Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fin 1. mai-markering

1. mai-toget på vei over Longyeardalen til Skjæringa i gråvær og plussgrader. FOTO: Birger Amundsen

Fin 1. mai-markering

I fjor ble 1. mai forbigått i stillhet i Longyearbyen. I år gikk 40 mennesker i tog til krigsminnebautaen på Skjæringa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2009 kl 17:13

Stortingsrepresentant, og leder av justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) meldte i går avbud som dagens hovedtaler på grunn av dødsfall i familien. Det gjorde at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen steppet inn som erstatter.

Robert Hermansen

Hermansen holdt sin tale i Forskningsparkens kantine, og tok opp internasjonal solidaritet, eldres uverdige forhold i mange sykehjem, ungdom og narkotika – og situasjonen for kulldrifta.

Tidligere var Store Norske sterkt subsidiert, på den tida hvor Finansdepartementet, ifølge Hermansen, ikke likte Store Norske, og hvor få i Store Norske likte Finansdepartementet.

Effektiv kullgruve

Hermansen pekte nok en gang på innsatsen til de ansatte i Store Norske, og hvordan deres innsats har gjort Svea Nord til en av de meste effektive kullgruvene i verden.

– Det er et moderne eventyr som skyldes at gutta ville, og at de undersøkte hva andre gjorde og så bestemte seg for minst å være like gode. Og det skjedde uten at Store Norske mistet sjelen, sa han.

Gjensidig respekt

Unis-direktør Gunnar Sand holdt tale ved gruvearbeiderskulpturen i sentrum tidligere på dagen, hvor han blant annet sa at det i dag er gjensidig respekt mellom gruvefolk og universitetsfolk. Han sa også at det i dag ikke var noe klasseskille i Longyearbyen, og at det ikke minst skyldes at forskjellen mellom lønna til en professor og en gruvearbeider ikke er særlig stor.

På Skjæringa

Leder av Longyearbyen Arbeiderforening, Odd Egil Hofstad, talte ved minnebautaen på Skjæringa over de falne fra Svalbard under andre verdenskrig.

– Oppmerksomheten rundt nordområdene er blitt større og større og antakelig vet vi like lite om framtida som våre forgjengere gjorde. Er vi villige til å gi alt for ei framtid som vi vet lite om? La oss håpe at vi aldri behøver å ta stilling til det spørsmålet og la oss i takknemlighet minnes de som ga sitt liv for den framtida som vi fikk, sa Hofstad i sin tale.

Siste nytt i Nyheter

Skred nederst i Longyearbreen

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Leteaksjon pågår.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!