Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere rekorder i Up and Down

Vegar Skildheim er fornøyd med innsatsen under årets utgave av Spitsbergen Up and Down. FOTO: Eirik Palm

Flere rekorder i Up and Down

Vegar hadde bestemt seg og ga full gass. Andre koste seg med en spektakulær turopplevelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2014 kl 14:44

Rekordene sto for fall da Spitsbergen Up and Down ble arrangert for femte gang, lørdag. Til sammen 96 stilte til start, 72 i turklassen, de øvrige i konkurranseklassen.

Nede i bunnen av bakken, før starten, hadde Vegar Skildheim bestemt seg for å slå gamle rekorder. Turklassen var godt på vei da starten gikk og 35-åringen klinte til.

Ville slappe av, men…
Rennet foregår i mørke. Deltakerne har hodelykt, men utenfor lyskjeglen er det så som så med hva de ser. Første del er stigningen opp fra Nybyen til Trollsteinen, deretter er det om å gjøre å komme seg ned så raskt som mulig. Løypa er omtrent fire kilometer hver vei, og turen opp er seig.

– Det var artig med seier i dag. Jeg åpnet ganske hardt og hadde egentlig lyst til å slappe av litt. Men så ser du bare lysene fra de andre og vet ikke hvem som går turrennet og hvem som går konkurranserennet. Så da er det bare å gå på, sier vinneren når Svalbardposten treffer ham i målområdet like etter fullgått renn.

– Jeg hadde bestemt meg for å vinne, framholder Skildheim som i fjor ble nummer to med tiden 51,52. I år kom han inn noen sekunder over 44 minutter, og knuste dermed også fjorårets rekord til Trond Espen Haug på 47 minutter og 41 sekunder.

– Det er vanskelig å kjøre ned. Du har en liten lyskjegle og får tunnelsyn. Du går i din egen boble. Jeg kjørte på maks, men jeg tror det er muligheter for å gå enda fortere, sier 35-åringen som trener både langrenn og randonee.

Idealtid
I motsetning til fjorårets renn med 24 minusgrader, lå det i år bare noen få grader under null. Lørdag ettermiddag var det som tidligere, familiearrangement i regi av Arctic Nature Guide i og rundt kjempelavvoen overfor Nybyen.

– Vi har aldri hatt så mange unger med oss før. Mellom 40 og 50 barn var her, og det som er viktig for oss er at vi gir barnefamilien en utradisjonell helg i mørketiden, sier Stein Tore Pedersen i Spitsbergen Up and Down.

Det er mange i sving for å gjennomføre arrangementet, og Pedersen er derfor glad for at så mange finner veien opp til lavvoleiren. Han er også imponert over at hele 96 stilte til start I rennet om ettermiddagen og kvelden.

Turklassen går på idealtid, som offentliggjøres om kvelden. I år var den satt til to timer, 34 minutter og 12 sekunder, og det var Signe Dahlberg som vant hovedpremien; en dagstur for to på MS «Langøysund». I tillegg fikk fire andre deltakere som var nærmest idealtiden, gavekort.

Og tradisjonen tro: Deltakeren som brukte desidert lengst tur ute i naturen ble belønnet med et gratis treningsårskort.

Familietur
Den om lag fire kilometer lange turen opp til Trollsteinen går gjennom slukta og holder Larsbreens høyre kant fram til de siste 1.700-1.800 metrene som går over selve breen. Fra start og til toppen er det rundt 700 høydemeter.

– Hovedhensikten er å få folk ut i naturen. Vi er også veldig glad for at Røde Kors kunne stille, og for alle gaver fra næringslivet, framholder Pedersen som røper at Spitsbergen Up and Down nå vurderer å utvide rennet til også å omfatte en familietur tidligere på dagen.

PS! Før start utstyrte Svalbardposten Frede Lamo med et GoPro-kamera. Hvordan det er å kjøre nedover fjellsida med hodelykt som eneste lyskilde, kan du se her på svalbardposten.no.

Nøkkelord

Se bildet større

Frede Lamo (t.v.) gjorde opptak for Svalbardposten på veien ned. Ferden kan du se på nettsiden vår. FOTO: Eirik Palm

Faktaboks

RESULTATER

Herrer:
1. Vegar Skildheim 0.44.34
2. Trond Espen Haug 0.49.30
3. Christian Svarstad 0.51.55

Kvinner:
1. Sissel Svarstad 1.06.02
2. Kristin Heggland 1.22.01
3. Cecilie Harr Moen 1.22.12

Idealtid: 2.34.12.

Hovedpremie: Stine Dalberg (som var
nærmest)

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!