Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere hus råtner på rot

Pelene i Bydrifts bygninger i Vei 212-19 og 21 (gul bygning til høyre), samt Vei 214-1 og 3 (foran) på Haugen har så store råteskader at de må utbedres. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Flere hus råtner på rot

En fersk rapport viser omfattende råteskader på pelene til flere av Bydrifts bygninger. Mest prekær er situasjonen på Haugen.

Tekst:

Publisert:

Tidligere i år vurderte Bydrift tilstanden til flere av sine master, lyktestolper og bygninger. Da kom det fram at enkelte av byggene har råtne peler. I begynnelsen av november fikk Bydrift konsulentfirmaet Mycoteam til å kontrollere pelene på seks bygninger grundigere. Kontrollen viser at nesten hver tredje pele har så omfattende råteskader at det må gjøres tiltak.

Råteskadene er verst i to av Bydrifts bygninger på Haugen.

– Her er ganske mange peler angrepet av råte i overgangen mellom jord og luft. Det er et område på rundt ti centimeter som er befengt med husnettsopp. Flere peler er råtnet tvers over, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.


– Trygt å bo der

Hovedsynderne er gråråte og råtesoppen husnettsopp. De to leilighetsbyggene på Haugen er bygget på 1950-tallet og omfatter til sammen åtte leiligheter som alle er bebodd av ansatte i Longyearbyen lokalstyre. Det skal ikke være fare for at bygningene skal kollapse.

– Så lenge vi vet at det er trygt å bo der, har ikke beboerne blitt varslet utover det de har kunnet lese i sakspapirene. Det er ingen fare for sikkerheten, det var noe av det vi sjekket ut først, understreker Aasen.

Det bekrefter også Mycoteam.

– Slik vi ser det, er byggene ganske stabile per i dag. Dette må ikke utbedres på dagen. Longyearbyen lokalstyre har planer om å starte utbedringer til sommeren, og det tror vi er lurt, sier Mari Sand Sivertsen, seniorrådgiver i Mycoteam.

På budsjettet for 2013 er det satt av 300.000 kroner til prosjektering for å finne ut hvordan skadene skal utbedres.

– Vi har flere alternativer. Vi vet at Store Norske i liknende tillfeller har gravd bort tundraen og spjelket pelene med en ståldrager. En annen løsning kan være å sette ned en pelerekke på utsiden av byggene, sier Marianne Aasen.

Les hele rapporten fra Mycoteam her (pdf-fil).


Vurderer riving

Prosjekteringen vil også gi et pris­anslag for de ulike alternativene.

– Det skal gi svar på hva som er mest lønnsomt, og hvilket alternativ som er den beste løsningen, sier Aasen.

Dersom de ulike utbedringene blir dyre, kan det bli aktuelt å rive de eksisterende byggene og i stedet bygge nytt.

– Når vi får prisen på de ulike alternativene, må vi vurdere dem opp mot restlevetida på bygningene, sier hun.

– Hvorfor bruke 300.000 kroner på prosjektering? Kan en i stedet bruke disse pengene på nye peler?

– Prosjekteringen er viktig for at vi skal kunne finne det alternativet som er det beste, det mest økonomiske, og som gir det beste resultatet. Det er ikke mulig å bare sette i gang og skifte ut peler, vi må først vite hva som er det riktige tiltaket, sier Aasen.

Også på flere av spisshusene er det funnet råteskader i pelene.

– Her skal vi gjøre noen vurderinger av situasjonen etter hvert. Her ble det ikke funnet så store mengder råte, så det haster ikke like mye her som på Haugen, sier Bydrift-lederen.

Miljøsynder hindret sopp

Mycoteam sjekket også en Bydrift-bygning i Vei 222. Her var det knapt råte. Årsaken er at en i sin tid brukte skeidestein som fyllmateriale under huset. Skeidestein er restene etter renset kull, og inneholder blant annet mye svovel. Steinen er ikke særlig miljøvennlig, men den har i det minste hindret oppblomstring av sopp. Av miljøhensyn må Bydrift bruke andre metoder for å bremse soppveksten i dag.

– Vi impregnerer nye peler med det som er tillatt ut fra et miljøperspektiv, sier Aasen.

Se bildet større

Bildene fra rapporten til Mycoteam viser til dels omfattende råteskader på en del av pelene i Vei 212 og Vei 214. FOTO: MYCOTEAM

Faktaboks

Råtesopp

Tross kaldt og tørt klima, trives råtesopp godt på Svalbard. Den vanligste råtesoppen her er husnettsopp (Leucogyrophana mollis).

Soppen forårsaker skader på materialer som utsettes for vedvarende høy fuktighet, og treverk som er i bakkekontakt.

Under en råtekontroll av taubanebukkene i Hiorthhamn i 2010, ble husnettsopp avdekket i de fleste av bukkene.

Gråråte utvikler seg i fuktige miljøer og forårsakes av ulike sopptyper og bakterier. Treverket blir mykt og kan sprekke opp om det tørker.

Kilder: Norsk institutt for kulturminneforskning og Byggforsk.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!