Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyplassen i Ny-Ålesund kan bli stengt

Luftfartstilsynet stiller nye og strenge sikkerhetskrav til flyplassen i Ny-Ålesund. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Flyplassen i Ny-Ålesund kan bli stengt

Krav fra Luftfarts-tilsynet om en betydelig utvidelse av sikkerhetssonen rundt flyplassen i Ny-Ålesund kan stanse flytrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Kings Bay har mottatt et foreløpig utkast til krav som Luftfartstilsynet stiller for at flyplassen fortsatt skal kunne brukes av flytypen som brukes i dag, Dornier 228. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay innrømmer at i verste fall må selskapet gå over til å bruke helikopter.

Flyplass-klasse
Flyplassen i Ny-Ålesund har en 808 meter lang flystripe. I følge flyplassinspektør Svein Hobbelstad i Luftfartstilsynet i Bodø er flyplassen av klasse 1B, hvor B angir flytypen den er godkjent for. Lufttransport har fly av typen Dornier 228 som brukes på flyging til Ny-Ålesund og Svea.

Sikkerhetssoner
Kravet fra Luftfartstilsynet medfører at bredden på sikkerhetsområdet på hver side av rullebanens senterlinje utvides fra 30 til 75 meter, hvorav 60 meter skal være planert. Selve rullebanen har en bredde på 30 meter som ikke endres. Total bredde på flyplassen blir med det 150 meter.

Må legge fram plan
Det som vil skape størst problem er utvidelsen i lengderetningen. Kravet Luftfartstilsynet stiller er på til sammen 360 meter, med 180 meter i hver ende. For at flyplassen skal bli godkjent krever Luftfartstilsynet at sikkerhetsområdene skal være utbedret etter en akseptert plan. Planen må forelegges Luftfartstilsynet innen 1. mai neste år. Utvidelsen skal være utført innen 1. oktober 2008.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!