Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere rekorder i Up and Down

Vegar Skildheim er fornøyd med innsatsen under årets utgave av Spitsbergen Up and Down. FOTO: Eirik Palm

Flere rekorder i Up and Down

Vegar hadde bestemt seg og ga full gass. Andre koste seg med en spektakulær turopplevelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2014 kl 14:44

Rekordene sto for fall da Spitsbergen Up and Down ble arrangert for femte gang, lørdag. Til sammen 96 stilte til start, 72 i turklassen, de øvrige i konkurranseklassen.

Nede i bunnen av bakken, før starten, hadde Vegar Skildheim bestemt seg for å slå gamle rekorder. Turklassen var godt på vei da starten gikk og 35-åringen klinte til.

Ville slappe av, men…
Rennet foregår i mørke. Deltakerne har hodelykt, men utenfor lyskjeglen er det så som så med hva de ser. Første del er stigningen opp fra Nybyen til Trollsteinen, deretter er det om å gjøre å komme seg ned så raskt som mulig. Løypa er omtrent fire kilometer hver vei, og turen opp er seig.

– Det var artig med seier i dag. Jeg åpnet ganske hardt og hadde egentlig lyst til å slappe av litt. Men så ser du bare lysene fra de andre og vet ikke hvem som går turrennet og hvem som går konkurranserennet. Så da er det bare å gå på, sier vinneren når Svalbardposten treffer ham i målområdet like etter fullgått renn.

– Jeg hadde bestemt meg for å vinne, framholder Skildheim som i fjor ble nummer to med tiden 51,52. I år kom han inn noen sekunder over 44 minutter, og knuste dermed også fjorårets rekord til Trond Espen Haug på 47 minutter og 41 sekunder.

– Det er vanskelig å kjøre ned. Du har en liten lyskjegle og får tunnelsyn. Du går i din egen boble. Jeg kjørte på maks, men jeg tror det er muligheter for å gå enda fortere, sier 35-åringen som trener både langrenn og randonee.

Idealtid
I motsetning til fjorårets renn med 24 minusgrader, lå det i år bare noen få grader under null. Lørdag ettermiddag var det som tidligere, familiearrangement i regi av Arctic Nature Guide i og rundt kjempelavvoen overfor Nybyen.

– Vi har aldri hatt så mange unger med oss før. Mellom 40 og 50 barn var her, og det som er viktig for oss er at vi gir barnefamilien en utradisjonell helg i mørketiden, sier Stein Tore Pedersen i Spitsbergen Up and Down.

Det er mange i sving for å gjennomføre arrangementet, og Pedersen er derfor glad for at så mange finner veien opp til lavvoleiren. Han er også imponert over at hele 96 stilte til start I rennet om ettermiddagen og kvelden.

Turklassen går på idealtid, som offentliggjøres om kvelden. I år var den satt til to timer, 34 minutter og 12 sekunder, og det var Signe Dahlberg som vant hovedpremien; en dagstur for to på MS «Langøysund». I tillegg fikk fire andre deltakere som var nærmest idealtiden, gavekort.

Og tradisjonen tro: Deltakeren som brukte desidert lengst tur ute i naturen ble belønnet med et gratis treningsårskort.

Familietur
Den om lag fire kilometer lange turen opp til Trollsteinen går gjennom slukta og holder Larsbreens høyre kant fram til de siste 1.700-1.800 metrene som går over selve breen. Fra start og til toppen er det rundt 700 høydemeter.

– Hovedhensikten er å få folk ut i naturen. Vi er også veldig glad for at Røde Kors kunne stille, og for alle gaver fra næringslivet, framholder Pedersen som røper at Spitsbergen Up and Down nå vurderer å utvide rennet til også å omfatte en familietur tidligere på dagen.

PS! Før start utstyrte Svalbardposten Frede Lamo med et GoPro-kamera. Hvordan det er å kjøre nedover fjellsida med hodelykt som eneste lyskilde, kan du se her på svalbardposten.no.

Nøkkelord

Se bildet større

Frede Lamo (t.v.) gjorde opptak for Svalbardposten på veien ned. Ferden kan du se på nettsiden vår. FOTO: Eirik Palm

Faktaboks

RESULTATER

Herrer:
1. Vegar Skildheim 0.44.34
2. Trond Espen Haug 0.49.30
3. Christian Svarstad 0.51.55

Kvinner:
1. Sissel Svarstad 1.06.02
2. Kristin Heggland 1.22.01
3. Cecilie Harr Moen 1.22.12

Idealtid: 2.34.12.

Hovedpremie: Stine Dalberg (som var
nærmest)

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!