FN-støtte til jordobservatorium

I oktober ble grunnsteinen lagt ned i Ny-Ålesund. Nå oppfordrer FN i en ny resolusjon til økt samarbeid om jordobservasjon.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned "grunnstein" til det nye jordobservatoriet ved Ny-Ålesund 4. oktober 2014.
Publisert

Målet er å utvikle en mer nøyaktig global referanseramme for å få et bedre utgangspunkt for måling og overvåking av jorda.

– Norge har allerede en viktig posisjon i internasjonale klimaforhandlinger og i klimaforskningen. Vi har svært viktig kunnskap å bidra med i dette samarbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som selv la ned «grunnsteinen» for det nye jordobservatoriet ble lagt ned ved Ny-Ålesund i oktober i fjor.

– Dataene som samles inn i Ny-Ålesund er ikke bare viktige for klimaforskere verden over. Dataene er også helt avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPS-en. Dette observatoriet opererer i et globalt nettverk og får en nøkkelrolle i det internasjonale samarbeidet om jordobservasjon, sier Sanner.

Australia og Norge leder arbeidsgruppen som har utarbeidet grunnlaget for resolusjonen, og Norges representant er Anne Jørgensen fra Kartverket.

VIDEO: Geodesi på 1-2-3

MER OM JORDMÅLING: Skal ned på millimeteren

Powered by Labrador CMS