Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk endelig oppreisning

Enigma: På det åpne markedet kan krypteringsmaskinen Enigma gå for godt over én million kroner. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fikk endelig oppreisning

Lille julaften fikk Alan Turing, som er sentral i historien om enigmaen, endelig oppreisning fra dronningen. Svalbard Museum har krypteringsmaskinen i sin utstilling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2014 kl 10:37

Den berømte krypteringsmaskinen ble brukt av tyske militærstyrker til kryptering og dekryptering under andre verdenskrig. Arbeidet med å bryte de hemmelige, tyske kodene var ifølge Winston Churchill et viktig bidrag til å korte ned krigen. Den britiske matematikeren Alan Turing var sentral i dette arbeidet.

Men noen år etter krigen, i 1954, fikk karrieren hans en brå slutt da det ble klart at Turing hadde hatt et forhold til en annen mann. Homoseksualitet var forbudt i Storbritannia, og Turing mistet sikkerhetsklareringen, ble utstøtt og satt på hormonkur. Til slutt tok han sitt eget liv og ble funnet sittende i senga med et halvspist eple med cyanid i.

23. desember 2013 fikk Alan Turing oppreisning posthumt av den britiske dronningen.

Enigmaen skal være utstilt på Svalbard Museum til våren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!