Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk navn etter oppdageren

Tjukkholmen ved Blomstrandbreen ble oppdaget av Torkel Larsen i 2006. FOTO: Torkel Larsen

Fikk navn etter oppdageren

Norsk Polarinstitutt sin navnekomité oppfordrer folk som oppdager nye steder til selv å foreslå navn, slik som Torkel Larsen gjorde da han oppdaget Tjukkholmen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2009 kl 14:24

 – Vi oppfordrer folk til å komme med forslag til oss. Vi bruker gjerne navneforslagene, men det er ikke alltid de passer, og det hender de inneholder personnavn, noe de ikke skal gjøre. Men om navnet passer og er innenfor regelverket, er det gode sjanser for at det blir valgt, sier Oddveig Øien Ørvoll som er leder for Norsk Polarinstitutts navnekomité for norske polarområder.

Etter kroppsformen

Seint på høsten i 2005 så han ei vik i Blomstrandbreen, og gjetta at det måtte ligge noe under. I mars året etter dro han tilbake til stedet og oppdaget en holme.

– Jeg ga beskjed til Per Kyrre Reymert hos Sysselmannen, og han ba meg komme med navneforslag, og det gjorde jeg, sier Torkel Larsen som jobber ved Kings Bay i Ny-Ålesund.

Han forteller at han helst ville gitt den navn etter seg selv, men det kunne han ikke. Derfor foreslo han Tjukkholmen, fordi han mener holmen ligner på hans egen kroppsform.

– Jeg elsker å reise rundt og se å ting. Jeg har sett mange nye breøyer rundt omkring, blant annet i Krossfjorden og Raudfjorden, forteller Larsen som har vert både i Aftenposten og NRK-programmet Norgesglasset i dag og fortalt om holmen sin.

Viktig for forskere

Ørvoll forteller at tallet på nye områder som blir rapportert inn og gitt navn av navnekomiteen, varierer fra år til år. Som regel har komiteen to eller tre møter i året.

– Av og til dukker det opp nye holmer, andre ganger ser vi nye steder ut fra flyfoto. For forskere er det viktig at steder har navn slik at de kan henvise til dem, sier Ørvoll.

Noen navn blir også fjernet av komiteen, fordi stedene de ga navn til har forsvunnet.

– Det gjelder for eksempel brefronter som har trekt seg tilbake, sier Ørvoll.

Hun forteller at det i 2007 ble gitt navn til rundt 70 vann på Nordaustlandet. I 2008 ble det ikke gitt noen nye navn.

– Vi hadde et navneforslag på en holme utenfor Sarstangen, men saken ble utsatt fordi vi ikke hadde noen flybilder av den som viste hvordan den ser ut, sier Ørvoll.

Siste nytt i Nyheter

– Skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!