Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyttet isbjørn fra Hopen

Jon Aars fra Norsk Polarinstitutt var med da isbjørnen ble flyttet fra Hopen til Edgeøya. FOTO: Sysselmannen

Flyttet isbjørn fra Hopen

Sysselmannen måtte onsdag frakte ei plagsom isbjørnbinne fra Hopen til Edgeøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var beboerne på den meteorologiske stasjonen på Hopen som nylig ba Sysselmannen om hjelp, fordi bjørnen har forhindret dem i å bevege seg utendørs. Blant annet har det vært vanskelig for dem å spa inn snø til drikkevann. Bjørnen har også forsøkt å angripe en av stasjonens hunder. Den eldre binna, som trolig er rundt 18 år gammel, lot seg ikke skremme vekk fra bosettingen på Hopen.

Fraktet i helikopter
Onsdag fløy derfor folk fra Sysselmannen sammen med isbjørnforsker Jon Aars fra Norsk Polarinstitutt til Hopen for å bedøve bjørnen. Den ble raskt lokalisert, rundt 150 meter fra stasjonen, og bedøvingen var vellykket.
Den bedøvde binna ble lagt i en bigbag før den ble løftet inn helikopteret og fraktet fra Hopen til Negerdalen på Edgeøya. Årsaken til at isbjørnen ikke ble fraktet i et nett under helikopteret var den lange avstanden den skulle fraktes.
– Det ville vært en stor risiko å ha den hengende under helikopteret på grunn av kulda og fordi den var bedøvet. Derfor tok vi ikke sjansen på det, sier miljøvernsjef Arne Malme.

Var radiomerket
Før bjørnen ble forlatt på Edgeøya ble det tatt flere prøver og gjort målinger av den.
– Binna er i dårlig kondisjon og veier ikke mer enn rundt 100 kilo. Det er trolig derfor den har søkt ned til bosettingen, sier Malme.
Binna var også merket med datalogger.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!