Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Flammene sto helt opp i taket

Vincent Carrier er valgt ut som talsperson for gruppen studenter som var med da en multifuelbrenner veltet og en kvinne fikk store brannskader FOTO: Christopher Engås

- Flammene sto helt opp i taket

– Måten vi gjør ting inne i ei hytte er forandret for alltid etter opplevelsen vi hadde i helga, sier Vincent Carrier.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2014 kl 08:32

Den 23 år gamle canadiske mastergradstudenten var blant de ni som var på tur til Rusanov-hytta i Colesbukta sist søndag, og er valgt til å være talsperson. En 26 år gammel kvinne endte opp med brannskader på store deler av kroppen etter et uhell mens studentene tilberedte frokost.

Uklart
Studentene holdt på å lage mat på en multifuelbrenner med bensin som drivstoff da det plutselig gikk galt.

– Vi har forsøkt å resonnere oss fram til hva konkret som gikk galt, men vi har ikke klart det helt. Det som er på det rene er at det på et eller annet vis spredte seg flammer på kjøkkenbordet, da det lekket ut bensin fra multifuelbrenneren. Deretter tok det fyr i ullundertøyet til kvinnen, forteller Carrier.

Samtidig som kvinnen fikk panikk, oppsto det brann inne i hytta.

– Vi hadde plutselig to store problemer. Medstudenten vår sprang ut i full fyr, og det brant på kjøkkenet. På et tidspunkt sto flammene helt opp til taket, sier han.

Holdt hodet kaldt
Vincent Carrier berømmer sine medstudenter for å ha holdt hodet kaldt i situasjonen som ble kritisk for følget bare i løpet av noen få sekunder.

– Mens noen sprang ut etter medstudenten vår, konsentrerte andre seg om flammene inne på kjøkkenet. Ute var det vanskelig å få gjort noe med den brennende overkroppen til medstudenten vår, for det var ikke snø å finne. Etter hvert kom folk med pledd som de fikk lagt over henne slik at flammene ble slukket. Det samme skjedde inne, og jeg vil si at folk var snarrådige i situasjonen som oppsto, sier han.

– I sjokk
Umiddelbart etter hendelsen ble det ringt til Sysselmannen, og om lag førti minutter senere ble kvinnen hentet av helikopteret.

– Hvordan var ventetiden?

– Offeret var i sjokk, og frøs veldig. Flere andre hadde problemer med situasjonen som hadde oppstått. Men vi forsøkte å holde henne varm og snakke rasjonelt til hverandre. En person ble med henne i helikopteret, og vi sju som var igjen dro umiddelbart tilbake til Longyearbyen. Vi holdt oss i lag til seint på kvelden og snakket ut om det som hadde skjedd, og nå tror jeg de fleste avoss har det bra. Etter forholdene
i alle fall, sier Carrier.

Ny lærdom
Vincent Carrier og de andre studentene har lært av denne hendelsen, selv om den tilsynelatende oppsto svært uventet.

– Du kan si at jeg ser helt annerledes på ei hytte og en multifuelbrenner etter dette. Det viktigste er å orientere seg i forhold til pledd og annet som kan brukes til å slokke en brann kjapt hvis noe lignende skulle oppstå. Det andre jeg vil orientere meg selv om når jeg kommer til ei hytte neste gang, er hvor den nærmeste snøen er å finne. Man har bare sekunder på å reagere når en slik ting oppstår, og da er det veldig greit å vite hvor ting er, sier han.

Har det bra
Skadene til studenten skal være moderate til alvorlige, og hun ligger foreløpig ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Hvor lenge hun blir der, er foreløpig uklart. Hennes kolleger på Unis er glad for at hun er ved godt mot.

– Hun har kontakt med flere i gruppen, og skal etter forholdene ha det bra. Det er vi glade for. Vi er også glade for at situasjonen ble håndtert så bra som den ble, til tross for at vi fikk en skade. Det kunne faktisk gått veldig mye verre, sier Vincent Carrier.


LES OGSÅ:
Kvinne til sykehus med brannskade

Turkameratene avhørt

Nøkkelord

Se bildet større

Det var under tilberedelse av frokosten inne i Rusanov-hytta søndag, at uhellet skjedde. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Faktaboks

De første sekundene og minuttene etter forbrenning kan få avgjørende betydning for utfallet. Her er noen råd:


Stopp forbrenningen: Fjern varmekilden eller den skadde fra varmekilden. Varmt, brennende eller forkullet tøy eller klær fjernes straks. Flammer bør slukkes med vann, et teppe eller ved å rulle den skadde på bakken. Stoff som er brent fast, lar du være.

Kjøl ned brannskaden: Aktiv nedkjøling fjerner varme og hindrer utvidelse av brannskaden. Nedkjøling er effektivt hvis det utføres innen 20 minutter etter skaden.

Nedsenking i eller skylling med rennende, lunkent vann (15°C) bør pågå i opptil 20 minutter.

Isvann bør ikke brukes fordi intens sammentrekning av blodårene i huden kan øke utbredelsen av forbrenningen.


Smertestilling: Forbrenningen gjør at nerveender ligger åpne i dagen, og det gir smerte. Nedkjøling og tildekking av brannskaden vil redusere smertene og er i de fleste tilfeller tilstrekkelig behandling. Det kan også gis smertestillende medisin ved behov.

Tildekking: Matfilm er et ideelt førstehjelpsdekke. Plasten lenger inn på rullen er i praksis steril. Fjern derfor de første centimetrene av filmen. Legg matfilmen på, ikke surr den rundt brannskadeområdet.

Alternativ til matfilm kan være et rent bomullstøystykke. Brannskader på hånden kan dekkes med en klar plastikkpose.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!