Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk navn etter oppdageren

Tjukkholmen ved Blomstrandbreen ble oppdaget av Torkel Larsen i 2006. FOTO: Torkel Larsen

Fikk navn etter oppdageren

Norsk Polarinstitutt sin navnekomité oppfordrer folk som oppdager nye steder til selv å foreslå navn, slik som Torkel Larsen gjorde da han oppdaget Tjukkholmen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2009 kl 14:24

 – Vi oppfordrer folk til å komme med forslag til oss. Vi bruker gjerne navneforslagene, men det er ikke alltid de passer, og det hender de inneholder personnavn, noe de ikke skal gjøre. Men om navnet passer og er innenfor regelverket, er det gode sjanser for at det blir valgt, sier Oddveig Øien Ørvoll som er leder for Norsk Polarinstitutts navnekomité for norske polarområder.

Etter kroppsformen

Seint på høsten i 2005 så han ei vik i Blomstrandbreen, og gjetta at det måtte ligge noe under. I mars året etter dro han tilbake til stedet og oppdaget en holme.

– Jeg ga beskjed til Per Kyrre Reymert hos Sysselmannen, og han ba meg komme med navneforslag, og det gjorde jeg, sier Torkel Larsen som jobber ved Kings Bay i Ny-Ålesund.

Han forteller at han helst ville gitt den navn etter seg selv, men det kunne han ikke. Derfor foreslo han Tjukkholmen, fordi han mener holmen ligner på hans egen kroppsform.

– Jeg elsker å reise rundt og se å ting. Jeg har sett mange nye breøyer rundt omkring, blant annet i Krossfjorden og Raudfjorden, forteller Larsen som har vert både i Aftenposten og NRK-programmet Norgesglasset i dag og fortalt om holmen sin.

Viktig for forskere

Ørvoll forteller at tallet på nye områder som blir rapportert inn og gitt navn av navnekomiteen, varierer fra år til år. Som regel har komiteen to eller tre møter i året.

– Av og til dukker det opp nye holmer, andre ganger ser vi nye steder ut fra flyfoto. For forskere er det viktig at steder har navn slik at de kan henvise til dem, sier Ørvoll.

Noen navn blir også fjernet av komiteen, fordi stedene de ga navn til har forsvunnet.

– Det gjelder for eksempel brefronter som har trekt seg tilbake, sier Ørvoll.

Hun forteller at det i 2007 ble gitt navn til rundt 70 vann på Nordaustlandet. I 2008 ble det ikke gitt noen nye navn.

– Vi hadde et navneforslag på en holme utenfor Sarstangen, men saken ble utsatt fordi vi ikke hadde noen flybilder av den som viste hvordan den ser ut, sier Ørvoll.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!