Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flyet måtte returnere

Tåken ligger fortsatt innover fjordene på Spitsbergen. Bortsett fra postflyet, som har landet, har tåken har hindret all flyging. FOTO: Birger Amundsen

Flyet måtte returnere

Tåka over Longyearbyen gjorde at begge nattflyene måtte returnere til Tromsø mandag. Etter to landingsforsøk måtte også dagflyet gi opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var til sammen 152 passasjerer på dagflyet, alle fra Tromsø. Alle som egentlig skulle ha kommet med nattflyet fikk plass.
– Flyet gjorde to forsøk på å lande, men tåka var for lav, sier Morten Ulsnes som er fungerende lufthavnsjef i Longyerabyen.
De som skulle fly fra Gardermoen i dag tidlig fikk beskjed om at flyet til Longyearbyen var kansellert og måtte booke om til tirsdagsflyet. De som skulle til Tromsø fikk imidlertid være med.
– Så vidt jeg har forstått blir det ikke flere flygninger til Longyearbyen i dag. Nå har vi gjort tre flygninger uten å kunne lande. Hva som skjer videre er foreløpig uvisst, sier Gunnar Ranheim, assisterende vaktsjef hos SAS Ground Services i Tromsø.

Lite trolig
Flyet tok av fra Tromsø til vanlig tid for å forsøke å få hjem svalbardianerne som måtte tilbringe en ekstra natt i ishavsbyen. Før flyet tok av mente AFIS-fullmektig i Longyearbyen, Bjørn Dommersnes at det var lite trolig at tåken kom til å lette såpass at flyet kunne lande. Han fikk rett.
– Flyene har en gitt beslutningshøyde hvor de må se flyplassen. Om de kommer ned på den høyden uten å ha sikt, må de avbryte landingen, forteller han.
Postflyet landet i formiddag, men ettersom det har lavere hastighet enn SAS Braathens sine fly, har det en lavere beslutningshøyde, og kunne dermed gå under skylaget.

Ingen fly til Svea
Heller ikke flygningene til Svea og Ny-Ålesund har gått i dag.
– Til nå er to flygninger kansellerte og tre til står i fare for å bli kansellerte. Vi har fått beskjed om at det kanskje kan bli flygninger mellom klokka 20 og 21 i kveld, men at det er dårlige prognoser også for morgendagen, sier Tone Ahlgreen, bookingansvarlig i Svea.
I overkant av 30 personer skulle til Svea i dag, og like mange skulle fra Svea til byen.
Flyet som skulle hå tatt av fra Ny-Ålesund klokka 11.00 er også innstilt på ubestemt tid.
– Det blir nok til at vi hopper over formiddagsflyet og satser på å få alle med på den flyvningen som skal gå 15.30, sier resepsjonsleder for Kings Bay, Elisabeth Iversen.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!