Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fiskeribedrifter vil inn på Svalbard

Rådgiver Børre Lien, daglig leder Rita Karlsen i fiskerikonsernet Brødrene Karlsen og administrende direktør Tom Harry Klausen i Stella Polaris har alliert seg med LNS og LNS-direktør Frank Jakobsen. Denne uka deltok de på flere møter, i tillegg til næringskonferansen «Slå på lyset». FOTO: Eirik Palm

Fiskeribedrifter vil inn på Svalbard

En gruppe på tre bedrifter fra Troms vurderer å etablere seg med sjømatmottak i Longyearbyen. Samtidig har Barentsburg kommet et skritt nærmere sitt fiskemottak.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2016 kl 11:59

De tre bedriftene er hvitfisk- og lakseprodusenten Brødrene Karlsen AS på Husøy på Senja, rekeprodusenten Stella Polaris AS i Kårvika nord for Finnsnes og rederiet Tustern AS, også det med base på Senja. Rederiet har rettigheter til krabbefiske.

– Vi ser jo en sjømatsatsing som veldig interessant på Svalbard. Ressursgrunnlaget er til stede. Vi har ikke rapportene ferdige, men vi tror at grunnlaget er tilstede med reker, hvitfisk og sannsynligvis snøkrabbe som er på vei, sier rådgiver Børre Lien, som er koordinator for Lenvik-grupperingen.

«Veldig, veldig positiv»

Grupperingen har vært i flere møter med Longyearbyen lokalstyre og andre aktører, og var her sist denne uka under næringskonferansen «Slå på lyset». Her fortsatte møtene med relevante aktører, men det er ikke uten videre at man kan gå i gang med fiskerirettet næring. For øyeblikket er det stor usikkerhet om havneforhold, tilgang på vann, vannkvalitet og energi. I tillegg kommer virkemiddelordningen. Dette er utfordringer av nasjonal karakter, mener grupperingen.

– Dersom man ønsker en nasjonal tung satsing er man nødt til legge til rette, sier Lien som fastslår at denne infrastrukturen per i dag ikke er til stede, men at de har forventninger til at regjeringen vil fastslå hvordan fiskerisatsing skal skje i den kommende svalbardmeldingen.

Han ser også for seg anlegg med helårsdrift, men kan i dag ikke si noe om tidsperspektiv.

– Men vi er veldig, veldig positive, sier han.

Potensial

Lenvik-grupperingen har inngått et samarbeid med LNS, og har i tillegg bedt om et møte med fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Sandberg hadde selv ikke tid til å snakke med Svalbardposten, men statssekretær Ronny Berg (Frp) sier departementet er opptatt av å få til mottak av fisk og sjømat i Longyearbyen.

– I utgangspunktet er det viktig å få til et mottak der for å skape flere arbeidsplasser. Svalbard skal også få utviklet næringspotensialet sitt, sier han, og legger til:

– Det er jo aktører som er veldig interessert, sier Berg.

Han mener det er fullt mulig å få det til. Samtidig er det strenge miljøkrav.

Barentsburg bygger

Noen mil lenger sørøst jobber russerne med et fiskemottak plassert i Barentsburg. Svalbardposten har i flere omganger skrevet om prosjektet til Arctic Recource Norge AS. Sweco har vært innleid for å bistå i planleggingen, og nå er det kommet så langt av LPO arkitekter er hyret inn. LPO arbeider med en oppgradering av arealplanen for Barentsburg, og arealet for fiskemottaket skal innarbeides i den nye planen.

Statssekretær Berg er oppmerksom på dette.

Svalbardposten kjenner i tillegg til at interessentene i Barentsburg har begynt å se seg om etter noen som kan bygge et slikt fiskerianlegg.

– For regjeringen er det ikke i tvil om at det er viktig å få nye arbeidsplasser, sier Ronny Berg.

– Er det et poeng at Norge er før russerne med fiskemottak?

– Det er ikke noe poeng å være først, men det er klart at jeg håper man kommer snarest mulig i gang, sier statssekretæren.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Slik venter forskerne ved Havforskningsinstituttet at utbredelsen av snøkrabbe vil være i Barentshavet om noen år. FOTO: Havforskningsinstituttet

Luftbro

Endringer i havtemperaturen de siste årene har ført til at flere arter som tidligere ikke har vært vanlig, har dukket opp ved Svalbard. I 2013 kom makrellen. Flere arter har fulgt etter, og i fjor høst var det et eventyrlig torskefiske i Isfjorden. Dette tror forskere blir vanlig etter hvert.

På norsk side har i tillegg Cape Fish-gruppen fra Honningsvåg meldt sin interesse for drift på Svalbard på grunn av framtidige krabbefangster. I dag finnes Barentshav-bestanden av snøkrabbe i hovedsak vest for Novaja Semlja, men den sprer seg, og forskernes kart blir stadig endret.

Snøkrabben trives i kjølig vann, og kommer derfor til å spre seg videre vestover, tror Havforskningsinstituttet. Snøkrabben er en framtidig milliardnæring, og krabbeforsker Jan Sundet venter at krabben om få år vil være å finne rundt Svalbard og Frans Josef Land, i tillegg til Novaja Semlja (se kart).

Havforskningsinstituttet skrev i mars 2014 at «vi antar at snøkrabben vil spre seg nord og nordvestover i Barentshavet og sannsynligvis innta de fleste områder rundt Svalbard og rundt Frans Josef Land».

Se bildet større

Milliardnæring: Snøkrabben kan bli milliardnæring i Norge om noen år. Men siden den ikke trives på varmt vann, er den ventet ved Svalbard. FOTO: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

Børre Lien tror etter hvert på flyfrakt fra Longyearbyen til kunder i Europa og Asia.

– Ferskfisk direkte fra Svalbard. For å si det slik: Med avstanden fra Lakselv til Asia eller Europa, går det greit å se det for seg fra Svalbard også.


LES OGSÅ:
Utreder lønnsomheten
Vil bygge krabbemottak i Longyearbyen

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!