Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere vil forske i Ny-Ålesund

Flere forskere vil på oppdrag i Ny-Ålesund. FOTO: Ole Magnus Rapp

Flere vil forske i Ny-Ålesund

Både antall forskerdøgn og turister går ned i Ny-Ålesund, men interessen for å bruke bosetningen er nå stigende.

Tekst:

Publisert:

Japan ønsker en ny forskningsstasjon, siden de vil øke sin aktivitet. Tyskland har også signalisert behov for mer plass, og vil bruke mer tid på å studere livet i havet i mørketiden.

I år var det ca. 12.100 forskerdøgn i Ny-Ålesund, mens det i 2010 var hele 13.700 døgn. Tyskland og Alfred Wegener Institutt er den største brukeren med ca. 4.000 døgn, Norsk Polarinstitutt benyttet infrastrukturen i bosetningen 2.600 døgn i år, Kina hadde 1.000 og Kartverket ca. 1.000.

– Gledelig
– Vi merker nå en gledelig økning, blant annet i bruken av marinlaboratoriet. Det vil føre til høyere aktivitet, sa direktør Ole Øiseth i Kings Bay AS under det tradisjonelle juleseminaret i Oslo forrige uke.

Også Unis vil benytte fasilitetene i Ny-Ålesund mer, noe som også fører til flere forskerdøgn.

Samtidig har anleggsaktiviteten i verdens nordligste samfunn vært høyere enn i år.

– Vi har hovedentreprisen på å bygge vei til Brandalsneset, der den nye geodesistasjonen skal bygges. Vi bygger blant annet en 38 meter lang bro, sa Øiseth.

Anleggsvirksomheten gir penger til selskapet, som igjen skal brukes på å vedlikeholde bebyggelsen i forskersamfunnet. Flere av byggene er vernet, og restaureres etter strenge regler.

Blant annet er Nordpol-hotellet isolert, og har fått ny utvendig kledning. Et av London-husene har også fått nytt fundament.

Nedgang
Ole Øiseth er bekymret for en viktig inntektskilde som nå reduseres. Antallet cruiseskip denne sommeren var ikke som før, og rederiene oppgir losplikten som årsak.

– Fra 2015 blir det forbud mot bruk av tungolje på skip her, da regner vi med at antallet turister vil synke til 12-15.000. Dette har stor betydning for Kings Bay sin økonomi, sier Ole Øiseth.

– I fjor hadde vi ca. 40.000 turister på land her, i år drøyt 25.000. Vi taper millionsummer på havneavgift, og på suvenirsalget.

Det Norske Veritas har nå sagt ja til å være sponsor for Ny-Ålesund Symposiet de kommende tre år. Dette arrangementet samler toppfolk fra hele verden til en helt spesiell klima- og nordområdekonferanse.

Svalbard Miljøvernfond og Utenriksdepartementet har tilsammen gitt to millioner kroner til et større by- og gruvemuseum. Telenor bidrar med 900.000 til restaureringen av den gamle Telegrafen, der man skal få tilbake det originale radioutstyret fra 60-tallet.

Nøkkelord

Se bildet større

Nederland er en av de mest aktive forskningsnasjonene i Ny-Ålesund. Forskningsassistent Elise de Jong vokter her 16 hvitkinngås-unger så ikke polarreven tar dem. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!