Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flytrafikken går som normalt

 

Flytrafikken går som normalt

Vulkanen Grimsvötn på Island har sluttet å spy ut aske, og alle fly går som normalt igjen mellom Svalbard og fastlandet. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.05.2011 kl 15:21

– Lufttransport har startet opp igjen, og postflyet satser på to flyvninger i dag. Det er ingenting som tyder på at flytrafikken ikke kommer til å gå som normalt, sier lufthavnsjef ved Svalbard lufthavn, Morten Ulsnes. 

Han regner med at også SAS sine flyvninger vil gå som planlagt. Det er også ventet et charterfly til Longyearbyen klokken 16.30. 

Stort utbrudd

Lørdag kveld våknet vulkanen Grimsvötn til liv, og Island opplevde det største vulkanutbruddet siden 1947. Med det samme så det ut til at utbruddet ikke ville få så store konsekvenser andre steder i verden. Mandag kom imidlertid de første meldingene om at ambulanstrafikken mellom Svalbard og fastlandet var stanset på grunn av askeskyen. Tirsdag var det full stans i all flytrafikk til og fra Svalbard, også lokalt. I går landet SAS-flyet, mens postflyet var innstilt og Lufttransport fortsatt hadde sine fly på bakken.

Nå er problemet over. 

Avlyste tur

Ifølge Avinor vil all aske i norsk luftrom forsvinne i løpet av kort tid, nå som utslippet har opphørt. 

– Det ser ut som Svalbard går helt klar, og det er uansett bare snakk om lave konsentrasjoner, sier Ulsnes. 

Askeskyen førte blant annet til at næringsminister Trond Giske (Ap) måtte droppe Svalbard-turen sin, og at miljøsymposiet i Ny-Ålesund ble avlyst. 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!