Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere utlendinger på Svalbard

Thailenderne er det nest største folkegruppen i Longyearbyen. Her fra festivalen Loy Krathong der barn viste dans fra landet. FOTO: Anders Fjellestad

Flere utlendinger på Svalbard

Årets første seks måneder har vi blitt 16 personer flere på Svalbard. Utlendinger står for hele økningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.09.2014 kl 16:26

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det 1. juli i år var det registrert 2.562 bosatte på Svalbard. Av disse bodde 2.118 i de norske bosettingene, 434 i de russiske og 10 på den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Fra 1. januar 2014 har det vært en økning i folketallet på Svalbard på 16 personer. Det er utlendinger i de norske bosettingene som står for hele økningen, det har blitt 19 flere av dem i løpet av halvåret.

Ifølge SSB er det blitt 56 prosent flere utlendinger siden utgangen av 2008.

I løpet av fem og et halvt år, har tallet på utlendinger steget fra 293 til 457. Det tilsvarer en økning fra 14 til 22 prosent.

Flere nordmenn flyttet
Også i de norske bosettingene har det blitt flere utlendinger. 167 personer flyttet til de norske bosettingene i løpet av første halvår, 61 av dem var utlendinger. I samme tidsrom flyttet 158 personer ut, av disse var 39 utlendinger. Altså ga flyttingene de norske bosettingene 22 flere utlendinger og 13 færre norske innbyggere.

1 661 personer i de norske bosettingene har bakgrunn fra fastlands-Norge, de utgjorde dermed 65 prosent av totalen.

Ti barn
Innen 1. juli i år ble det født ti barn av mødre med bostedsadresse i de norske bosettingene på Svalbard, ni av barna hadde mor med bakgrunn fra fastlands-Norge.

Flest fra Thailand og Sverige
Det bor folk fra 44 land i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Flertallet av utlendingene, 289 personer, hadde bakgrunn fra Europa. Her utgjør de 95 svenskene den største gruppen.

139 kommer fra Asia, av dem er 107 thailendere. 17 personer kommer fra Sør-Amerika. I tillegg var det 6 personer fra Nord-Amerika og 5 fra Australia.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!