Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finner tyvfiskerne

Den norske satellitten HEO som nå planlegges, vil gi kommunikasjon til mange av dagens vanskeligste Internett-områder.

Tekst:

Publisert:

Satellitten er et norsk initiativ der blant annet Norsk Romsenter og Space Norway er aktører. Data vil bli lastet ned av KSAT, og antennene på Svalbard får økt aktivitet. «Highly elliptical orbit» er en avansert kommunikasjonssatellitt det knyttes store forventninger til.

Også de nye PlanetLabs satellittene vil skape mer aktivitet innen norske rom-relaterte næringer. Med denne vil man blant annet kunne overvåke fiskeriene bedre, og lettere finne båter som fisker ulovlig. Fiskebåter kan identifiseres og følges. Sammen med informasjon fra for eksempel AIS satellitter kan aktiviteten overvåkes mer effektivt.

– Vi regner med at det meste skal være operativt fra 2019. Dette vil være revolusjonere og gjøre jobben enklere og sikkerheten større for mange, sier Rolf Skatteboe i KSAT.

– Også de ansatte ved SvalSat vil få økt aktiviteten når vi øker antallet antenner og aktiviteter, sier Arnulf Kjeldsen som leder satellitt-operasjonene i KSAT.

14 ganger i døgnet blir satellitter som passerer Svalbard «tømt» for data de har samlet inn på siste runde. I dag betjenes ca. 80 satellitter, i fremtiden blir det mange flere.

Satellittene går i bane mellom 400 og 800 kilometer over oss, og er utstyrt for å løse en rekke oppdrag, blant dem internett, mobil og fotografering med svært stor oppløsning.

Kongsberg Satellite Services vil fortsatt ha sin viktigste nedlastningsstasjon på Svalbard, i tillegg til antennene i Antarktis, Singapore, Dubai, Sør-Afrika, Mauritius og Tromsø. I år vil de investere i nye antenner i blant annet California, Tokyo, Canada og på sydspissen av Argentina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!