Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere gjenstridige bjørner

Bamsen i Arktisk naturguides leir i Adolfbukta denne uka var svært så fornøyd med all maten den fant. Den lot seg ikke plage av skremmeskudd og roping. FOTO: Pete Lambert

Flere gjenstridige bjørner

Sysselmannen advarer mot bjørn som ikke lar seg skremme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2014 kl 13:40

– Det har vært ganske mange isbjørnobservasjoner i Isfjorden i år. Noen bjørner lar seg skremme slik de pleier, andre er skikkelig gjenstridige. De gjenstridige har vært spredd fra Van Mijenfjorden og helt til Pyramiden, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad.

IN ENGLISH: More stubborn bears

Han forteller at det er vanskelig å si om det er samme bjørn som er observert flere ganger, eller om det er snakk om mange bjørner.

– Det er ingen av disse bjørnene som er merket, og man vet jo at isbjørn ikke er redde for å ta seg en lang gå- eller svømmetur, sier han.

Viktig risikovurdering
Svarstad ber alle være klar over at dersom de treffer på en bjørn, kan den være vanskelig å skremme.

– Spesielt går oppfordringen til de som skal bo i telt. Folk må gjøre en ordentlig risikovurdering når de skal bestemme hvor teltleiren skal ligge. De må også tenke over hva de har liggende i campen og i hytter. Mat tiltrekker seg bjørn, sier sysselmannsførstebetjenten.

Han forteller at Sysselmannen har eksempel på forskere som har satt leir i strandsonen like ved et reinsdyrkadaver.

Flere i år
De siste årene har det vært flere episoder der mennesker har møtt på bjørner som ikke er lettskremte.

– Jeg har snakket litt med med folk på Unis og de som har folk i leir. De er enige i at har vært en utvikling de siste to til tre årene, og spesielt i år har det vært mange eksempler på at det er flere bjørner som ikke lar seg skremme så lett, sier Svarstad.

Han forteller at det ser ut til at isbjørn trives godt i Isfjorden for tiden. De er ikke spesielt tynne og ser ut til å få i seg bra med mat.

– Noen så også bjørn ta sel inne ved Nordenskiöldbreen, forteller han.

Mennesket skal vike
To helger på rad var det isbjørn på nordsiden av Adventfjorden. Begge gangene valgte Syssel­mannen å bruke helikopter for å få den bort. Det gjorde de også for å redde leiren til Arktisk naturguide-studiet denne uken.

– Hvor mye skal til for at dere bruker helikopter mot bjørn?

– I henhold til Svalbardmiljøloven er det mennesket som skal vike for bjørn. Det forventer vi at folk tar innover seg, og vi forventer at de har en plan for hvordan de skal komme seg trygt bort fra bjørn. Som regel vil bjørnen gå etter maten i campen. Mitt inntrykk er at om folk trekker seg unna, går ikke bjørnen etter menneskene. Da har den fått det den er ute etter. Om folk trekker seg unna trygt, har de løst situasjonen på en så bra måte som mulig. Årsaken til at vi ledet bort bjørnen denne uken er at det var snakk om en gruppe med mye utstyr som kunne blitt spredd over alt, og store materielle verdier, sier Svarstad.

– Dere ledet også bort bjørn fra nærområdet til Longyearbyen?

– Det er fordi det er et uoversiktlig område med mange hytter, og det kunne være flere som ikke hadde fått med seg at det var bjørn i området. Det var et tiltak for å forebygge angrep på mennesker, svarer han.

Vær forberedt
Sysselmannsførstebetjenten mener de siste ukenes hendelser er en god påminner både til nyinnflyttede og folk som har bodd på Svalbard i mange år.

– De får seg en påminnelse om den reelle isbjørnfaren, sier Svarstad.

Til tross for alle sommerens møter mellom mennesker og bjørn har ingen blitt skadet.

– Folk har opptrådt såpass bra at det ikke er gått med menneskeliv og det er ikke drept isbjørn. Det er vi svært fornøyde med, sier Svarstad.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad (t.v.) skrøt av måten ANG håndterte isbjørnsituasjonen denne uka. Tirsdag var han på Unis og snakket med blant andre Jens Abild og Cecilie Harr Moen som er to av foreleserne ved kurset. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!