Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk lov til å kjøpe Hermansens hyttepalass

solgt: Forretningsmann Benn Eidissen (i midten) har lenge ønsket å overta Vestpynten-hytta til Robert Hermansen (t.h.), uten å få lov av Sysselmannen. Nå fikk Eidissens samboer, Tone-Lise Fische (innfelt), klarsignal til å kjøpe. FOTO: Christopher Engås / Steinar Ulrichsen

Kostet 2,5 millioner:

Fikk lov til å kjøpe Hermansens hyttepalass

Samboeren til Benn Eidissen.

Tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen (76) har solgt hytta på Vestpynten for 2,5 millioner kroner.

Kjøper er Tone-Lise Fische (47), samboeren til Benn Eidissen (57), forretningsmannen som tidligere i år ble nektet å overta hytta.

Sysselmannen satte ned foten med bakgrunn i svalbardmiljøloven, som bl.a. sier: «Fritidshytter kan bare eies eller leies av den som er eller har vært fastboende på Svalbard».

Fische holder i likhet med Eidissen til i Bodø, men bodde i Longyearbyen fra 1996 til 1998.

– Min daværende samboer jobbet hos Sysselmannen. Selv arbeidet jeg flere steder, blant annet i museet, barnehagen og i kirken, sier hun til Svalbardposten.

Robert Hermansen bekrefter at han solgte hytta til Fische før påske i år.

– Jeg er glad for at hytta er solgt, og jeg er glad for at den er solgt til noen med en fortid på Svalbard, sier han.

Opprettet selskap

Det var i fjor at Eidissen inngikk en avtale med Hermansen om å overta festeretten for luksushytta, som i tillegg til hovedhus består av fire anneks.

Eidissen har aldri vært fastboende, men svalbardmiljøloven åpner for at firmaer med «hovedsete på Svalbard, og som har ansatte eller medlemmer som i hovedsak er fastboende» likevel kan kjøpe hytter på øya.

Familien etablerte da selskapet Isfjord Eiendom som søkte om å overta den.

I et brev til Sysselmannen framgikk det at bedriften hadde én person ansatt i en ni prosents stilling i Longyearbyen, «knyttet til administrative og praktiske oppgaver».

Fikk avslag

Styreleder Stig Eidissen (32), som også er Benn Eidissens sønn, var overfor Svalbardposten åpen om at hyttekjøpet var hovedformålet til opprettelsen, og at de da ikke hadde konkrete planer vedrørende driften av selskapet.

I januar i år ble det klart at Sysselmannen sier nei. Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, som behandlet saken, begrunnet avslaget med at selskapet ikke kunne anses å ha sitt hovedsete på øya. En kontoradresse er ikke nok, og han så heller ingen grunn til å dispensere fra loven.

Isfjord Eiendom ble oppløst tidligere i år.

Fikk grønt lys

Salget til Eidissens samboer kom i stand etter at hun 10. mars sendte et brev til Sysselmannen, med spørsmål om hun hadde rett til å kjøpe hytta etter kravene i svalbardmiljøloven.

Det er hun, sier Sæther.

– Vi har vurdert det gjeldende regelverket, og kommet fram til at vedkommende fyller reglene for å kjøpe hytte på Svalbard, sier han.

Fische sier de ønsker å bruke hytta, som ligger omlag en halv mil nordøst for Longyearbyen, en god del framover.

– Vi er begge glade i Svalbard, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!