Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fiskegarn fanget reinsdyr

En kan bare tenke seg til de lidelsene dette dyret gjennomgikk før døden inntraff. Garnbiten på geviret er bare en liten del av det som reinen satt fast i en kilometer fra havet. FOTO: Jan Ingar Hansen

Fiskegarn fanget reinsdyr

Døde etter å ha dratt garnet en kilometer.

Mannskapet på KV «Svalbard» gjennomførte et uvanlig oppdrag før helga. Og flere utrykte at de lærte en del om havsøppelet som havner på Svalbards strender.

– Det var mange, og da særlig menige, som fikk seg en overraskelse, sier Simen Strand, kvartermester og navigatør på kystvaktskipet.

Ryddedugnad

Det uvanlige oppdraget besto i å rydde et område for søppel, nærmere bestemt Bråvika på vestsiden av Nordaustlandet, på Gustav V Land. Forespørselen kom fra Sysselmannen på Svalbard, og Strand forteller at oppgaven ble tatt godt imot om bord.

– Vi seiler mye på nordsiden av Svalbard, men er sjelden i land. Derfor var det kjærkomment for mange å få jobbe litt med fast grunn under føttene, forteller Strand.

Om lag 20 besetningsmedlemmer, fra skipssjefen selv til de menige, brukte 15 timer på å samle søppel.

– Litt av utfordringen er at det er dårlig kartgrunnlag i området. Derfor lå skipet fire nautiske mil fra land, mens vi opererte med lettbåter, sier Strand.

Nok å ta av

Resultatet fra KV «Svalbards» søppeltokt ble 20 kubikk med skrot som var presset opp på strendene i området. Som på andre tokt, er det etterlatenskaper fra fiskerinæringen som er det mest vanlige.

– Hovedsakelig plukket vi opp garn og flytekuler fra fiskerinæringen. Vi fant en hel trål, og mange trålbiter, i tillegg til andre garn og tauverk, forteller matros Stian André Gerhardsen.

Hjelmer, plastdunker, fiskekasser, Zalo-flasker, glassflasker, støvler og store mengder uidentifiserbart plastmateriale ble lastet i en container på Kullkaia da skipet kom til land før helga.

– Den tynne plasten lå spredd utover hele området. Da vi kom i land så vi at det flagret over alt, forteller Strand.

Reintragedie

Dyretragedier er et kjent problem knyttet til forsøplingen fra havet. Matros Christian Fosshaug og de andre kunne konstatere at en rein hadde lidd en forferdelig skjebne i møtet med havsøppelet.

– En av de som sto isbjørnvakt hadde sett i kikkerten at det var noe grønt langt inne på land, som måtte være et fiskegarn. Vi tok beina fatt og gikk i 20 minutter for å komme fram til det. Det viste seg at det var en rein som hadde satt fast geviret i det store garnet, og dratt det minst en kilometer inn på land. Det var bare hodet som var igjen i garnet, forteller Fosshaug.

– Har dere lært noe av dette oppdraget?

– Ja, absolutt. Man hører om søppelproblemet, men det er noe helt annet når man får oppleve det selv, sier besetningsmedlemmene.

Nøkkelord

Se bildet større

Det aller meste av søppelet stammer fra fiskerinæringa, men det var også mye annet blant de 20 kubikkene som ble samlet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Kvartermester og navigatør Simen Strand. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Matrosene Christian Fosshaug (t.v.) og Stian André Gerhardsen mener toktet var lærerikt. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Mannskapet på KV «Svalbard» brukte 15 timer på å samle 20 kubikk med søppel i Bråvika øst for Hinlopenrenna. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!