Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finnair tapt for i år

Visit Svalbard-sjef Ronny Brunvoll reagerte med vantro da han fikk høre om Norges Finnair-nekt. FOTO: Christopher Engås

Finnair tapt for i år

Reiselivsnæringen har fått beskjed om at tusenvis av gjester ikke kommer likevel.

Visit Svalbard og NHO Troms og Svalbard fortviler over en uventet og svært negativ beskjed som kom i påsken. Det finske flyselskapet Finnair får ikke drive flygninger til Svalbard slik som planlagt fra i sommer. Årsaken er en avtale fra 1978 mellom Norge og Finland som regulerer flygninger mellom landene.

Ikke til å tro

– Etter det jeg forstår er det slik at denne avtalen regulerer flygninger mellom fastlandet og Finland, og så er ikke Svalbard med i avtalen, sier reiselivssjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Flygningene, som kunne skapt et pent tilskudd til turistnæringa lokalt, har vært planlagt siden i fjor høst. Billettene har ligget ute for salg i mange måneder. Men beskjeden fra Luftfartstilsynet kom altså ikke før i slutten av mars.

– Dette betyr at årets sesong er tapt. De største reiselivsaktørene har allerede fått beskjed om det. Det tar tid å lage et regelverk, sier Brunvoll.

Til NRK, som først omtalte saken, sier reiselivssjefen at han reagerte med vantro da han fikk høre om dette.

Mye tapt

NHO Troms og Svalbard er like overrasket som reiselivssjefen. Regiondirektør Christian Chramer mener avtalen må vrakes eller revideres, og han forventer en tett dialog mellom myndighetene i Norge og Finland framover.

– Her er det snakk om potensielt 3.000 passasjerer i en tremånedersperiode. Det ville betydd utrolig mye å få inn så mange flere i ei tid som egentlig er rolig periode for reiselivet på Svalbard, sier han.

I tillegg til bedre utnyttelse av kapasiteten for reiselivet, ville disse flygningene vært med på å åpne en større del av verdensmarkedet for turistnæringen på Svalbard, mener Chramer.

– Stort potensiale

Ronny Brunvoll har bare ett mål for øyet, og det er å få bort det som hindrer reiselivet på Svalbard i å utvikle seg videre.

– Vi må først finne ut om dette er en ønsket sak fra myndighetene, kanskje fordi Longyearbyen var et helt annet samfunn i 1978. Eller er det en god gammeldags «svalbardglipp», der øygruppa er blitt avglemt når en avtale ble utarbeidet. Vi har et stort potensiale som kan utnyttes, og ber bare om rammebetingelser. Vi ber ikke om penger, vi ber om rammebetingelser, fastslår reiselivssjefen.

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen vil foreløpig ikke kommentere saken. Til NRK sier han at han vil avvente Finnairs klage til samferdselsdepartementet. Den klagen kan han imidlertid må vente lenge på. Kommunikasjonsdirektør Päivyt Tallquist i Finnair sier til nettstedet High North News at selskapet i alle fall ikke vil klage på avgjørelsen i år.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!