Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk navn etter oppdageren

Tjukkholmen ved Blomstrandbreen ble oppdaget av Torkel Larsen i 2006. FOTO: Torkel Larsen

Fikk navn etter oppdageren

Norsk Polarinstitutt sin navnekomité oppfordrer folk som oppdager nye steder til selv å foreslå navn, slik som Torkel Larsen gjorde da han oppdaget Tjukkholmen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2009 kl 14:24

 – Vi oppfordrer folk til å komme med forslag til oss. Vi bruker gjerne navneforslagene, men det er ikke alltid de passer, og det hender de inneholder personnavn, noe de ikke skal gjøre. Men om navnet passer og er innenfor regelverket, er det gode sjanser for at det blir valgt, sier Oddveig Øien Ørvoll som er leder for Norsk Polarinstitutts navnekomité for norske polarområder.

Etter kroppsformen

Seint på høsten i 2005 så han ei vik i Blomstrandbreen, og gjetta at det måtte ligge noe under. I mars året etter dro han tilbake til stedet og oppdaget en holme.

– Jeg ga beskjed til Per Kyrre Reymert hos Sysselmannen, og han ba meg komme med navneforslag, og det gjorde jeg, sier Torkel Larsen som jobber ved Kings Bay i Ny-Ålesund.

Han forteller at han helst ville gitt den navn etter seg selv, men det kunne han ikke. Derfor foreslo han Tjukkholmen, fordi han mener holmen ligner på hans egen kroppsform.

– Jeg elsker å reise rundt og se å ting. Jeg har sett mange nye breøyer rundt omkring, blant annet i Krossfjorden og Raudfjorden, forteller Larsen som har vert både i Aftenposten og NRK-programmet Norgesglasset i dag og fortalt om holmen sin.

Viktig for forskere

Ørvoll forteller at tallet på nye områder som blir rapportert inn og gitt navn av navnekomiteen, varierer fra år til år. Som regel har komiteen to eller tre møter i året.

– Av og til dukker det opp nye holmer, andre ganger ser vi nye steder ut fra flyfoto. For forskere er det viktig at steder har navn slik at de kan henvise til dem, sier Ørvoll.

Noen navn blir også fjernet av komiteen, fordi stedene de ga navn til har forsvunnet.

– Det gjelder for eksempel brefronter som har trekt seg tilbake, sier Ørvoll.

Hun forteller at det i 2007 ble gitt navn til rundt 70 vann på Nordaustlandet. I 2008 ble det ikke gitt noen nye navn.

– Vi hadde et navneforslag på en holme utenfor Sarstangen, men saken ble utsatt fordi vi ikke hadde noen flybilder av den som viste hvordan den ser ut, sier Ørvoll.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!