Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere spann tatt ut underveis

Tommy Jordbrudal og hans 5-spann på vei opp fra Fardalen. Han vant klassen sammen med makker Laura Vuorma som kjørte første halvdel, og spannet var ett av få som kom i mål med like mange hunder som det startet med. FOTO: Christopher Engås

Kennelhosten spres:

Flere spann tatt ut underveis

Utbrudd av kennelhoste førte til at bare 16 av 24 påmeldte spann startet i Trappers Trail. Av disse kom 13 til mål. De fleste av disse hadde tått tatt ut hunder underveis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2015 kl 11:50

– Det skjedde noe over natta med en del av de hundene som startet i løpet, forteller tilsynsveterinær Harald Os i Mattilsynet.

Spannene dro fra Longyearbyen lørdag, og overnattet på Kapp Laila, før løpet fortsatte søndag.

– Det var bare en hund som ble tatt ut av løpet lørdag kveld. I dag måtte jeg ta ut mange hunder som hadde fått symptomer på kennelhoste, sier Os.

Tre spann fra Ny-Ålesund kom til Longyearbyen for å kjøre Trappers Trail, men til slutt klarte gjengen bare å stille med ett spann. Dette spannet måtte tas ut av løpet halvveis. Janne Jordbrudal, som ledet 8-spann etter første dag, fikk også startnekt i dag, og det samme skjedde med spannet til Stefan Claes og Invild Sæbu Vatn. I tillegg ble enkelthunder fra flere spann tatt ut på grunn av sykdomstegn. Tallet på hunder som ble syke underveis er på langt over 20.

– Jeg tror nesten ikke noen kom i mål med så mange hunder som de startet med, sier Elise Strømseng i arrangørkomiteen.

Strømseng skryter av oppfølgingen løpet har fått fra Mattilsynet og lokalpraktiserende veterinær Astrid Vikaune. Etter målgang ble også hundene gitt en helsesjekk. Hundene som kom i mål var stort sett i svært fin form.

– Det er for å gi oss råd for hundene framover. Hvilke som bør holdes i ro, og hvilke som ikke har symptomer. Det er bra, for vi hadde aldri oppdaget dette selv, sier Strømseng.

Lena Danielsen vant til slutt klassen for 8-spann. Hun lå på tredjeplass etter første dag. Men da Janne Søreide og Stefan Claes sine spann ble tatt ut av løpet, kunne Danielsen kjøre inn til seier.

Tommy Jordbrudal vant 5-spann, med alle sine hunder friske nok til å kunne dra ham tilbake til Longyearbyen. Laura Vuorma kjørte første del av løpet for dette spannet.

Klassen for ski og pulk ble vunnet av Linda Vassdal.

Nøkkelord

Se bildet større

Tilsynsveterinær Harald Os i Mattilsynet og veterinær Astrid Vikaune sjekker hundene til Karolina Karas etter målgang. Årets løp hadde tre veterinærsjekker på grunn av utbruddet av kennelhoste. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Lena Danielsen vant 8-spann, etter å ha ligget på 3. plass etter første dag. De som lå foran henne ble tatt ut av løpet, og dermed kunne Danielsen innkassere seieren. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!