UNN sender opp forsterkninger

Flere sendt til sykehus etter skred

- Vi har ikke oversikt, sier politiet om omfanget etter at ti boliger i Longyearbyen ble tatt av skred i formiddag. SAKEN OPPDATERES FORTLØPENDE.

Redningsmannskaper går kontinuerlig inn og ut fra rasområdet.
Publisert
En ambulanse står klar til å frakte skadde fra stedet.
Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig.

Politiet, brannmannskaper og andre hjelpemannskaper er på stedet for å
få oversikt, og går fra hus til hus.

Skredet har løsnet fra Sukkertoppen og gått ned mot spisshusene. Hvor store skader disse er påført er uklart. Skredets omfang er heller ikke avklart, men politiet opplyser fra stedet at ti hus er tatt.

Til sykehus

- Vi jobber på stedet og folk blir kjørt på sykehuset, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen til Svalbardposten klokka 11.30.

Hun bekrefter at snømassene har flyttet flere hus, men sier det ikke er klart om snø har trengt inn i husene. Hun vet heller ikke hvor mange mennesker som er sendt til sykehus, og kan heller ikke si noe om skadedomfang.

- Alt av letemannskaper og masse frivillige deltar i arbeidet, sier Sætermoen.

Sysselmannen fikk melding om skredet lørdag formiddag klokka 10. Kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg sier de ikke har oversikt over eventuelle skader eller hvor mange som er sendt til sykehuset, men sier det er satt stab hos Sysselmannen.

Lokalstyret har gått ut og bedt folk om å stille med spade og delta i gravearbeidet. Mange har møtt opp.

Hjelp fra Tromsø

Sykehuset har bedt om forsterkninger fra Tromsø, og det blir ifølge Bilich sendt opp fly med to ekstra legeteam fra Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Det som er kommet inn ser absolutt ut til å være håndterbart, men det er usikkerhet rundt de som ikke er funnet ennå, sier Bilicz.

Politi, brann, helsevesenet, Røde Kors og en lang rekke frivillige fra byen deltar i arbeidet.

Redde

Det er for øyeblikket uklart om det har vært noen utenførs når skredet løsnet.

- Det er ingen oversikt. Noen av husene ser ut til å være flyttet fysisk, og det er mye folk på stedet, sier Svalbardpostens journalist Christopher Engås, fra stedet klokka 10.35 lørdag formiddag.

Engås beskriver situasjonen som svært kaotisk. Folk holdes på avstand av redningsmannskapene, men flere tilbyr seg å hjelpe til.

Beboerne er også redde.

- Jeg møtte ei dame og hadde full panikk og gråt. Det er en uoversiktlig situasjon, sier Engås.

Bedring i været

Det har i natt vært det verste uværet på Svalbard på 30 år, og stormen har i kastene revet løs hustak. Været er nå relativt bra, det er litt snø, men ikke noe vind å snakke om.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og en stor del av bebyggelsen i ligger i dette området.

Flere er hentet ut av husene fram den siste timen. En av redningsmannskapene har fortalt Svalbardpostens medarbeider at fire så langt er har blitt hentet ut, rapporterer Engås klokka 12.30. Tilstanen til disse er ukjent.

Det blir også opplyst at hele den bakerste rekka skal være ødelagt.


I tillegg er det vanskelig å vite hvem som har vært hjemme, siden mange har dratt ned til fastlandet på juleferie. Politiet går rundt og spør folk om det var noen hjemme i de aktuelle boligene.

Det er opprettet et senter for frivillige ved Lompensenteret, hvor folk oppfordres til å komme.

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.
Powered by Labrador CMS