Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

FN-støtte til jordobservatorium

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned "grunnstein" til det nye jordobservatoriet ved Ny-Ålesund 4. oktober 2014. FOTO: Eirik Palm

FN-støtte til jordobservatorium

I oktober ble grunnsteinen lagt ned i Ny-Ålesund. Nå oppfordrer FN i en ny resolusjon til økt samarbeid om jordobservasjon.

Tekst:

Publisert:

Målet er å utvikle en mer nøyaktig global referanseramme for å få et bedre utgangspunkt for måling og overvåking av jorda.

– Norge har allerede en viktig posisjon i internasjonale klimaforhandlinger og i klimaforskningen. Vi har svært viktig kunnskap å bidra med i dette samarbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som selv la ned «grunnsteinen» for det nye jordobservatoriet ble lagt ned ved Ny-Ålesund i oktober i fjor.

– Dataene som samles inn i Ny-Ålesund er ikke bare viktige for klimaforskere verden over. Dataene er også helt avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPS-en. Dette observatoriet opererer i et globalt nettverk og får en nøkkelrolle i det internasjonale samarbeidet om jordobservasjon, sier Sanner.

Australia og Norge leder arbeidsgruppen som har utarbeidet grunnlaget for resolusjonen, og Norges representant er Anne Jørgensen fra Kartverket.

VIDEO: Geodesi på 1-2-3

MER OM JORDMÅLING: Skal ned på millimeteren

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen har kontroll på situasjonen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!