Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flere får tilgang til superhurtig mobilnett

Bjørn Amundsen i Telenor viser fram en app på smarttelefonen som angir hastigheten på mobilnettet. Foto: Eirik palm FOTO: Eirik Palm

Flere får tilgang til superhurtig mobilnett

Telenor tester utstillingsvinduet Svalbard.

Svalbard er tidlig ute når ny teknologi skal testes ut. Det er en stund siden boligene i Longyearbyen fikk fiber. Mobilbrukerne har også rukket å teste ut 4G-senderen som står på Skjæringa. Før jul fikk bedriftene og næringslivet i Longyearbyen innlagt fiber. Samtidig ble det klart at flere får tilgang til fjerde generasjons mobiltjenester.

– Longyearbyen er tidligst ute med 4G-dekning, skryter dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor og viser fram appen på smarttelefonen, som angir hastigheten på mobilnettet.

Ekstra bånd
Dekningen har gått på 2600 MHz-båndet. Nå tas også 1800 båndbredde i bruk. Dermed får også flere tilgang til 4G. Ifølge Amundsen fikk deler av mobileierne ikke glede av fjerde generasjons mobiltjenester. Kapasiteten er doblet og tilgjengeligheten har dermed blitt bedre.

– Det var et behov for å utbedre kapasiteten og dekningen, sier Amundsen.

4G er etterfølgeren til 3G og 2G, og en IP-basert løsning, som dermed skal gi vesentlig høyere dataoverføringshastigheter enn tidligere generasjoner. Ifølge oppslagsverk er et 4G-kommuni­kasjonssystem ti ganger raskere enn det som har blitt kalt «turbo 3G».

Oslo og Longyearbyen
I Norge har Longyearbyens innbyggere hatt et tilbud som stiller i klasse med de største byene. Blant annet er det kun Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Longyearbyen hvor selskapet har to frekvensbånd. Nettbruken på mobilen på Svalbard har også økt kraftig med kapasiteten de siste månedene. Men hva med prisen, da?

– Vi må ta betalt for tjenestene vi gir, når vi øker tilbudet. Vi må bli flinkere til å ta betalt for tilbudene vi gir, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen, som viser til at Telenor har gjort «betydelige investeringer» på Svalbard og at Longyearbyen skal være et utstillingsvindu.

På grensen
– Tallet som besøker Svalbard er høyere enn bare de som bor her, framholder Amundsen som snakker om «en god opplevelse fra Svalbard».

– Og den begrensede geografien gjør det dessuten enklere å teste ut ny teknologi her. Det er enkelt og lite risikofylt å starte en utbygging her. Etter 3G i Svea og Barentsburg har 4G vært det viktigste vi har gjort.

Generelt mener Amundsen at folk bruker mobile tjenester mer på Svalbard og at innbyggere er tidlig ute med mobile løsninger.

Men de som ønsker å bruke smarttelefon på fjelltur, må nok smøre seg med adskillig tålmodighet.

– Vi må leve med at vi er på grensen for å bygge ut, sier Bjørn Amundsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!