Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flomsikrer bruene i år

Tre av Longyearbyens fire bruer over Longyearelva skal flomsikres allerede i år. Bildet er fra Strandveien. FOTO: Christopher Engås

Flomsikrer bruene i år

Longyearelva skal flomsikres for nesten 20 millioner kroner de neste årene.

Tekst:

Publisert:

Elvesletta og andre områder langs Longyearelva seiler opp som et trygt sted å plassere enda flere boliger i fremtiden. Men før det kan gjøres må det gjøres tiltak mot flom i elva.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) vil i løpet av kort tid sette i gang med å sikre tre av de fire broene over elva mot flom.

Provisorisk

Tidlig på 1900-tallet hadde Longyearelva skiftende elveløp over hele dalen. Etter hvert har elva blitt kanalisert i ett løp, for å kunne bygge i områdene på siden av elva.

For å holde elva under kontroll, deriblant sørge for at elva renner under de forskjellige bruene har det gjennom årene blitt gjennomført omfattende masseuttak og forflytninger av masser med bulldoser i elveløpet.

– I tillegg har det blitt bygd stadig nærmere elva, uten andre sikringstiltak enn provisoriske voller som man har dost opp hvert år, sier ansvarlig for prosjektet i NVE, Knut Aune Hoseth.

Omfattende plan

Jobben med å flomsikre elva vil pågå i flere omganger over flere år. Til å begynne med er det bruene ved Huset, på Museumsveien og på Strandveien som skal sikres. Brua på Melkeveien regnes for å være i så dårlig stand at den må byttes ut.

– Vi har lagt ny bru på den veien inn i neste års budsjett. Flomsikringen av brua vil bli gjort samtidig, sier enhetsleder for teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre, Marianne Aasen.

NVE ønsker å begynne så snart som mulig.

– Det har status som hastesak hos oss. Den største kostnaden er å få fraktet stein opp til Longyearbyen. Går det som jeg håper vil dette oppdraget bli lyst ut på anbud før sommeren, sier planlegger Anders Bjordal.

Massebasseng

I tillegg til at tre av de fire bruene skal sikres i år, ønsker NVE å bygge et massebasseng i området mellom Huset og skolen. Elva transporterer med seg mye masse. For å hindre at denne massen bygger seg opp ved bruene, ønsker man å lage et basseng der massene blir liggende. Dette bassenget må tømmes hvert år, men vil bidra til mindre behov for dosing av elveløpet lenger ned.

Totalt er det anslått at sikring av de tre bruene pluss opprettelse av massebassenget vil koste i overkant av en million kroner. Praksis i slike saker er at kommuner betaler 20 prosent av kostnadene. Resten betaler staten gjennom NVE.

Dyrere til neste år

Flomsikring av bruene, samt byggingen av massebassenget er kalt tiltaksplan 1. Tiltaksplan 2 er langt mer omfattende, og vil ta til når de første planene er gjennomført. Da skal hele det to kilometer lange elveløpet sikres. Prislappen anslås til å bli 16,6 millioner kroner, som betyr at LL må ut med en egenandel på om lag 3,3 millioner kroner.

– Det blir en omfattende jobb som vil koste en god del. Men man har i grunn ikke noe valg. I følge plan- og bygningsloven skal man ikke drive med regelmessige avbøtende tiltak, slik det er gjort i Longyearbyen gjennom en årrekke. Det skal permanente løsninger på plass. For Longyearelva betyr det at hele elveløpet må sikres, sier Bjordal.

Nøkkelord

Se bildet større

Tre av Longyearbyens fire bruer over Longyearelva skal flomsikres allerede i år. Bildet er fra Strandveien. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!