Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fin 1. mai-markering

1. mai-toget på vei over Longyeardalen til Skjæringa i gråvær og plussgrader. FOTO: Birger Amundsen

Fin 1. mai-markering

I fjor ble 1. mai forbigått i stillhet i Longyearbyen. I år gikk 40 mennesker i tog til krigsminnebautaen på Skjæringa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2009 kl 17:13

Stortingsrepresentant, og leder av justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) meldte i går avbud som dagens hovedtaler på grunn av dødsfall i familien. Det gjorde at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen steppet inn som erstatter.

Robert Hermansen

Hermansen holdt sin tale i Forskningsparkens kantine, og tok opp internasjonal solidaritet, eldres uverdige forhold i mange sykehjem, ungdom og narkotika – og situasjonen for kulldrifta.

Tidligere var Store Norske sterkt subsidiert, på den tida hvor Finansdepartementet, ifølge Hermansen, ikke likte Store Norske, og hvor få i Store Norske likte Finansdepartementet.

Effektiv kullgruve

Hermansen pekte nok en gang på innsatsen til de ansatte i Store Norske, og hvordan deres innsats har gjort Svea Nord til en av de meste effektive kullgruvene i verden.

– Det er et moderne eventyr som skyldes at gutta ville, og at de undersøkte hva andre gjorde og så bestemte seg for minst å være like gode. Og det skjedde uten at Store Norske mistet sjelen, sa han.

Gjensidig respekt

Unis-direktør Gunnar Sand holdt tale ved gruvearbeiderskulpturen i sentrum tidligere på dagen, hvor han blant annet sa at det i dag er gjensidig respekt mellom gruvefolk og universitetsfolk. Han sa også at det i dag ikke var noe klasseskille i Longyearbyen, og at det ikke minst skyldes at forskjellen mellom lønna til en professor og en gruvearbeider ikke er særlig stor.

På Skjæringa

Leder av Longyearbyen Arbeiderforening, Odd Egil Hofstad, talte ved minnebautaen på Skjæringa over de falne fra Svalbard under andre verdenskrig.

– Oppmerksomheten rundt nordområdene er blitt større og større og antakelig vet vi like lite om framtida som våre forgjengere gjorde. Er vi villige til å gi alt for ei framtid som vi vet lite om? La oss håpe at vi aldri behøver å ta stilling til det spørsmålet og la oss i takknemlighet minnes de som ga sitt liv for den framtida som vi fikk, sa Hofstad i sin tale.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!