Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

FN-støtte til jordobservatorium

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned "grunnstein" til det nye jordobservatoriet ved Ny-Ålesund 4. oktober 2014. FOTO: Eirik Palm

FN-støtte til jordobservatorium

I oktober ble grunnsteinen lagt ned i Ny-Ålesund. Nå oppfordrer FN i en ny resolusjon til økt samarbeid om jordobservasjon.

Målet er å utvikle en mer nøyaktig global referanseramme for å få et bedre utgangspunkt for måling og overvåking av jorda.

– Norge har allerede en viktig posisjon i internasjonale klimaforhandlinger og i klimaforskningen. Vi har svært viktig kunnskap å bidra med i dette samarbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som selv la ned «grunnsteinen» for det nye jordobservatoriet ble lagt ned ved Ny-Ålesund i oktober i fjor.

– Dataene som samles inn i Ny-Ålesund er ikke bare viktige for klimaforskere verden over. Dataene er også helt avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPS-en. Dette observatoriet opererer i et globalt nettverk og får en nøkkelrolle i det internasjonale samarbeidet om jordobservasjon, sier Sanner.

Australia og Norge leder arbeidsgruppen som har utarbeidet grunnlaget for resolusjonen, og Norges representant er Anne Jørgensen fra Kartverket.

VIDEO: Geodesi på 1-2-3

MER OM JORDMÅLING: Skal ned på millimeteren

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!