Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk lov til å kjøpe Hermansens hyttepalass

solgt: Forretningsmann Benn Eidissen (i midten) har lenge ønsket å overta Vestpynten-hytta til Robert Hermansen (t.h.), uten å få lov av Sysselmannen. Nå fikk Eidissens samboer, Tone-Lise Fische (innfelt), klarsignal til å kjøpe. FOTO: Christopher Engås / Steinar Ulrichsen

Kostet 2,5 millioner:

Fikk lov til å kjøpe Hermansens hyttepalass

Samboeren til Benn Eidissen.

Tekst:

Publisert:

Tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen (76) har solgt hytta på Vestpynten for 2,5 millioner kroner.

Kjøper er Tone-Lise Fische (47), samboeren til Benn Eidissen (57), forretningsmannen som tidligere i år ble nektet å overta hytta.

Sysselmannen satte ned foten med bakgrunn i svalbardmiljøloven, som bl.a. sier: «Fritidshytter kan bare eies eller leies av den som er eller har vært fastboende på Svalbard».

Fische holder i likhet med Eidissen til i Bodø, men bodde i Longyearbyen fra 1996 til 1998.

– Min daværende samboer jobbet hos Sysselmannen. Selv arbeidet jeg flere steder, blant annet i museet, barnehagen og i kirken, sier hun til Svalbardposten.

Robert Hermansen bekrefter at han solgte hytta til Fische før påske i år.

– Jeg er glad for at hytta er solgt, og jeg er glad for at den er solgt til noen med en fortid på Svalbard, sier han.

Opprettet selskap

Det var i fjor at Eidissen inngikk en avtale med Hermansen om å overta festeretten for luksushytta, som i tillegg til hovedhus består av fire anneks.

Eidissen har aldri vært fastboende, men svalbardmiljøloven åpner for at firmaer med «hovedsete på Svalbard, og som har ansatte eller medlemmer som i hovedsak er fastboende» likevel kan kjøpe hytter på øya.

Familien etablerte da selskapet Isfjord Eiendom som søkte om å overta den.

I et brev til Sysselmannen framgikk det at bedriften hadde én person ansatt i en ni prosents stilling i Longyearbyen, «knyttet til administrative og praktiske oppgaver».

Fikk avslag

Styreleder Stig Eidissen (32), som også er Benn Eidissens sønn, var overfor Svalbardposten åpen om at hyttekjøpet var hovedformålet til opprettelsen, og at de da ikke hadde konkrete planer vedrørende driften av selskapet.

I januar i år ble det klart at Sysselmannen sier nei. Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, som behandlet saken, begrunnet avslaget med at selskapet ikke kunne anses å ha sitt hovedsete på øya. En kontoradresse er ikke nok, og han så heller ingen grunn til å dispensere fra loven.

Isfjord Eiendom ble oppløst tidligere i år.

Fikk grønt lys

Salget til Eidissens samboer kom i stand etter at hun 10. mars sendte et brev til Sysselmannen, med spørsmål om hun hadde rett til å kjøpe hytta etter kravene i svalbardmiljøloven.

Det er hun, sier Sæther.

– Vi har vurdert det gjeldende regelverket, og kommet fram til at vedkommende fyller reglene for å kjøpe hytte på Svalbard, sier han.

Fische sier de ønsker å bruke hytta, som ligger omlag en halv mil nordøst for Longyearbyen, en god del framover.

– Vi er begge glade i Svalbard, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!