10.000 kroner i måneden. For oss thaier er det mye penger så jeg søkte, og fikk jobben, sier Jaidee på flytende engelsk.

Hun får også 1.200 kroner i måneden i matpenger. I tillegg til lønn, bor hun gratis i en hybel i Vei 222 som hun deler med kollega Wilaiwan Donkeawprai.

Lange dager

Jaidee forteller at de jobber mandag til lørdag fra klokken 09.50 på morgenen til 20.30 på kvelden, noen ganger til klokken 21.

– Betingelsene er i utgangspunktet bra sammenlignet med Thailand, men jeg visste ikke at vi skulle jobbe ti timer om dagen, seks dager i strekk, uten å få pauser. Jeg tror vi får i overkant av 30 kroner per time, sier Jaidee.

Hun mener hun har fått lite informasjon av sjefen sin om lønn og arbeidsbetingelser.

– Forrige lørdag var første gang jeg fikk snakket med henne om lønn. Vi fikk beskjed om at hun ville kansellere våre norske ID-nummer og ikke åpne bankkonto til oss her, men overføre lønn til en thailandsk konto, sier Jaidee.

Uken etter fikk Donkeawprai beskjed om at hun måtte returnere til Thailand denne måneden fordi hun ikke var kvalifisert til jobben. Hun kom til Longyearbyen 2. september og var forespeilet jobb i minst tre måneder. Jaidee fikk samtidig beskjed om at hun måtte dra tilbake i desember, så ble også hennes flybillett fremskyndet til 28. september.

– Jeg er skuffet. Jeg vet ikke når jeg får lønn eller hvor mye, sier hun.

Vanskelig jobbmarked

Thailenderne forteller at de ønsker å stå fram i avisen for å hindre at andre skal bli behandlet som dem.

– Sjefen min har etter det jeg vet gjort det samme mot andre. Noen har måttet låne penger for å dekke utgiftene for å komme hit. Det er viktig at dette ikke skjer med noen andre, sier Jaidee.

– Hva vil dere gjøre når dere kommer tilbake til Thailand?

– Finne en ny jobb. Men økonomien i Thailand er dårlig, så..., sier hun og lar resten av svaret henge i luften.

Skjønte ikke kontrakten

I en mappe har Jaidee med seg papirene hun fikk da hun skulle søke visum til Norge. Det ene er en standard arbeidsavtale skrevet på norsk og signert av styreleder Wiggo Lund.

Den slår fast at Jaidee er ansatt som lærling som kafémedarbeider med kjøkken, rydding og vasking som hovedområde. Lærlingtiden varer i tre måneder. Ukentlig arbeidstid er satt til 40 timer, cirka 8 timer om dagen. Det står også at hun skal ha 30 minutter pause, og at hun har 17.500 kroner i lønn. I tillegg har hun 19 kroner i tillegg for natt og helg.

Alt dette var nytt for Jaidee, da Svalbardposten leste det opp for henne, siden hun ikke kan norsk. Hun trodde hun hadde jobb som kokk. I tillegg har hun hatt lengre arbeidsdager og ikke pauser slik som kontrakten sier hun har krav på.

– Jeg har fått beskjed om at jeg får 10.000 kroner når skatt og hus er betalt. Jeg tror denne arbeidsavtalen er skrevet for at jeg skal få godkjent visumet, sier hun.

Savner sønnen

At de ikke har fått lønn, har satt dem i en vanskelig situasjon forteller Jaidee.

– Vi er så heldige at vi bor sammen med andre som hjelper oss. De har knapt nok penger til å leve selv, men gir likevel mat til oss, sier hun.

Hun forteller at thailendere i Longyearbyen, som hun har snakket med, sier at livet her er bedre enn i hjemlandet.

– Noen sier de får 120 kroner timen. Da har de nok til å bo, spise og å sende penger hjem, sier hun.

Hun tror likevel noen får mindre betalt enn de skal.

– Jeg har hørt om andre som får 75 kroner timen, sier hun.

Nå bærer det snart tilbake til Thailand. I alle fall for Donkeawprai. På hybelen i Vei 222 ligger kofferten hennes på gulvet og pass og papirer er klare i en mappe.

– Hun ønsker å dra hjem nå, har hjemlengsel og savner sønnen sin. Hun må betale for skolegangen hans, så hun vil tilbake for å finne en ny jobb. Men om noen kan tilby meg jobb, vil jeg bli her, sier Jaidee.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!