Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finn sonder,  vinn et krus

Trond Espen Haug fra Sysselmannen viser fram elektronikken i en ozonsonde de fikk inn. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Finn sonder, vinn et krus

Turgåere fant nylig en ozonsonde i Bjørndalen. Det lønte seg.

Stasjonssjef Rudolf Denkmann ved den tysk-franske forskningsstasjonen Alfred Wegener Institute/Institut Polaire Paul Emile Victor (AWIPEV) blir svært fornøyd når han hører at en av ballongene er funnet.

– Siden det er en ozonsonde, kan vi mest sannsynlig bruke den om igjen, siden de sjelden tar skade av fallet. Hadde det vært en værballong, ville nok elektronikken gått i stykker, sier Denkmann.

Nummer fire i år
Dette er den fjerde ozonsonden de finner igjen i år. To av dem, som den som ble levert inn til Sysselmannen, ble funnet på ren slump. De to andre ble funnet av Denkmann, siden han sporet GPS-koordinatene som ble sendt like før ballongene styrtet.

– Som oftest faller ballongene langt utenfor vår rekkevidde, sier han.

Det er kun elektronikken de er interessert i. Selve ballongen er laget av miljøvennlig materiale som raskt forvitrer. Til og med batteriene er spesiallagd for å være miljøvennlige, og inneholder ikke tungmetaller.

Samleobjekter
Ozonsonder er et viktig redskap for å samle data om utviklingen av ozonlaget i polare strøk. Forskere i Ny-Ålesund har sendt opp slike redskap i 21 år.

De som returnerer elektronikken får en gave fra tyskerne og franskmennene. Det kan være små samleobjekter som et krus eller en penn med logoen til forskningsinstituttene i Ny-Ålesund, søsterstasjonene i Antarktis eller forskningsfartøyer.

– Vi jobber med å få tak i noen samleobjekter fra AWIPEV, sier Denkmann.

Værballongene slippes hver dag rundt klokken tolv. Om sommeren slippes ozonsonden en gang i uka, og om vinteren er det to ganger i uka. Dette inngår i et nettverk av 35 andre stasjoner som slipper ozonsonder rundt omkring i Arktis.

Nøkkelord

Se bildet større

Slik ser ozonsonden ut når man finner den i naturen. Denne ble funnet på vei til Tre Kroner. FOTO: Rudolf Denkmann

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!