Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk ikke solgt Gull

Beholder gullet: Store Norske legger ned Gull, men beholder rettghetene på Svalbard. Prøvene fra St. Jonsfjorden viser stort potensial for gullåra, konstaterer Morten Often. FOTO: Eirik Palm

Fikk ikke solgt Gull

Store Norske gir opp forsøket på å selge datterselskapet Store Norsk Gull. Partene ble ikke enige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2014 kl 21:48

Ved årsskiftet var det tre aktuelle kjøpere av datterselskapet med rettighetene på fastlandet.

Store Norske Gull AS hadde ved utgangen av 2013 72 undersøkelsesrettigheter på fastlandet; 25 i Finnmark og 47 i Troms, i tillegg til 12 utmål og 15 funnpunkter i området ved St. Jonsfjorden på Svalbard. Rettighetene på Svalbard har vært holdt utenfor forhandlingene.

I stå
– Salgsprosessen har gått i stå fordi vi ikke kom i mål. Så nå er det avvikling som i all hovedsak står på planen, sier Morten Often, som er daglig leder i Store Norske Gull til Svalbardposten.

Often vil ikke tidfeste avviklingen, men sier det skal skje «så raskt som mulig».
Datterselskapet ble etablert i 2003, og hadde som formål å «kartlegge, undersøke og drive gull- og andre mineralforekomster». Driften varte i ti år, inntil det ble bestemt å stanse all drift på fastlandet. Fra 2008 til 2012 hadde selskapet et samlet underskudd på 117 millioner kroner før skatt. Siden ble det satt i gang en prosess for å selge selskapet, men det har altså ikke ført fram.

– Hvor var det forhandlingene strandet?

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på detaljene. Partene ble ikke enige, sier Often, som også er letejef i Store Norske.

Avhengig av disp
Store Norske beholder etter styrets ønske gullrettighetene på Svalbard. Prøver har vist et gullinnhold på opptil 55 gram gull per tonn, noe som er vurdert som bra i bransjen. Det er ikke klart hvordan Store Norske vil organisere gullrettighetene, som selskapet ønker å beholde, men uansett vil selskapet etterhvert være avhengig av at Nærings- og fiskeridepartementet gir dispenasjon fra arbeidsplikten, som følger med rettigheter på Svalbard.

Det er heller ikke avklart om gullrettighetene fortsatt skal sortere under et datterselskap, eller inngå i porteføljen til Store Norske.

Størrelsen på forekomstene i St. Jonsfjorden er ikke kjente, til det har kartleggingen ikke kommet langt nok, men geologene vurderer det geologiske systemet her som like stort som Kittilä-forekomsten.

Utfordringene er imidlertid flere; både leting, tillatelse til eventuell utbygging og drift og drivverdighet. En eventuell drift vil være kostbar på grunn beliggenheten og at det i så fall må bygges opp infrastruktur, som i Svea.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!