Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyplassen i Ny-Ålesund kan bli stengt

Luftfartstilsynet stiller nye og strenge sikkerhetskrav til flyplassen i Ny-Ålesund. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Flyplassen i Ny-Ålesund kan bli stengt

Krav fra Luftfarts-tilsynet om en betydelig utvidelse av sikkerhetssonen rundt flyplassen i Ny-Ålesund kan stanse flytrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Kings Bay har mottatt et foreløpig utkast til krav som Luftfartstilsynet stiller for at flyplassen fortsatt skal kunne brukes av flytypen som brukes i dag, Dornier 228. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay innrømmer at i verste fall må selskapet gå over til å bruke helikopter.

Flyplass-klasse
Flyplassen i Ny-Ålesund har en 808 meter lang flystripe. I følge flyplassinspektør Svein Hobbelstad i Luftfartstilsynet i Bodø er flyplassen av klasse 1B, hvor B angir flytypen den er godkjent for. Lufttransport har fly av typen Dornier 228 som brukes på flyging til Ny-Ålesund og Svea.

Sikkerhetssoner
Kravet fra Luftfartstilsynet medfører at bredden på sikkerhetsområdet på hver side av rullebanens senterlinje utvides fra 30 til 75 meter, hvorav 60 meter skal være planert. Selve rullebanen har en bredde på 30 meter som ikke endres. Total bredde på flyplassen blir med det 150 meter.

Må legge fram plan
Det som vil skape størst problem er utvidelsen i lengderetningen. Kravet Luftfartstilsynet stiller er på til sammen 360 meter, med 180 meter i hver ende. For at flyplassen skal bli godkjent krever Luftfartstilsynet at sikkerhetsområdene skal være utbedret etter en akseptert plan. Planen må forelegges Luftfartstilsynet innen 1. mai neste år. Utvidelsen skal være utført innen 1. oktober 2008.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!