Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Finn sonder,  vinn et krus

Trond Espen Haug fra Sysselmannen viser fram elektronikken i en ozonsonde de fikk inn. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Finn sonder, vinn et krus

Turgåere fant nylig en ozonsonde i Bjørndalen. Det lønte seg.

Tekst:

Publisert:

Stasjonssjef Rudolf Denkmann ved den tysk-franske forskningsstasjonen Alfred Wegener Institute/Institut Polaire Paul Emile Victor (AWIPEV) blir svært fornøyd når han hører at en av ballongene er funnet.

– Siden det er en ozonsonde, kan vi mest sannsynlig bruke den om igjen, siden de sjelden tar skade av fallet. Hadde det vært en værballong, ville nok elektronikken gått i stykker, sier Denkmann.

Nummer fire i år
Dette er den fjerde ozonsonden de finner igjen i år. To av dem, som den som ble levert inn til Sysselmannen, ble funnet på ren slump. De to andre ble funnet av Denkmann, siden han sporet GPS-koordinatene som ble sendt like før ballongene styrtet.

– Som oftest faller ballongene langt utenfor vår rekkevidde, sier han.

Det er kun elektronikken de er interessert i. Selve ballongen er laget av miljøvennlig materiale som raskt forvitrer. Til og med batteriene er spesiallagd for å være miljøvennlige, og inneholder ikke tungmetaller.

Samleobjekter
Ozonsonder er et viktig redskap for å samle data om utviklingen av ozonlaget i polare strøk. Forskere i Ny-Ålesund har sendt opp slike redskap i 21 år.

De som returnerer elektronikken får en gave fra tyskerne og franskmennene. Det kan være små samleobjekter som et krus eller en penn med logoen til forskningsinstituttene i Ny-Ålesund, søsterstasjonene i Antarktis eller forskningsfartøyer.

– Vi jobber med å få tak i noen samleobjekter fra AWIPEV, sier Denkmann.

Værballongene slippes hver dag rundt klokken tolv. Om sommeren slippes ozonsonden en gang i uka, og om vinteren er det to ganger i uka. Dette inngår i et nettverk av 35 andre stasjoner som slipper ozonsonder rundt omkring i Arktis.

Nøkkelord

Se bildet større

Slik ser ozonsonden ut når man finner den i naturen. Denne ble funnet på vei til Tre Kroner. FOTO: Rudolf Denkmann

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!