Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Fiskevernsonen er lovlig

Norske myndigheter fører en stadig mer aktiv forvaltningspolitikk i fiskevernsonen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile/Faksimiler

– Fiskevernsonen er lovlig

Nord-Troms tingrett mener Svalbardtraktaten ikke gjelder i den omstridte, norske fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Saken kom opp for tingretten 20. november, etter at det tyske rederiet Deutsche Fischfang-Union hadde sett seg lei på det de kaller forskjellsbehandling fra norske myndigheter. I fiskevernsonen får norske, russiske og grønlandske fiskere egne hysekvoter, mens fiskere fra andre land ikke får noe.

Rederiet mener dette strider mot Svalbardtraktaten, som sikrer alle lands borgere lik rett til fangst og fiske på Svalbard. Norge mener på sin side at traktaten ikke gjelder for havområdene rundt øygruppa. Det var altså et prinsipielt spørsmål retten skulle ta stilling til.

Les hele dommen her (pdf-fil).

Uenig, men fornøyd

Mandag var dommen fra tingretten klar, og den er tydelig i sitt språk: Den norske fiskevernsonen ved Svalbard er ikke traktatstridig, og forskriften som gjelder for sonen er gyldig.

Siden kapteinen og rederiet aldri har bestridt at de fisket for mye hyse i fiskevernsonen, anser retten skyldspørsmålet som bevist ut over rimelig tvil.

Retten dømte derfor skipperen til en bot på 18.000 kroner, mens rederiet får et inndragningsforelegg på 40.000 kroner. Dette er i tråd med aktors påstand.

Forsvarer Hallvard Østgård er naturligvis ikke fornøyd med resultatet, men han er fornøyd med at retten har vurdert Svalbardtraktaten og fiskevernsonen.

– Vi er godt fornøyde med at tingretten faktisk tok stilling til dette prinsipielle spørsmålet, selv om vi er uenige i begrunnelsen og resultatet, sier Østgård.


Anker til lagmannsretten

Rederiet anker nå dommen videre til Hålogaland lagmannsrett. Det er opp til ankeutvalget å avgjøre om saken skal fremmes for lagmannsretten, eller om dommen fra tingretten blir stående.

– Vi leverer anken før jul, og jeg kan ikke tro at lagmannsretten avviser denne saken, sier Østgård.

Tingretten har nøye vurdert om Svalbardtraktaten gjelder i havområdene utenfor øygruppa eller ikke. I dommen viser retten blant annet til Svalbard­traktatens artikkel 2 og 3 som antyder at traktaten kun omfatter Svalbards landområder og territorialfarvann, det vil si 12 nautiske mil fra land.

Fiskevernsonen ble opprettet av Norge i 1977. En vernesone gir noe mindre kontroll og styring enn en økonomisk sone. Likevel har Norge større suverenitet i fiskevernsonen, enn over Svalbards landområder. Dette strider mot normal jussteori, der en stats suverenitet er størst på land, og avtar jo lengre ut på havet en kommer.

«Derimot klarer retten ikke å se den rettslige relevansen av et slikt argument», heter det i dommen.

Retten konkluderer med at traktaten ikke gjelder i hav­områdene rundt Svalbard, og at Norge derfor er i sin rett til å ha en fiskevernsone rundt øygruppa.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!