Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk endelig oppreisning

Enigma: På det åpne markedet kan krypteringsmaskinen Enigma gå for godt over én million kroner. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fikk endelig oppreisning

Lille julaften fikk Alan Turing, som er sentral i historien om enigmaen, endelig oppreisning fra dronningen. Svalbard Museum har krypteringsmaskinen i sin utstilling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2014 kl 10:37

Den berømte krypteringsmaskinen ble brukt av tyske militærstyrker til kryptering og dekryptering under andre verdenskrig. Arbeidet med å bryte de hemmelige, tyske kodene var ifølge Winston Churchill et viktig bidrag til å korte ned krigen. Den britiske matematikeren Alan Turing var sentral i dette arbeidet.

Men noen år etter krigen, i 1954, fikk karrieren hans en brå slutt da det ble klart at Turing hadde hatt et forhold til en annen mann. Homoseksualitet var forbudt i Storbritannia, og Turing mistet sikkerhetsklareringen, ble utstøtt og satt på hormonkur. Til slutt tok han sitt eget liv og ble funnet sittende i senga med et halvspist eple med cyanid i.

23. desember 2013 fikk Alan Turing oppreisning posthumt av den britiske dronningen.

Enigmaen skal være utstilt på Svalbard Museum til våren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!