Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk ikke solgt Gull

Beholder gullet: Store Norske legger ned Gull, men beholder rettghetene på Svalbard. Prøvene fra St. Jonsfjorden viser stort potensial for gullåra, konstaterer Morten Often. FOTO: Eirik Palm

Fikk ikke solgt Gull

Store Norske gir opp forsøket på å selge datterselskapet Store Norsk Gull. Partene ble ikke enige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2014 kl 21:48

Ved årsskiftet var det tre aktuelle kjøpere av datterselskapet med rettighetene på fastlandet.

Store Norske Gull AS hadde ved utgangen av 2013 72 undersøkelsesrettigheter på fastlandet; 25 i Finnmark og 47 i Troms, i tillegg til 12 utmål og 15 funnpunkter i området ved St. Jonsfjorden på Svalbard. Rettighetene på Svalbard har vært holdt utenfor forhandlingene.

I stå
– Salgsprosessen har gått i stå fordi vi ikke kom i mål. Så nå er det avvikling som i all hovedsak står på planen, sier Morten Often, som er daglig leder i Store Norske Gull til Svalbardposten.

Often vil ikke tidfeste avviklingen, men sier det skal skje «så raskt som mulig».
Datterselskapet ble etablert i 2003, og hadde som formål å «kartlegge, undersøke og drive gull- og andre mineralforekomster». Driften varte i ti år, inntil det ble bestemt å stanse all drift på fastlandet. Fra 2008 til 2012 hadde selskapet et samlet underskudd på 117 millioner kroner før skatt. Siden ble det satt i gang en prosess for å selge selskapet, men det har altså ikke ført fram.

– Hvor var det forhandlingene strandet?

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på detaljene. Partene ble ikke enige, sier Often, som også er letejef i Store Norske.

Avhengig av disp
Store Norske beholder etter styrets ønske gullrettighetene på Svalbard. Prøver har vist et gullinnhold på opptil 55 gram gull per tonn, noe som er vurdert som bra i bransjen. Det er ikke klart hvordan Store Norske vil organisere gullrettighetene, som selskapet ønker å beholde, men uansett vil selskapet etterhvert være avhengig av at Nærings- og fiskeridepartementet gir dispenasjon fra arbeidsplikten, som følger med rettigheter på Svalbard.

Det er heller ikke avklart om gullrettighetene fortsatt skal sortere under et datterselskap, eller inngå i porteføljen til Store Norske.

Størrelsen på forekomstene i St. Jonsfjorden er ikke kjente, til det har kartleggingen ikke kommet langt nok, men geologene vurderer det geologiske systemet her som like stort som Kittilä-forekomsten.

Utfordringene er imidlertid flere; både leting, tillatelse til eventuell utbygging og drift og drivverdighet. En eventuell drift vil være kostbar på grunn beliggenheten og at det i så fall må bygges opp infrastruktur, som i Svea.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!