Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyselskapene går tilbake

FOTO: Illustrasjon Statistisk Sentralbyrå

Flyselskapene går tilbake

Turisttrafikken veier ikke opp for pendlende gruvebus. Kutt i kulldriften gir hard landing for flyselskapene.

I Statistisk sentralbyrå sin statistikk som ble offentliggjort den 26. juli går omsetningen i bergverksdrift og utvinning ned med 39 prosent fra 2014 til 2015. Antall årsverk ble redusert med 89 som svarer til 25 prosent i samme tidsrom. Statistikken gjelder for bosetningen i Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund.

Dette gir også negative ringvirkninger til andre næringer. Kostnadskuttene i Store Norske får konsekvenser for flyselskapene. Passasjernedgangen i rutetrafikken blir ikke kompensert tilsvarende av økning i turisttrafikken. Omsetningen i transport og lagring gikk ned med hele 43 prosent i samme periode.

Selv om det er stor nedgang i kulldrift og transport så opprettholdes sysselsettingen fra 2014 til 2015. Totalt er det 1.648 utførte årsverk på Svalbard i 2015, det er en prosent mer enn i 2014.

At tallet på årsverk oppretthodes, skyldes i hovedsak veksten i reiselivsnæringen.

Det har blitt flere ansatte i reiselivsnæringen innen overnattings- og serveringsvirksomhet. En annen næring som er i vekst er kulturell virksomhet, underholdnings- og fritidsaktiviteter. Disse to næringene har veid opp for sysselsettingsnedgangen i bergverk og utvinningsindustrien.

Flere jobber deltid

Antall heltidsstillinger i kulldriften gikk kraftig tilbake i 2015. Næringene som har sysselsettingsvekst, spesielt innen reiseliv, har flere ansatte på midlertidig basis og deltidsansatte.

Når det gjelder den samlede omsetningen på Svalbard, har den gått ned med 15,8 prosent fra 3,6 milliarder til 3,0 milliarder kroner fra 2014 til 2015. Det er nedgangen i kulldriften som gjør at omsetningen blir stadig mindre.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!