Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Flere vil omkomme i skuterulykker

– Vi strekker egne grenser, men unngår å oppsøke farlig terreng, sier medlemmene i Sons of Svalbard. FOTO: Sons of Svalbard

– Flere vil omkomme i skuterulykker

Forskere frykter at snøskuter skal utløse flere dødelige snøskred i årene som kommer.

Tekst:

Publisert:

Norges arktiske universitet er i ferd med å bygge opp et kompetansesenter for snøskred, der målet er at flere skal ferdes trygt og ulykker unngås.

– I Canada har det vært en skremmende utvikling. Denne vinteren har 12 mennesker omkommet i snøskred utløst av skuterbruk, sier prosjektmedarbeider og forsker Bjørn Michaelsen. I løpet av de siste fem årene har 23 mennesker mistet livet etter snøras utløst av skuter i Canada, i Norge har det vært åtte slike dødsulykker i samme periode.

22 omkomne

– Det urovekkende i Norge er at vi har ligget på nesten samme nivå som Canada, et land som i folketall er syv ganger og i areal 35 ganger større, der det er mange flere utøvere og mye mer terreng, sier Michaelsen.

Forskeren påpeker at de snøskuter-relaterte dødsulykkene utgjør 30-50 prosent av de totalt omkomne i snøskred de siste årene. Statistikken viser at 22 mennesker omkom i Norge i snøskred utløst av skigåere, brettkjørere eller folk på truger.  Antall skuter-dødsfall er høyt relatert til antall skigåere, men skuteren rekker over mye mer skredterreng.

– Alt skjer raskere på snøskuter. Føreren må ta en rekke vurderinger i full fart, og kunnskap om snøskred er etterlyst av mange som tar skuter-sertifikat her jeg bor i Alta, sier Bjørn Michaelsen som ønsker kontakt med ulike skutermiljøer for å samle kunnskap, og gjerne tilby kurs i snøskred.

Unngår farlig terreng

På Svalbard har flere liv gått tapt i snøskred der skutere er involvert. Senest i januar i fjor mistet en mann livet i Fardalen. Ulykkene har ført til at skuterkjørerne har lært.

– Vi tar sikkerheten på alvor, og unngår skredfarlig terreng. Vi regner vår kjøring som sport, på lik linje med utfor og hopp på ski, som også kan være risikofylt, sier Stig Roar Hegvik (37) og Nicolai Sårheim (20) som er aktive medlemmer i skuterklubben Sons of Svalbard. De har opplevd ras, og ønsker ikke å provosere naturen.

Sons of Svalbard har hopp og sprett på menyen når de drar på tur. De12-15 medlemmene planlegger og gjennomfører luftige stunt, der hopp på over 50 meter har blitt gjennomført. De har også kjørt flere kilometer på åpent vann, og bildene på nettsidene deres viser spektakulær kjøring.

– Det dreier seg ofte om å flytte egne grenser. Dette med «high marking» er ikke lenger så populært, vi finner heller naturlige hopp, sier Stig Roar Hegvik og Nicolai Sårheim.

Ble tatt i skred

Begge to viser til at ingen får være med på klubbens aktiviteter, uten at sikkerheten er satt høyt. Alle har skredsøker, og kan bruke den, i tillegg til spade, søkestenger og kunnskap om terrenget. Hjelm er en selvfølge, men også ryggskinne, nyrebelter, krage og rustning på armer og bein inngår.

– Vi vet godt at etter snøfall og vind er rasfaren stor. Da flytter vi vår aktivitet til tryggere områder, sier de.

Hegvik har blitt tatt av skred, og han har ingen ønsker om at det skal gjenta seg.

– Vi var flere scooterkjørere som ble tatt av ras i Fardalen for fire år siden. To uerfarne kjørere hadde rotet seg opp i skråningen, det var mørkt og vi så at lysene deres forsvant. Deretter smalt det, og vi var fem stykker som ble tatt av snømassene og ført rundt 200 meter utover sletten. Å bli klemt av snøen, samt få snø presset inn i munnen var ingen god opplevelse, minnes han.

Men det gikk bra. Alle hadde flaks, og kom mørbanket og skremt fra det som kunne blitt en svært alvorlig ulykke.

– Raset var en oppvekker for mange. Etter dette har skredsikring blitt høyt prioritert. Jeg ser også at i skuterbutikken hvor jeg jobber at salget av skredutstyr nærmest har eksplodert, sier Stig Roar Hegvik.

Nøkkelord

Se bildet større

Nicolai Sårheim (t.v.) og Stig Roar Hegvik i skuterklubben Sons of Svalbard understreker at sikkerhet settes svært høyt, og at man skal unngå å provosere naturen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!