Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk kongens medalje

Odd Olsen Ingerø (t.h.) leser begrunnelsen for hvorfor Kjell Mork (i midten) skal få kongens fortjenestemedalje i sølv. Til venstre sitter Heinrich Eggenfellner og Tora Hultgreen, og på Morks høyre side sitter kona Ingeborg Stangeland. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Fikk kongens medalje

Lokalstyreleder Kjell Mork fikk seg en overraskelse under avslutningsmiddagen til lokalstyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2011 kl 08:38

– Jeg er her på vegne av kongen, smiler sysselmann Odd Olsen Ingerø lurt da alle har satt seg til bords på restauranten på Funken tirsdag kveld.

Bare minutter tidligere har Mork fått den første overraskelsen. Kona Ingeborg Stangeland er smuglet til Svalbard fra Kristiansand, der hun bor.

– Jeg visste ingenting, så dette har de hatt god regi på, sier Mork.

Betydelig innsats

Ingerø fortsetter med å si at det er flere som har ønsket at Mork skal få en utmerkelse før han går av som pensjonist. Anbefalingen som er sendt til slottet, er skrevet under av nestleder i lokalstyret, Heinrich Eggenfellner, direktør for Svalbard Museum, Tora Hultgreen, daglig leder for Oppvekstforetaket, Anne Ellingsen og administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Ivar Undheim.

– Mork har fremstått som en samlende person for hele Longyearbyen, og har med sin store kunnskap og brennende interesse vært en viktig bidragsyter på mange arenaer, sier Ingerø.

Han viser til at Mork i mer enn 40 år har utført en «betydelig innsats» i offentlig tjeneste. Mork begynte som lærer ved Longyearbyen skole i 1977, og før det jobbet han ved tre fastlandsskoler i sju år.

– Kjell Mork har som lærer i Longyearbyen representert kontinuitet og stabilitet i et samfunn og ved en skole som ellers preges av stor utskifting, sier Ingerø.

Statutter for medaljen

Stor bredde

Mork har sittet i styret til Svalbard Museum siden 1984, og vært styreleder siden 1988. I 2003 ble han valgt inn i lokalstyret på fast plass, og i 2006 ble han valgt som lokalstyreleder. Det har han vært siden.

Han har også sittet i styret for Unis siden 2003 og i styret for Svalbards miljøvernfond siden 2007. I tillegg har han vært aktiv i Svalbard Turn og Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening.

– Og så er du en knakende kjekk kar med humor, som er lett å like, avslutter Ingerø, før han fester kongens fortjenestemedalje i sølv på jakka til Mork.

– Hadde søstera mi sett meg nå, hadde hun sagt at «endelig ble den storkjefta broren hennes stum», sier Mork rørt.

Han sier utmerkelsen kom veldig uventet.

– Man blir ydmyk av å få noe sånt. Jeg trodde jeg skulle på en vanlig middag og har ikke en gang på meg dressjakke eller slips, smiler han.  

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!