Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

FN-stiftelse i Longyearbyen

Torsdag ettermiddag ankom Gro Harlem Brundtland (t.v.) og Ted Turner gammelkaia i Longyearbyen. Der gikk de om bord i Sysselmannens skip «Nordsyssel». FOTO: Line Nagell Ylvisåker

FN-stiftelse i Longyearbyen

Gro Harlem Brundtland kom til Longyearbyen i dag med et prominent følge som skal studere klima i nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.06.2011 kl 16:13

Brundtland og elleve andre medlemmer av styret for United Nations Foundation (UNF) har de siste dagene hatt møte i Oslo. I dag kom de til Longyearbyen.

UNF skal støtte FNs arbeid med å løse globale utfordringer, gjennom å koble FN med mennesker, ideer og ressurser. Organisasjonen er spesielt opptatt av kvinnespørsmål, energi, klima og miljø. Det er de to siste temaene som er i fokus når deler av styret besøker Svalbard.

Lokalt vertskap

Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt er vertskap for gruppen.

– Vi skal si noe om forhold i Arktis, blant annet dette med klimaendringer, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt (NP).

Foredragene skal foregå om bord på «Nordsyssel» i Isfjorden-området. I tillegg til Brundtland skal UNF-grunnlegger Ted Turner, senator Timothy E. Wirth, Reid Detchon og Aaron Sherinan etter planen komme til byen i dag.

– Vi ser frem til å få besøk. Det skal bli spennende å informere om hvordan forholdene er på Svalbard. Vi håper de får utbytte av besøket, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Viktig besøk

Winther forteller at besøket er viktig for NP.

– Norske myndigheter trekker mange viktige personer til Nordområdene. Summen av disse er et sterkt virkemiddel til å få heve forståelse, kunnskap og eierskapet. Norge har muligheten til å sette blikket på områder de mener er viktige. Det er en effektiv utnyttelse av norsk nordområdepolitikk, sier Winther.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!