Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flomsikrer Isdammen

Driftsingeniør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre er fornøyd med at alt nå står klart for å bygge det nye overløpet ved Isdammen. Det skal hindre at drikkevannskilden blir ødelagt av flom. FOTO: John Christian Nygaard

Flomsikrer Isdammen

Et nytt overløp skal bygges ved Isdammen. Prosjektet har en kostnadsramme på 22 millioner kroner, og skal hindre at drikkevannskilden ødelegges ved flom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.07.2016 kl 08:39

– Det gamle overløpet er lite og ødelagt, og klarer ikke ta unna nok vann ved en flom, sier driftsingeniør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre.

Det betyr at veien innover Adventdalen ofte er utsatt for oversvømmelser. I verste fall kan man ved en større flom risikere at veien skylles bort og at vannet fra Isdammen blir med ut i havet.

Det kan potensielt bety at Longyearbyen risikerer å miste drikkevannet mellom september og juli.

– Vi har tatt alle forhåndsregler. Mye blir «worst case»-scenarioer, men vi kan ikke risikere å miste drikkevannet, sier Olsen.

Omkjøring

Mange har kanskje fått med seg at det er bygget en omkjøringsvei av grus som tar en sving ut i Isdammen når man kjører innover Adventdalen.

Den skal brukes for å sørge for at veien kan holdes åpen som normalt mens arbeidet med det nye overløpet pågår.

Etter planen skal arbeidet være ferdig i september.

– Vi håper folk respekterer de midlertidige fartsgrensene som er satt opp og viser hensyn mens det jobbes. Det vil bli satt opp en bom og skiltet omkjøring, sier Olsen.

22 millioner kroner

I tillegg til nytt overløp, blir også veien rundt Isdammen hevet.

– Det vil gjøre veien mer robust. Her tar vi ett felt av gangen, så veien vil også holdes åpen mens denne delen av arbeidet pågår, sier Olsen.

Prosjektet har en kostandsramme på opptil 22 millioner kroner. Selve arbeidet utføres av LNS. I tillegg vil en underleverandør bidra med utstyr og kompetanse som må sendes med skip fra fastlandet.

– Dette er kanskje det mest kritiske prosjektet vi har her nå i forhold til tidsfrister og utførelse. Vi kan ikke risikere at noe ryker, sier Olsen.

Se bildet større

Det gamle overløpet ved Isdammen er både for lite og i for dårlig stand til å ta bort nok vann hvis det skulle flomme over. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!