Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyselskapene går tilbake

FOTO: Illustrasjon Statistisk Sentralbyrå

Flyselskapene går tilbake

Turisttrafikken veier ikke opp for pendlende gruvebus. Kutt i kulldriften gir hard landing for flyselskapene.

Tekst:

Publisert:

I Statistisk sentralbyrå sin statistikk som ble offentliggjort den 26. juli går omsetningen i bergverksdrift og utvinning ned med 39 prosent fra 2014 til 2015. Antall årsverk ble redusert med 89 som svarer til 25 prosent i samme tidsrom. Statistikken gjelder for bosetningen i Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund.

Dette gir også negative ringvirkninger til andre næringer. Kostnadskuttene i Store Norske får konsekvenser for flyselskapene. Passasjernedgangen i rutetrafikken blir ikke kompensert tilsvarende av økning i turisttrafikken. Omsetningen i transport og lagring gikk ned med hele 43 prosent i samme periode.

Selv om det er stor nedgang i kulldrift og transport så opprettholdes sysselsettingen fra 2014 til 2015. Totalt er det 1.648 utførte årsverk på Svalbard i 2015, det er en prosent mer enn i 2014.

At tallet på årsverk oppretthodes, skyldes i hovedsak veksten i reiselivsnæringen.

Det har blitt flere ansatte i reiselivsnæringen innen overnattings- og serveringsvirksomhet. En annen næring som er i vekst er kulturell virksomhet, underholdnings- og fritidsaktiviteter. Disse to næringene har veid opp for sysselsettingsnedgangen i bergverk og utvinningsindustrien.

Flere jobber deltid

Antall heltidsstillinger i kulldriften gikk kraftig tilbake i 2015. Næringene som har sysselsettingsvekst, spesielt innen reiseliv, har flere ansatte på midlertidig basis og deltidsansatte.

Når det gjelder den samlede omsetningen på Svalbard, har den gått ned med 15,8 prosent fra 3,6 milliarder til 3,0 milliarder kroner fra 2014 til 2015. Det er nedgangen i kulldriften som gjør at omsetningen blir stadig mindre.

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen har kontroll på situasjonen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!