Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk endelig oppreisning

Enigma: På det åpne markedet kan krypteringsmaskinen Enigma gå for godt over én million kroner. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fikk endelig oppreisning

Lille julaften fikk Alan Turing, som er sentral i historien om enigmaen, endelig oppreisning fra dronningen. Svalbard Museum har krypteringsmaskinen i sin utstilling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2014 kl 10:37

Den berømte krypteringsmaskinen ble brukt av tyske militærstyrker til kryptering og dekryptering under andre verdenskrig. Arbeidet med å bryte de hemmelige, tyske kodene var ifølge Winston Churchill et viktig bidrag til å korte ned krigen. Den britiske matematikeren Alan Turing var sentral i dette arbeidet.

Men noen år etter krigen, i 1954, fikk karrieren hans en brå slutt da det ble klart at Turing hadde hatt et forhold til en annen mann. Homoseksualitet var forbudt i Storbritannia, og Turing mistet sikkerhetsklareringen, ble utstøtt og satt på hormonkur. Til slutt tok han sitt eget liv og ble funnet sittende i senga med et halvspist eple med cyanid i.

23. desember 2013 fikk Alan Turing oppreisning posthumt av den britiske dronningen.

Enigmaen skal være utstilt på Svalbard Museum til våren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!