Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere utlendinger løper

Totalt 67 løpere startet i halvmaraton, 45 menn og 22 kvinner. Svenske Mia Emanuelsson vant kvinneklassen, danske Rolf Traberg menn. FOTO: BIrger Amundsen

Flere utlendinger løper

Løpere fra 21 forskjellige nasjoner deltok under årets Spitsbergen Marathon. Aldri tidligere har så mange utenlandske deltatt.

Tekst:

Publisert:

Du skal lete lenge før du finner lokale løpere på listene over årets deltakere i løpet. Totalt stilte 195 deltakere til start, de færreste av dem løp maratondistansen på 42,195 kilometer. 29 menn og 11 kvinner gjennomførte maraton, av dem var kun fire fra Norge. Den eneste lokale som gjennomførte selveste kraftdistansen, var Christian Nicolai Bjørke, nytilsatt journalist i herværende avis.

Finske Manu Kauppila startet forrykende, holdt tempoet til mål og vant suverent med to timer og 47 minutter. Først et kvarter senere løp nestemann løp i mål.


Sprek dame

Den største triumfen under årets løp sto Hilde Solland Plassen for ved å slå den gamle maratonrekorden med en halvtime, med tiden tre timer og elleve minutter. Av resultatlista framgår det at hun er 45 år og medlem av Haugesund idrettslag.

Av lista over de raskeste løperne, er to tilknyttet Svalbard. Sofia Skaar er medlem av Svalbard Turn, og ble nummer tre i kvinneklassen i Spitsbergenmila. Hun løp på tiden 50 minutter og 20 sekunder, men løp distansen 14 sekunder raskere i fjor.

Spitsbergenmila for menn ble vunnet av polske Michal Laska, som er tilknyttet den polske forskningsstasjonen i Hornsund.


Spitsbergenmila

De langt fleste lokale løpere velger å løpe Spitsbergenmila. Av de 23 som løp i kvinneklassen, var sju medlemmer i Svalbard Turn i Longyearbyen. Av de 27 mennene som løp Spitsbergenmila var 9 tilknyttet Svalbard Turn, i tillegg til tre andre svalbarddeltakere.

Foruten Sofia Skar, som ble nummer tre, løp Mariann Leland og Kaja Høvding Davidsen i Svalbard Turn inn på samme tid, 56:07. Frode Sømme løp mila på 47:20 og Max Kopp-Alfheim på 49:28, begge i Svalbard Turn.

I halvmaraton for menn, klassen 50-59 år, deltok Alf Brun fra Svea fritidsklubb. Han løp på 01:45:49, fattige 21 minutter svakere enn dansken som vant.


Likevel ikke ny rekord

Løpsleder Elisabeth Bergstrøm uttalte begeistret mens løpet pågikk at det var ny deltakerrekord med 208 løpere. Den gamle rekorden var fra 2003 med 198 deltakere. Nå viser det seg at det deltok 195 løpere, og at det derfor ikke ble rekord.

– Vi hadde 2008 på startlista, men ikke alle stilte til start. Da deltakerrekorden ble satt for ti år siden, var det langt flere lokale som deltok. Nå ser vi en stadig økning av utenlandske deltakere, sier Bergstrøm.

Hun har vært løpsleder de fire siste årene, og har registrert at Spitsbergen Marathon vekker en stadig økende interesse i utlandet. Det igjen betyr flere tilreisende til Longyearbyen, og mer penger i kassa til de lokale næringsdrivende.


Hærverk

Løpet ble avviklet sist lørdag, og arrangeres av en gjeng glade amatører. Natten forut for løpet var pøbler ute og bedrev hærverk på oppmerkingen av de forskjellige klassen.

– Plakater var revet ned og distansemerker flyttet. Heldigvis ble det oppdaget i tide. Det er surt, selvfølgelig, fordi hele arrangementet er basert på dugnad blant frivillige, og da er det ikke moro når noen ødelegger, sier hun.

Nøkkelord

Bildeserie

Av de 40 som valgte å løpe hele maratondistansen på 42.195 meter, var det tre som ga opp før de kom i mål. Vinneren Manu Kaupilla, nummer 24, og Hilde Solland Plassen, i sort til høyre, utmerket seg allerede fra start. Foto: Birger Amundsen
Like før start på halvmaraton. Foto: Birger Amundsen
Vinneren av helmaraton i kvinneklassen, Hilde Solland Plassen (t.h.) løper sammen med nummer to i herreklassen, Paul Woodman fra Nord-Irland. Her passerer de en halvmaratonløper. Foto: Birger Amundsen
Vinneren av helmaraton i kvinneklassen, Hilde Solland Plassen like før mål. Foto: Birger Amundsen
Starten på halvmaraton med tilsammen 67 løpere. Foto: Birger Amundsen
Halmaratonløpere i fint driv. Foto: Birger Amundsen
Jan Olav Sæter, foran, løp for Longyearbyen brannvesen på én time og 48 minutter. Foto: Birger Amundsen
Trine Håkonsen hører til Longyerbyens løpssterke kvinner, og durte i mål på to timer og fire minutter. Foto: Birger Amundsen
Sondre Stormoen vant Spitsbergensprinten på 14 minutter og 32 sekunder. Foto: Birger Amundsen
Noah Andreas Johannessen like før mål på Spitsbergensprinten. Han løp på 14:32. Foto: Birger Amundsen
Ymjer Aamodt suser inn mot mål, og endte på 21:08 på Spitsbergensprinten. Foto: Birger Amundsen
Sofia Berger løp Spitsbergensprinten på 21:20. Foto: Birger Amundsen
Løpet for den helt unge klassen går under navnet Labb og Line. Her setter skokken av gårde på sitt tre kilometer lange løp. Foto: Birger Amundsen
Det hastet ikke for alle Labb og Line-løperne. Disse to tok seg tid til en prat. Foto: Birger Amundsen
De to Labb og Line-løperne har bestemt seg for å løpe litt. Foto: Birger Amundsen

Spitsbergen Marathon 2013

Faktaboks

RESULTATER

Maraton, kvinner
1. Hilde Solland Plassen, Norge 03:11:17
2. Vibeke Anine Sjøkvist, Norge 03:45:16
3. Lene Ude Jørgensen, Danmark 03:57:00

Maraton, menn
1. Manu Kauppila, Finland 02:47:05
2. Paul Woodman, Nord-Irland 03:02:30
3. Dirk Heller, Tyskland 03:27:35

Halvmaraton, kvinner
1. Mia Emanuelsson, Sverige 01:54:19
2. Heidi Sevestre, ukjent 01:57:07
3. Gro Anni Gjedrem, Norge 01:58:28

Halvmaraton, menn
1. Rolf Traberg, Danmark 01:24:32
2. Anders Nilsson, Sverige 01:25:25
3. Ronald Sluiter, Nederland 01:27:01

Spitsbergenmila, kvinner
1. Mette Skauerud, Norge 41:48
2. Eve Vangsnes Bergli, Norge 45:12
3. Sofia Skaar, Svalbard Turn, Norge 50:20

Spitsbergenmila, menn
1. Michal Laska, Hornsund, Polen 42:12
2. Svein Aam, Norge 43:07
3. Carsten Gunnarstorp, Norge 46:38

Spitsbergensprinten - 3 km for gutter og jenter
1. Sondre Stormoen, Svalbard Turn, Norge 14:32
2. Carl Martin Ianssen, Svalbard Turn, Norge 14:51
3. Sivert Svarstad, Svalbard Turn, Norge 15:22

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!