Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finnøya vil ikke bli godtatt som navn

FINNØY: Øya matrosen fant ligger like foran Monacobreen i Liefdefjorden. FOTO: Finn Isaksen

Finnøya vil ikke bli godtatt som navn

Matrosen som fant ei øy i Liefdefjorden vil ikke få den oppkalt etter seg. Ikke er det ei øy heller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 11. juli at matros Finn Isaksen på MS «Nordstjernen» satt sin fot på øya for aller første gang. Isaksen var på samme sted i fjor og da var ingen øy synlig.

I et brev til Sysselmannen skriver han: «Etter som jeg vet, er jeg den første som var i land på den øya, og derfor har jeg lyst til at når øya skal navngis, mener jeg at den øya må hete Finnøya.»
Sysselmannen har sendt navnforslaget videre til navnkomiteen for Svalbard i Norsk Polarinstitutt. Leder av komiteen kartograf Oddveig Ørvoll sier at forslaget ikke er behandlet, men at det finnes kriterier å gå etter:
– Det er bare i helt spesielle tilfeller at personnavn blir godtatt, og da helst i forbindelse med at vedkommende har gjort spesielle ting på Svalbard eller for Svalbard. Men det vil først kunne skje etter at personen er død, sier hun.

Ørevoll sier videre at hvorvidt noe er et skjær, en holme eller ei øy er en skjønnssak, men at øya foran Monacobreen absolutt er en holme siden den kun er 50 meter lang. I den vanligste kartmålestokken brukt på Svalbard, som er 1:100.000, vil øya knapt være synlig med sin halve millimeter.

Ørvoll anbefaler at forslag til navn er beskrivende og inneholder særegenheter man kan gjenkjenne.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!