Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finnøya vil ikke bli godtatt som navn

FINNØY: Øya matrosen fant ligger like foran Monacobreen i Liefdefjorden. FOTO: Finn Isaksen

Finnøya vil ikke bli godtatt som navn

Matrosen som fant ei øy i Liefdefjorden vil ikke få den oppkalt etter seg. Ikke er det ei øy heller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 11. juli at matros Finn Isaksen på MS «Nordstjernen» satt sin fot på øya for aller første gang. Isaksen var på samme sted i fjor og da var ingen øy synlig.

I et brev til Sysselmannen skriver han: «Etter som jeg vet, er jeg den første som var i land på den øya, og derfor har jeg lyst til at når øya skal navngis, mener jeg at den øya må hete Finnøya.»
Sysselmannen har sendt navnforslaget videre til navnkomiteen for Svalbard i Norsk Polarinstitutt. Leder av komiteen kartograf Oddveig Ørvoll sier at forslaget ikke er behandlet, men at det finnes kriterier å gå etter:
– Det er bare i helt spesielle tilfeller at personnavn blir godtatt, og da helst i forbindelse med at vedkommende har gjort spesielle ting på Svalbard eller for Svalbard. Men det vil først kunne skje etter at personen er død, sier hun.

Ørevoll sier videre at hvorvidt noe er et skjær, en holme eller ei øy er en skjønnssak, men at øya foran Monacobreen absolutt er en holme siden den kun er 50 meter lang. I den vanligste kartmålestokken brukt på Svalbard, som er 1:100.000, vil øya knapt være synlig med sin halve millimeter.

Ørvoll anbefaler at forslag til navn er beskrivende og inneholder særegenheter man kan gjenkjenne.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!