Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finner tyvfiskerne

Den norske satellitten HEO som nå planlegges, vil gi kommunikasjon til mange av dagens vanskeligste Internett-områder.

Tekst:

Publisert:

Satellitten er et norsk initiativ der blant annet Norsk Romsenter og Space Norway er aktører. Data vil bli lastet ned av KSAT, og antennene på Svalbard får økt aktivitet. «Highly elliptical orbit» er en avansert kommunikasjonssatellitt det knyttes store forventninger til.

Også de nye PlanetLabs satellittene vil skape mer aktivitet innen norske rom-relaterte næringer. Med denne vil man blant annet kunne overvåke fiskeriene bedre, og lettere finne båter som fisker ulovlig. Fiskebåter kan identifiseres og følges. Sammen med informasjon fra for eksempel AIS satellitter kan aktiviteten overvåkes mer effektivt.

– Vi regner med at det meste skal være operativt fra 2019. Dette vil være revolusjonere og gjøre jobben enklere og sikkerheten større for mange, sier Rolf Skatteboe i KSAT.

– Også de ansatte ved SvalSat vil få økt aktiviteten når vi øker antallet antenner og aktiviteter, sier Arnulf Kjeldsen som leder satellitt-operasjonene i KSAT.

14 ganger i døgnet blir satellitter som passerer Svalbard «tømt» for data de har samlet inn på siste runde. I dag betjenes ca. 80 satellitter, i fremtiden blir det mange flere.

Satellittene går i bane mellom 400 og 800 kilometer over oss, og er utstyrt for å løse en rekke oppdrag, blant dem internett, mobil og fotografering med svært stor oppløsning.

Kongsberg Satellite Services vil fortsatt ha sin viktigste nedlastningsstasjon på Svalbard, i tillegg til antennene i Antarktis, Singapore, Dubai, Sør-Afrika, Mauritius og Tromsø. I år vil de investere i nye antenner i blant annet California, Tokyo, Canada og på sydspissen av Argentina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!