Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fjorden fylles av båter

Den holder en fart på 20 knop, og blir en nykommer på fjorden i år. MS «Vågsfjord» er omdøpt til MS «Aurora explorer» og ankommer Longyearbyen 17. mai for å drive passasjertrafikk. FOTO: Privat

Fjorden fylles av båter

«MS Aurora explorer» skal delta i en båtsesong som blir stadig lengre. For «Langøysund» startet sesongen allerede 21. mars.

Tekst:

Publisert:

– Vi reiser fra Tromsø den 16. mai og ankommer Longyearbyen dagen etterpå, hvis været tillater det, sier Stein-Are Paulsen i selskapet Arctic sea cruise AS.

Den 20. mai starter rederiet med daglige turer til Barentsburg og Pyramiden med en hurtig­gående katamaran. Tidligere het båten MS «Vågsfjord», men den er nå omdøpt til MS «Aurora explorer».

– Bra belegg

Katamaranen, som holder en gjennomsnittsfart langt over det andre båter av samme størrelse gjør, skal ikke ligge mye til kai mens den er på Svalbard. Seilingsruten er stram.

– Klokka ni hver dag vil vi kjøre til Barentsburg. Passasjerene får to timer i Barentsburg, før returen til Longyearbyen. Klokka 13.30 kjører båten til Pyramiden. På vei tilbake blir det en stopp ved Nordenskjöldbreen, før båten går tilbake til byen, sier Paulsen. En rundtur til begge stedene vil koste 3.400 kroner.

Gode signaler

Paulsen var i fjor høst på Svalbard for å sjekke interessen for et hurtigbåt-tilbud på øygruppen. Han har gjort flere avtaler. Blant annet med Svalbards største reiselivsaktør, Spitsbergen travel.

– Det gikk trått til å begynne med. Blant annet måtte jeg ha tillatelse fra Sjøfartsdirektoratet for å kunne drive passasjertrafikk med en slik båt på Svalbard. Etter påtrykk fra Næringsdepartementet ordnet tillatelsene seg. Nå ser jeg bare fram til å få kommet i gang, sier Paulsen.

Han sikter mot å kun drive transport. Kiosksalg om bord og guiding i de russiske bosettingene skal leies inn.

Rekordtidlig

Paulsen starter passasjertrafikk i et marked som er i vekst. Selskapet Henningsen transport & guiding AS kjørte sin første tur allerede 21. mars med MS «Langøysund».

– Sesongene blir stadig lengre. I år hadde vi rekordtidlig start. I tillegg holdt vi på ut november måned i fjor, og det er en måned lenger enn det som har vært vanlig, sier Stein Henningsen i selskapet.

For tiden kjører selskapet med så å si fulle passasjerlister til Barentsburg og Pyramiden annenhver dag.

– I slutten av mars kjørte vi helt inn til Pyramiden. Så ble det ei uke med frost slik at det dannet seg is. Nå kjører båten til iskanten, guiden møter oss med snøkskuter, kommer om bord, og forteller de reisende om stedet. Det er helt fantastisk, sier Henningsen.

I midten av mai kommer MS «Billefjord» opp og øker kapasiteten til selskapet.

RIB-start i mai

Spitsbergen travel er den største reiselivsaktøren på Svalbard. Selskapet baserer seg hovedsakelig på å kjøpe båttjenester fra andre.

Men selv har de fem RIBer som de tilbyr sine gjester, og morselskapet Hurtigruten tilbyr i tillegg ulike produkter med MS «Nordstjernen» og MS «Fram».

– Vi starter med RIB-safarier fra midten av mai, og MS «Nordstjernen» fra slutten av mai. For vår del er oppstartstidspunkene planlagt lenge, og ikke spesielt tidlige. Derfor setter vi pris på at underleverandørene våre starter opp såpass tidlig, sier salgsdirektør Eskil Solberg.

Hurtigruteskipet MS «Fram» la til kai i Longyearbyen allerede forrige fredag.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!