Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk ikke solgt Gull

Beholder gullet: Store Norske legger ned Gull, men beholder rettghetene på Svalbard. Prøvene fra St. Jonsfjorden viser stort potensial for gullåra, konstaterer Morten Often. FOTO: Eirik Palm

Fikk ikke solgt Gull

Store Norske gir opp forsøket på å selge datterselskapet Store Norsk Gull. Partene ble ikke enige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2014 kl 21:48

Ved årsskiftet var det tre aktuelle kjøpere av datterselskapet med rettighetene på fastlandet.

Store Norske Gull AS hadde ved utgangen av 2013 72 undersøkelsesrettigheter på fastlandet; 25 i Finnmark og 47 i Troms, i tillegg til 12 utmål og 15 funnpunkter i området ved St. Jonsfjorden på Svalbard. Rettighetene på Svalbard har vært holdt utenfor forhandlingene.

I stå
– Salgsprosessen har gått i stå fordi vi ikke kom i mål. Så nå er det avvikling som i all hovedsak står på planen, sier Morten Often, som er daglig leder i Store Norske Gull til Svalbardposten.

Often vil ikke tidfeste avviklingen, men sier det skal skje «så raskt som mulig».
Datterselskapet ble etablert i 2003, og hadde som formål å «kartlegge, undersøke og drive gull- og andre mineralforekomster». Driften varte i ti år, inntil det ble bestemt å stanse all drift på fastlandet. Fra 2008 til 2012 hadde selskapet et samlet underskudd på 117 millioner kroner før skatt. Siden ble det satt i gang en prosess for å selge selskapet, men det har altså ikke ført fram.

– Hvor var det forhandlingene strandet?

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på detaljene. Partene ble ikke enige, sier Often, som også er letejef i Store Norske.

Avhengig av disp
Store Norske beholder etter styrets ønske gullrettighetene på Svalbard. Prøver har vist et gullinnhold på opptil 55 gram gull per tonn, noe som er vurdert som bra i bransjen. Det er ikke klart hvordan Store Norske vil organisere gullrettighetene, som selskapet ønker å beholde, men uansett vil selskapet etterhvert være avhengig av at Nærings- og fiskeridepartementet gir dispenasjon fra arbeidsplikten, som følger med rettigheter på Svalbard.

Det er heller ikke avklart om gullrettighetene fortsatt skal sortere under et datterselskap, eller inngå i porteføljen til Store Norske.

Størrelsen på forekomstene i St. Jonsfjorden er ikke kjente, til det har kartleggingen ikke kommet langt nok, men geologene vurderer det geologiske systemet her som like stort som Kittilä-forekomsten.

Utfordringene er imidlertid flere; både leting, tillatelse til eventuell utbygging og drift og drivverdighet. En eventuell drift vil være kostbar på grunn beliggenheten og at det i så fall må bygges opp infrastruktur, som i Svea.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!