Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finner tyvfiskerne

Den norske satellitten HEO som nå planlegges, vil gi kommunikasjon til mange av dagens vanskeligste Internett-områder.

Tekst:

Publisert:

Satellitten er et norsk initiativ der blant annet Norsk Romsenter og Space Norway er aktører. Data vil bli lastet ned av KSAT, og antennene på Svalbard får økt aktivitet. «Highly elliptical orbit» er en avansert kommunikasjonssatellitt det knyttes store forventninger til.

Også de nye PlanetLabs satellittene vil skape mer aktivitet innen norske rom-relaterte næringer. Med denne vil man blant annet kunne overvåke fiskeriene bedre, og lettere finne båter som fisker ulovlig. Fiskebåter kan identifiseres og følges. Sammen med informasjon fra for eksempel AIS satellitter kan aktiviteten overvåkes mer effektivt.

– Vi regner med at det meste skal være operativt fra 2019. Dette vil være revolusjonere og gjøre jobben enklere og sikkerheten større for mange, sier Rolf Skatteboe i KSAT.

– Også de ansatte ved SvalSat vil få økt aktiviteten når vi øker antallet antenner og aktiviteter, sier Arnulf Kjeldsen som leder satellitt-operasjonene i KSAT.

14 ganger i døgnet blir satellitter som passerer Svalbard «tømt» for data de har samlet inn på siste runde. I dag betjenes ca. 80 satellitter, i fremtiden blir det mange flere.

Satellittene går i bane mellom 400 og 800 kilometer over oss, og er utstyrt for å løse en rekke oppdrag, blant dem internett, mobil og fotografering med svært stor oppløsning.

Kongsberg Satellite Services vil fortsatt ha sin viktigste nedlastningsstasjon på Svalbard, i tillegg til antennene i Antarktis, Singapore, Dubai, Sør-Afrika, Mauritius og Tromsø. I år vil de investere i nye antenner i blant annet California, Tokyo, Canada og på sydspissen av Argentina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!