Kennelhosten spres:

Flere spann tatt ut underveis

Utbrudd av kennelhoste førte til at bare 16 av 24 påmeldte spann startet i Trappers Trail. Av disse kom 13 til mål. De fleste av disse hadde tått tatt ut hunder underveis.

Tommy Jordbrudal og hans 5-spann på vei opp fra Fardalen. Han vant klassen sammen med makker Laura Vuorma som kjørte første halvdel, og spannet var ett av få som kom i mål med like mange hunder som det startet med.
Publisert
Tilsynsveterinær Harald Os i Mattilsynet og veterinær Astrid Vikaune sjekker hundene til Karolina Karas etter målgang. Årets løp hadde tre veterinærsjekker på grunn av utbruddet av kennelhoste.
Lena Danielsen vant 8-spann, etter å ha ligget på 3. plass etter første dag. De som lå foran henne ble tatt ut av løpet, og dermed kunne Danielsen innkassere seieren.

– Det skjedde noe over natta med en del av de hundene som startet i løpet, forteller tilsynsveterinær Harald Os i Mattilsynet.

Spannene dro fra Longyearbyen lørdag, og overnattet på Kapp Laila, før løpet fortsatte søndag.

– Det var bare en hund som ble tatt ut av løpet lørdag kveld. I dag måtte jeg ta ut mange hunder som hadde fått symptomer på kennelhoste, sier Os.

Tre spann fra Ny-Ålesund kom til Longyearbyen for å kjøre Trappers Trail, men til slutt klarte gjengen bare å stille med ett spann. Dette spannet måtte tas ut av løpet halvveis. Janne Jordbrudal, som ledet 8-spann etter første dag, fikk også startnekt i dag, og det samme skjedde med spannet til Stefan Claes og Invild Sæbu Vatn. I tillegg ble enkelthunder fra flere spann tatt ut på grunn av sykdomstegn. Tallet på hunder som ble syke underveis er på langt over 20.

– Jeg tror nesten ikke noen kom i mål med så mange hunder som de startet med, sier Elise Strømseng i arrangørkomiteen.

Strømseng skryter av oppfølgingen løpet har fått fra Mattilsynet og lokalpraktiserende veterinær Astrid Vikaune. Etter målgang ble også hundene gitt en helsesjekk. Hundene som kom i mål var stort sett i svært fin form.

– Det er for å gi oss råd for hundene framover. Hvilke som bør holdes i ro, og hvilke som ikke har symptomer. Det er bra, for vi hadde aldri oppdaget dette selv, sier Strømseng.

Lena Danielsen vant til slutt klassen for 8-spann. Hun lå på tredjeplass etter første dag. Men da Janne Søreide og Stefan Claes sine spann ble tatt ut av løpet, kunne Danielsen kjøre inn til seier.

Tommy Jordbrudal vant 5-spann, med alle sine hunder friske nok til å kunne dra ham tilbake til Longyearbyen. Laura Vuorma kjørte første del av løpet for dette spannet.

Klassen for ski og pulk ble vunnet av Linda Vassdal.

Powered by Labrador CMS