Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

FN-støtte til jordobservatorium

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned "grunnstein" til det nye jordobservatoriet ved Ny-Ålesund 4. oktober 2014. FOTO: Eirik Palm

FN-støtte til jordobservatorium

I oktober ble grunnsteinen lagt ned i Ny-Ålesund. Nå oppfordrer FN i en ny resolusjon til økt samarbeid om jordobservasjon.

Tekst:

Publisert:

Målet er å utvikle en mer nøyaktig global referanseramme for å få et bedre utgangspunkt for måling og overvåking av jorda.

– Norge har allerede en viktig posisjon i internasjonale klimaforhandlinger og i klimaforskningen. Vi har svært viktig kunnskap å bidra med i dette samarbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som selv la ned «grunnsteinen» for det nye jordobservatoriet ble lagt ned ved Ny-Ålesund i oktober i fjor.

– Dataene som samles inn i Ny-Ålesund er ikke bare viktige for klimaforskere verden over. Dataene er også helt avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPS-en. Dette observatoriet opererer i et globalt nettverk og får en nøkkelrolle i det internasjonale samarbeidet om jordobservasjon, sier Sanner.

Australia og Norge leder arbeidsgruppen som har utarbeidet grunnlaget for resolusjonen, og Norges representant er Anne Jørgensen fra Kartverket.

VIDEO: Geodesi på 1-2-3

MER OM JORDMÅLING: Skal ned på millimeteren

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!