Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finner tyvfiskerne

Den norske satellitten HEO som nå planlegges, vil gi kommunikasjon til mange av dagens vanskeligste Internett-områder.

Tekst:

Publisert:

Satellitten er et norsk initiativ der blant annet Norsk Romsenter og Space Norway er aktører. Data vil bli lastet ned av KSAT, og antennene på Svalbard får økt aktivitet. «Highly elliptical orbit» er en avansert kommunikasjonssatellitt det knyttes store forventninger til.

Også de nye PlanetLabs satellittene vil skape mer aktivitet innen norske rom-relaterte næringer. Med denne vil man blant annet kunne overvåke fiskeriene bedre, og lettere finne båter som fisker ulovlig. Fiskebåter kan identifiseres og følges. Sammen med informasjon fra for eksempel AIS satellitter kan aktiviteten overvåkes mer effektivt.

– Vi regner med at det meste skal være operativt fra 2019. Dette vil være revolusjonere og gjøre jobben enklere og sikkerheten større for mange, sier Rolf Skatteboe i KSAT.

– Også de ansatte ved SvalSat vil få økt aktiviteten når vi øker antallet antenner og aktiviteter, sier Arnulf Kjeldsen som leder satellitt-operasjonene i KSAT.

14 ganger i døgnet blir satellitter som passerer Svalbard «tømt» for data de har samlet inn på siste runde. I dag betjenes ca. 80 satellitter, i fremtiden blir det mange flere.

Satellittene går i bane mellom 400 og 800 kilometer over oss, og er utstyrt for å løse en rekke oppdrag, blant dem internett, mobil og fotografering med svært stor oppløsning.

Kongsberg Satellite Services vil fortsatt ha sin viktigste nedlastningsstasjon på Svalbard, i tillegg til antennene i Antarktis, Singapore, Dubai, Sør-Afrika, Mauritius og Tromsø. I år vil de investere i nye antenner i blant annet California, Tokyo, Canada og på sydspissen av Argentina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!