Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finpusser gullkjedet

En god latter: Torgeir Mørk, Anne Lise K. Sandvik, Jovna Zakharias Dunfjell, Torgeir Prytz og Laurits Finjord tar en pust i bakken under øvingen. FOTO: Eirik Palm

Solfestrevyen:

Finpusser gullkjedet

Tittelen antyder at politikerne får passet påskrevet under årets solfestrevy. Men de er ikke alene.

Mens noen sitter i sofaen nede i salen og øver på manus, står andre rundt pianoet på scenen og synger gjennom bruddstykker av melodiene.

– Det er for å finne riktig toneart, forklarer revyleder Anne Lise K. Sandvik, mens kaffen kommer på bordet.

Tenkeboks

Det er tid for revy igjen på Svalbard. «Kampen om kullkjedet (og andre viderverdigheter)» har Spitsbergen Revylag kalt årets revy, den 22. i rekken, og som vanlig er de særdeles hemmelighetsfulle (redaktøren føler at han bli studert grundig der han sitter og snakker og skriver).

Svalbardposten er som vanlig en viktig kilde til innslag, med store og små, viktige og uviktige saker og utspill. Arbeidet startet allerede i fjor høst. Dessuten endte fjoråret tragisk med det fatale snøskredet som rammet elleve boliger og tok to liv.

– Vi var i tenkeboksen om vi skulle ha revy. Vi snakket om det var lurt å ha det nå, eller om vi skulle utsette det til høsten, forteller Anne Lise K. Sandvik, og fortsetter:

– Vi kommer ikke forbi skredet, og vi må igjennom det på en anstendig måte.

Eva Therese Jenssen tilføyer:

– Det ville vært rart å ikke hatt det med. Og det er mange som har sagt at de vil tilbake til det normale livet.

Ventil

I tillegg til å være samfunnskommentar og satire, er revyen en ventil for å slippe ut trykket.

– Jeg føler meg rimelig trygg på at vi har funnet en balanse som er god. Men hadde Svalbardposten forsvunnet, vet vi ikke hva vi skulle gjort, sier Anne Lise K. Sandvik (og i mellomtiden tar Laurits Finjord fram mobiltelefonen og tar bilder av redaktøren).

Se bildet større

Fellestrall: En rask gjennomgang av åpningssangen til årets revy. FOTO: Eirik Palm


Folk er opptatt med mye og det er ikke alltid enkelt å samle hele revylaget.

– Vi bærer jo staur så det holder, sier revylederen og bruker Per Bortens ord da han overtok som statsminister etter Trygve Bratteli i 1971:

– Men vi har et håp om at vi skal være fulltallig på premieren., ler hun (mens Haakon Sandvik spør Torgeir Prytz om han ser «noe», og får et nikk tilbake).

Interessen for solfestrevyen er absolutt felles. Inspirasjonen kom for alvor da «gamle-instruktøren» Birgithe Røed Jonsrud nylig kom opp for å hjelpe til.

Det blir som vanlig mange revysanger, men Tone Hertzberg, som ble med i fjor, har sørget for at det i år også er fullt av sketsjer.

Tittelen antyder at kabalen om lokalstyreledervervet – og kanskje også nestlederlønna – blir behandlet på scenen 4. og 5. mars. Andre kan bare vente i spenning. Og uansett: Det er en ære å bli parodiert på revy.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!