Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk ikke skuterne fram

Tre snøskutere står klar på flyplassen, men helikopteret får ikke fraktet dem til Colesbukta på grunn av dårlig sikt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Fikk ikke skuterne fram

Sysselmannen har ikke fått fraktet ut skuterpatruljen til Colesbukta på grunn av været. Nå avventer de situasjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2011 kl 00:45

– Vi måtte gi oss på grunn av tette snøbyger i Colesbukta. Vi skal gjøre et forsøk til nå, først bare med helikopter. Det er sagt at det skal bli bedre vær utover kvelden, sier sysselmannsføstebetjent Per Andreassen.

Lykkes ikke

Tre svenske turister, en far og to sønner, kjørte seg fast i Grøndalspasset i formiddag da de var på vei fra Barentsburg til Longyearbyen. Sysselmannen har forsøkt å hente dem med helikopter og skuterpatrulje uten å lykkes. Skuterpatruljen måtte snu på grunn av dårlig sikt i høyden. Det er svært vanskelig føre fordi det har vært mildt og regnet hele lørdag. Nå har det begynt å bli kaldere og regnet har gått over til snø.

Venter på Passet

I tillegg til å forsøke å frakte skutere til Colesbukta, har Sysselmannen sendt en bandvogn fra Longyearbyen for å hente de tre.

– Bandvogna står nå på passet på Longyearbreen. Det er null sikt, så de ser an været litt, sier Andreassen.

Det vil normalt ta bandvogna rundt to timer å nå stedet der de tre turistene venter.

– Men nå er det dårlig føre, sier Andreassen.

Tok seg til bu

Sysselmannen hadde sist kontakt med svenskene via Iridiumtelefon klokken 19.45.

– Da fortalte de at de hadde tatt seg til ei plankebu ved inngangen til Semmeldalen, 1,5 kilometer fra stedet hvor de hadde kjørt seg fast. Vi ville egentlig at de skulle holde seg på den posisjonen vi var kjent med. Men de fikk vite at vi hadde problemer, og har tatt seg til bua. Det er ikke varme der, men de får ly for vinden, sier Andreassen.

Sysselmannen har på nytt forsøkt å få kontakt med svenskene, men telefonen deres er avslått eller tom for batteri.

Ikke overnatte

Sysselmannen har fremdeles ikke fått kontakt med de som befinner seg på Semmelbu, om lag 2,5 kilometer fra hytta de tre svenskene sitter i.

Sysselmannen hadde først kontakt med svenskene klokken 12.30 lørdag formiddag, ifølge Andreassen. De tre har ikke med seg utstyr til å overnatte ute.

– De har med spade, Iridium-telefon, GPS og litt å spise, sier Andreassen.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!