Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finnene skjøt i nødverge

Sysselmannsførstebetjentene Irene Sætermoen og Christian Svarstad etterforsket isbjørnskytingen på Verlegenhuken. FOTO: Kari Kossila

Finnene skjøt i nødverge

Sysselmannen har henlagt saken mot den finske skiekspedisjonen som skjøt isbjørn på Verlegenhuken.

Tekst:

Publisert:

Forrige torsdag henla assisterende sysselmann Berit Sagfossen saken mot finnene som skjøt isbjørn på Verlegenhuken 16. april.

– Skituristene brukte flere midler og måter i forsøkene på  å skremme bjørnen bort, før den kom tilbake og situasjonen ble så truende at det oppsto en akutt fare for skituristenes liv eller helse. Det er gjort en konkret vurdering av alle omstendigheter i  saken. Den forsvarshandlingen som besto i å skyte rettede skudd mot isbjørnen vurderes som ikke straffbar, skriver Sagfossen i en epost til Svalbardposten.

To skudd
Finnene skadeskjøt isbjørnen som til slutt la seg i en isgrotte i landkallen. Det var Sysselmannen som avlivet bjørnen, da de kom til stedet.

Ifølge Sagfossen rettet skituristene to skudd mot bjørnen. Det ene var et vomskudd som gjorde stor skade, men som ikke drepte bjørnen øyeblikkelig. Bjørnen hadde også en skade i et ben, men etter obduksjonen kunne ikke Sysselmannen konkludere med om skaden skyldtes skuddet fra finnene.

Ventet på Sysselmannen
Ekspedisjonsmedlemmene fortalte Svalbardposten i slutten av april at de prøvde å nærme seg isbjørnen for å avlive den, men da gikk den lenger fra dem og nærmere vannet. De var redde bjørnen skulle hoppe på sjøen, og avsluttet forsøket. Etter 2,5 timer kom sysselmannshelikopteret fram til dem.

– Burde finnene gjort mer for å avlive bjørnen selv?

– Det er ikke funnet noe kritikkverdig i adferden til skifølget etter at bjørnen var truffet av vomskuddet, svarer Sagfossen.

Bjørnen var en ung, tynn hannbjørn på 160 kilo.

– Godt med avklaring
Kari Kossila ledet den finske skiekspedisjonen.

– Det er godt å endelig få beskjeden. Jeg er glad for at Syssel­mannen er enig i at vi gjorde det riktige i den situasjonen vi var i. Men det var trist for bjørnen. Som en av de andre i følget sa: vi var alle på feil sted til feil tid, sier han.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!