Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere ønsket juridisk førstehjelp

Vegard Lauvdahl (t.v.) fra Mo i Rana og Kristoffer Vik fra Narvik var denne uken i Longyear-byen for å møte folk med behov for juridisk hjelp. Begge studerer juss ved Universitetet i Tromsø, og er i gang med 3. avdeling. FOTO: Birger Amundsen

Flere ønsket juridisk førstehjelp

Flere ønsket juridisk bistand av Jusshjelpa i Nord-Norge i år enn tidligere år.

– Mandag ettermiddag og kveld var vi på biblioteket i Lompensenteret, og fikk inn åtte saker. Tirsdag formiddag på Unis fikk vi én sak, sier Vegard Lauvdahl.

Sammen med Kristoffer Vik har han tatt turen fra Tromsø, for å synliggjøre Jusshjelpa i Nord-Norge, og for å bistå med gratis juridisk hjelp.

Responsen i år var langt høyere enn i fjor, hvor Jusshjelpa kun fikk inn én sak. De to jusstudentene mener at årsaken er at de denne gangen hadde kontortid på kveldstid, ikke på dagen når folk er på jobb.

Av de ni sakene dreier de fleste seg om arv, mens én sak gjelder arbeidsrett, sier Lauvdahl.

Til tross for de mange utenlandske statsborgerne i Longyearbyen, var kun én av de ni utenlandsk.


Må vente på svar

Jusshjelpa i Nord-Norge består av 25 studenter, inndelt i tre fagområder. Lauvdahl tilhører gruppa som arbeider med husleierett, gjeldsrett, sosialrett og fengselsrett. Vik arbeider med arbeidsrett, barnerett og trygderett. I tillegg er det en tredje gruppe som bistår i saker om utlendingsrett, ugift samliv, ekteskapsrett og arverett.

De to gjør det klart at de ikke gir juridiske råd og hjelp på stedet, men at de tar inn sakene og bringer dem videre til fordeling blant de øvrige studentene i Jusshjelpa.

– Det er bedre at de venter og får et riktig svar, enn at vi der og da sier noe som ikke stemmer. Vi er tross alt studenter, understreker Lauvdahl.

– Det viser seg ofte også at en tilsynelatende enkel sak viser seg å være juridisk komplisert, tilføyer Kristoffer Vik.


Gratis bistand

De to sier at Jusshjelpa i Nord-Norge ikke tar skatt- og eiendomssaker, men gjør det samtidig klart at ingen blir avvist. De henvises istedet videre.

Jusshjelpa er gratis for den som søker bistand, og blir økonomisk støttet av kommuner og Justisdepartementet. Også lokalstyret har bidratt, sier de to.

Til slutt minner de om at Jusshjelpa kan kontaktes per telefon i Tromsø.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!