Flere utlendinger og eldre

Antallet eldre og utlendinger i Longyearbyen øker. Det blir færre nordmenn og færre barn blir født.

Ungene gjorde seg sterkt bemerket under solfesten i år. Men tallen viser at det blir færre barn, og færre nordmenn på Svalbard.
Publisert

Samtidig har folketallet holdt seg noenlunde stabil, til tross for kraftige kutt i Store Norske.

Ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå var de ved årsskiftet 2654 bosatte i de norske og russiske «byene» på Svalbard. Dette er en nedgang på 13 i løpet av det siste halvåret.

Nedgang totalt

I de norske bosetningene Longyearbyen og Ny-Ålesund bodde det ved årsskiftet 2152, som er en nedgang på 37 siden 1. juli i fjor. I Barentsburg var det 492, en økning på 24. I Hornsund bor og arbeider det 12 polakker, og her er folketallet stabilt.

Den russiske bosetningen i Barentsburg og Pyramiden har de siste prene holdt seg jevnt rundt ca. 500 innbyggere. I 1990 var antallet russere ca. 2500.

Antallet nordmenn reduseres jevnt. For fire år siden var det 1788 personer med norsk bakgrunn i de norske bosetningene, nå er det 174 færre. Samtidig har antallet utlendinger økt med 131 på fire år. Svensker er nest størst befolkningsgruppe etter nordmenn, med thailendere på tredje plass.

Den største veksten siste halvår er fra Filippinene. Her er antallet filippinske kvinner i Longyearbyen økt fra 10 til 19, ifølge SSB.

Færre barn

Det som bør bekymre myndighetene er at antallet barn viser en jevn nedadgående trend. I 2015 ble det født 15 barn av kvinner bosatt i Longyearbyen, for fire år siden var antall fødte det dobbelte.

Gutter i alderen 0-9 år utgjør drøyt 3 prosent av befolkningen i Longyearbyen, noe som er likt med fastlandet. Men her stanser likheten. Antallet jenter mellom 0 og 19 år i Longyearbyen ligger godt under landsgjennomsnittet for denne aldersgruppen.

Når det gjelder voksne er de betydelig flere menn og kvinner i aldersgruppen 25-44 år, enn det er i den gjennomsnittlige befolkningen på fastlandet.

Samtidig har antallet over 60 år hatt en jevn vekst. Mens det var 121 for fire år siden er det nå 149 som har «bikket 60».

Færre fra Nord-Norge

Reduksjonen i Store Norske kan ha preget deler av statistikken. Tradisjonelt kommer en stor del av gruvearbeiderne fra Nord-Norge, og her er statistikken nå endret. Ca. 45 prosent av innbyggerne i de norske bosetningene på Svalbard har sine røtter i Sør-Norge. Dette tallet har holdt seg jevnt siden 2009. I samme periode har antallet med røtter i Nord-Norge sunket fra ca. 40 prosent til 28 prosent. Utenlandske innbyggere har siden 2009 økt fra ca. 13 prosent til 25 prosent av innbyggertallet.

Av SSB-statistikken går det også frem at det bor drøyt 5009 utlendinger i Longyearbyen som ikke er registrert bosatt på fastlandet. Dette tallet har seget jevnt siden 2009.

– Det har vært en trend over tid at antallet utlendinger øker, og nordmenn blir færre. Slik Longyearbyen Lokalstyret ser det er alle beboerne her med på verdiskapingen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (A).

Han mener at om nasjonen Norge ønsker endringer, og et høyere antall nordmenn, så må sentrale myndigheter ta de nødvendige grep. Det er ikke lokalstyrets oppgave.

Lokalstyrelederen er opptatt av at alle behandles likt, og han savner mer informasjon om mangel på rettigheter til utlendinger som kommer nordover.

Powered by Labrador CMS