Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk retten på Farmhamna

Karoline Bælum og Rico Behlke (t.h.) vaksinerte i 2011 hundene sine i Longyearbyen hundeklubbs hundegård. Harald Os fra Mattilsynet satte sprøytene. Nå kan paret ta med seg hundene og dra på fangst. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (Arkivfoto)

Fikk retten på Farmhamna

Karoline Bælum og Rico Behlke får kjøpe Farmhamna. Det har Nord-Troms tingrett avgjort.

Tekst:

Publisert:

Bælum og Behlke kan bli fangstfolk med egen fangststasjon, mens Kristin Jeger Wexsahl og Martin Molde Eriksen må betale 370.000 kroner i saksomkostninger for å ha krevd å bli det samme.

Begge parene mente de hadde kjøpt Farmhamna etter at Marianne Prytz Lund og Hans Lund la den ut for salg i to runder sommeren 2014.

Den første budrunden vant Bælum og Behlke etter et bud på 1,1 million kroner. Den andre vant Wexsahl og Eriksen etter bud på 1,8 millioner kroner.

Verken Eriksen eller Behlke ønsker å kommentere saken i Svalbardposten.

Da Svalbardposten snakket med henne, hadde Marianne Prytz Lund nettopp fått dommen.

– Er fangststasjonen solgt nå?

– Den blir solgt så fremt alle parter respekterer det som står i dommen, sier hun.

Utover det ønsker heller ikke hun å kommentere saken.

– Gratulerer!

Salget av stasjonen ble først annonsert i Svalbardposten, og budfristen ble satt til 1. juli i 2014. I løpet av kvelden 30. juni la Wexsahl og Eriksen inn bud på 1 million kroner, Stein P. Åsheim la inn bud på 1.050.000 kroner og Bælum og Behlke la inn bud på 1,1 million kroner. Like over midnatt den 1. juli skrev Mariann Prytz Lund til Bælum og Behlke: «Klokken er nå 00.15 her og dere har lagt inn høyeste bud. Jeg kontakter sysselmannen i morgen for å informere og få godkjenningsprosessen i gang. Gratulerer! Mvh Marianne og Hans.»

Paret svarte: «Er det virkelig sandt? Åh tusind tak:-), nu blev vi veldig glade.»

– Nå må jeg beklage

Morgenen etter fikk Wexsahl og Eriksen en tekstmelding fra Lund om at høyeste bud ble 1,1 million kroner. De la umiddelbart inn et bud på 1,2 millioner kroner. Etter det sendte Lund følgende melding til Bælum og Behlke: «Nå må jeg bare beklage at det var noen i natt som ikke hadde fått sjansen til et siste bud. Jeg er jo ikke helt proff på dette. Det er derfor fortsatt åpent og lagt inn enda et bud på 1,2 mill. Mvh Marianne.»

Etter dette ble det sendt flere meldinger frem og tilbake, hvor også Bælum og Behlke kom med høyere bud, med forbehold om at ikke det første budet var bindene. Lund fikk så bistand fra advokat Per Ove Tønnesen, og holdt en ny budrunde. Før den uttalte Tønnesen at «den prosess vi holder på med er derfor kun gyldig/relevant dersom man kommer til at det ikke er inngått avtale med Behlke.»

I den påfølgende budrunden la Wexsahl og Eriksen inn høyeste bud på 1,8 millioner kroner. Det ble så inngått en avtale mellom dem og Lund, hvor de ble kjent med at det var forbehold om en rettstvist mellom Behlke og Lund.

Behlke og Bælum tok senere ut stevning mot Wexsahl og Eriksen (se faktaboks).

Retten mener at den første meldingen fra Lund til Bæhlum og Behlke den 1. juli er bindende.

De mener at det ville vært meningsløst å sende informasjon til Sysselmannen og sette i gang en godkjenningsprosess, om Lund ikke ville selge til Bælum og Behlke.

Retten mener Lund er kommet i en særdeles vanskelig situasjon, men at den var selvforskyldt.

Sysselmannen bestemmer

Det er Sysselmannen som endelig skal godkjenne kjøperne av Farmhamna. Fangststasjonen er en av tre som fremdeles er i privat drift på Svalbard. Et krav er at den som kjøper stasjonen ikke kan bruke den til noe annet enn næringsmessig overvintringsfangst.

Sysselmannen skrev 29. april i fjor at både Bælum og Behlke, og Wexsahl og Eriksen kan påregne godkjennelse som fangstfolk/eiere av Farmhamna.

Se bildet større

Rico Behlke trodde han fikk tilslag på fangststasjonen allerede i 2014. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (Arkivfoto)

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!