Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fin 1. mai-markering

1. mai-toget på vei over Longyeardalen til Skjæringa i gråvær og plussgrader. FOTO: Birger Amundsen

Fin 1. mai-markering

I fjor ble 1. mai forbigått i stillhet i Longyearbyen. I år gikk 40 mennesker i tog til krigsminnebautaen på Skjæringa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2009 kl 17:13

Stortingsrepresentant, og leder av justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) meldte i går avbud som dagens hovedtaler på grunn av dødsfall i familien. Det gjorde at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen steppet inn som erstatter.

Robert Hermansen

Hermansen holdt sin tale i Forskningsparkens kantine, og tok opp internasjonal solidaritet, eldres uverdige forhold i mange sykehjem, ungdom og narkotika – og situasjonen for kulldrifta.

Tidligere var Store Norske sterkt subsidiert, på den tida hvor Finansdepartementet, ifølge Hermansen, ikke likte Store Norske, og hvor få i Store Norske likte Finansdepartementet.

Effektiv kullgruve

Hermansen pekte nok en gang på innsatsen til de ansatte i Store Norske, og hvordan deres innsats har gjort Svea Nord til en av de meste effektive kullgruvene i verden.

– Det er et moderne eventyr som skyldes at gutta ville, og at de undersøkte hva andre gjorde og så bestemte seg for minst å være like gode. Og det skjedde uten at Store Norske mistet sjelen, sa han.

Gjensidig respekt

Unis-direktør Gunnar Sand holdt tale ved gruvearbeiderskulpturen i sentrum tidligere på dagen, hvor han blant annet sa at det i dag er gjensidig respekt mellom gruvefolk og universitetsfolk. Han sa også at det i dag ikke var noe klasseskille i Longyearbyen, og at det ikke minst skyldes at forskjellen mellom lønna til en professor og en gruvearbeider ikke er særlig stor.

På Skjæringa

Leder av Longyearbyen Arbeiderforening, Odd Egil Hofstad, talte ved minnebautaen på Skjæringa over de falne fra Svalbard under andre verdenskrig.

– Oppmerksomheten rundt nordområdene er blitt større og større og antakelig vet vi like lite om framtida som våre forgjengere gjorde. Er vi villige til å gi alt for ei framtid som vi vet lite om? La oss håpe at vi aldri behøver å ta stilling til det spørsmålet og la oss i takknemlighet minnes de som ga sitt liv for den framtida som vi fikk, sa Hofstad i sin tale.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!